Πώς μπορείτε να αποφύγετε το hangover

Πώς μπορείτε να αποφύγετε το hangover
Young drunken man sleeping on floor with Christmas tree and in party hat
Young drunken man sleeping on floor with Christmas tree and in party hat
mediaphotos via Getty Images

Προφανώς κανένας από εμάς δεν θέλει να ξυπνήσει την πρώτη μέρα του νέου έτους έχοντας έναν τρομερό πονοκέφαλο και μία γλώσσα που θυμίζει εκείνη της γάτας. Και μπορεί να μην υπάρχει «χρυσό χάπι» για να συνέλθει κάποιος από το hangover αλλά υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε ένα άσχημο μεθύσι.

1) Μην πιείτε

Οκ! Το ξέρουμε ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς σχεδόν όλοι οι ενήλικες πίνουν ένα ποτηράκι με αλκοόλ παραπάνω. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που αρχίζει η πόση του αλκοολούχου ποτού, το συκώτι βρίσκεται σε λειτουργία και μετατρέπει το οινόπνευμα πρώτα σε ακεταλδεΰδη και αμέσως μετατρέπει την ακεταλδεΰδη στο αβλαβές οξικό οξύ. Το να παραμένει αρκετή ώρα η ακεταλδεΰδη στο συκώτι σας είναι πολύ επικίνδυνο. Η ακεταλδεΰδη προσκολλάται πάνω στις πρωτεΐνες και εμποδίζει την λειτουργία τους. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, στο συκώτι, στους μύες, στην καρδιά και στη γαστρεντερική περιοχή. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δυσμενή όταν η κατανάλωση του ποτού γίνεται γρήγορα.

2) Το νου σας οι ...γυναίκες !

Το ξέρατε ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να κάνουν χειρότερα «μεθύσια» από τους άνδρες; Mερικές έρευνες το έχουν αποδείξει αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται στο μέσο όρο των σωματότυπων των γυναικών, που είναι μικρότεροι από εκείνοι των ανδρών. Επιπλέον το hangover επιδεινώνεται ανάλογα με την ηλικία. Οι ηλικιωμένοι μεθούν χειρότερα επειδή το σώμα τους και ο οργανισμός τους λειτουργούν σε πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τους νέους.

3) Διαλέξτε σωστά το ποτό σας

Οι έρευνες αναφέρουν ότι τα σκουρόχρωμα ποτά είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε μεθύσι. Κι αυτό γιατί περιέχουν περισσότερα χημικά υποπροϊόντα ζύμωσης. Σε αυτό το σημείο θα ήταν περιττό να αναφέρουμε ότι όσο πίνετε ποτά με λιγότερη περιεκτικότητα αλκοόλ τόσο το καλύτερο για το σώμα σας. Τα σφηνάκια βότκας μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνα από ένα ποτήρι ρούμι, αλλά προτιμήστε την μπύρα ή το κρασί.

4) Φάτε ένα πλούσιο γεύμα πριν πιείτε

Οι περισσότεροι από εσάς προσπαθείτε να γλιτώσετε θερμίδες και αποφεύγετε να φάτε πολύ όταν ξέρετε ότι θα ακολουθήσει μία ξέφρενη νύχτα με ποτό. Τρώγοντας όμως ένα ωραίο γεύμα πριν καταναλώσετε αλκοόλ θα νιώσετε καλύτερα καθώς αυτό θα επιβραδύνει την απορροφητικότητα του αλκοόλ από το σώμα σας. Τα γεύματα βασισμένα στην πρωτεΐνη ενδείκνυνται γι' αυτές τις περιπτώσεις.

5) Πιείτε νερό

Με κάθε γουλιά αλκοόλ πιείτε και λίγο νερό αμέσως μετά. Θα σας βοηθήσει και να παραμείνετε νηφάλιοι, αλλά και να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Το αλκοόλ καθυστερεί την παραγωγή της ορμόνης «βαζοπρεσίνη»που είναι εκείνη που ρυθμίζει την ποσότητα νερού που μπορούν να διατηρήσουν τα νεφρά σας. Και οι μεθυσμένοι ουρούν συχνότερα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ενυδατώνονται άμεσα.

6) Πώς να συνέλθετε

Φάτε αυγά. Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή κυστείνης, ένα αμινοξύ που καταστρέφει τα οξέα του αλκοόλ.

Φάτε μπανάνες. Οι μπανάνες, περιέχει κάλιο, που καταπολεμά την εξάντληση.

Δημοφιλή