Η Τουρκία πενθεί και οι αρχές αναζητούν τον δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Η Τουρκία πενθεί και οι αρχές αναζητούν τον δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Εκτεταμένες έρευνες με τη συμμετοχή χιλιάδων αστυνομικών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη για τον εντοπισμό του δράστης της ένοπλης επίθεσης στο δημοφιλές νυχτερινό κέντρο Reina, λίγο μετά την έλευση του νέου έτους. H επίθεση, την οποία κυβέρνηση και διωκτικές αρχές χαρακτηρίζουν ως «τρομοκρατική», βύθισε στο πένθος την Τουρκία αφού 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 65 νοσηλεύονται τραυματισμένοι από τα πυρά του δράστη.

Στην Τουρκία, έχουν διαρρεύσει ήδη πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα ενός και μόνο ενόπλου που κατάφερε να σκορπίσει το θάνατο σε δεκάδες άτομα, Τούρκους και ξένους υπηκόους και σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Μilliyet

πρόκειται για νεαρό άνδρα μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ταξιαρχίας του Τουρκιστάν ενώ δημοσίευσε και φωτογραφία του από το υλικό της κάμερας ασφαλείας του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης στο σημείο όπου γίνεται ο έλεγχος των διαβατηρίων.

Ήταν όμως το μόνο τουρκικό μέσο που τη δημοσίευσε και λίγο αργότερα η φωτογραφία αλλά και σχετικά tweets αποσύρθηκαν.

Επίσης, σε ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύεται και ένα ακόμη βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο δράστης τη στιγμή που εισβάλει στο κέντρο. Στο βίντεο διακρίνονται πολίτες που τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους, ενώ ο ένοπλος πυροβολεί αδιακρίτως.

Η επίθεση, όπως σχολιάζεται ήδη ευρέως, θυμίζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μπατακλάν στο Παρίσι και στο Ορλάντο των ΗΠΑ και κατά συνέπεια οι υποψίες στρέφονται προς το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς οι αρχές να αποκλείουν και παρακλάδια της Αλ Κάιντα, όπως εκτιμάται πως είναι η Ταξιαρχία του Τουρκιστάν.

Ωστόσο, καμία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που στην Κωνσταντινούπολη μια τρομοκρατική επίθεση στρέφεται σε ένα κλαμπ της εμβέλειας του Ρέινα που είναι σύμβολο του δυτικού τρόπου ζωής και της υψηλής κοινωνίας. Η φήμη του κλαμπ έχει προ ετών ξεπεράσει τα σύνορα της Τουρκίας και οι περισσότεροι που επισκέπτονται την Πόλη θα περάσουν έστω για μια βραδιά από εκεί. Κυρίως η διεθνής τζετ σετ.

Η δε επίθεση σημειώθηκε ενώ οι αρχές είχαν επιβάλλει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους εορτασμούς του ερχομού του Νέου Έτους. Οι δρόμοι προς την πλατεία Ταξίμ ήταν αποκλεισμένοι από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Μάλιστα κατά μήκος της παραλιακής οδού, όπου βρίσκεται το κλαμπ, τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα τις τελευταίες δύο μέρες. Οι δρόμοι που περνούσαν μπροστά από αστυνομικά τμήματα ήταν αποκλεισμένοι γιατί είχε διαπιστωθεί πως οι βομβιστές του Ντολμάμπαχστε, της τελευταίας πολύνεκρης επίθεσης στην έξοδο του ποδοσφαιρικού αγώνα είχαν αποβιβαστεί δια θαλάσσης σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κλαμπ, στην συνοικία Μπεμπέκ.

Ο δράστης που έφτασε στο κλαμπ με ταξί μπήκε μέσα γαζώνοντας πρώτα έναν αστυνόμο και την ιδιωτική φρουρά του Ρέινα, όπως κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας. Μέσα σε 7 λεπτά έσπειρε τον θάνατο, πυροβολώντας αδιακρίτως μέσα στο κλαμπ. Πολλοί θαμώνες έπεσαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν. Ο δράστης σύμφωνα με μαρτυρίες, παράτησε το αυτόματο όπλο, άλλαξε αμφίεση και κατάφερε να διαφύγει μέσα στο πανικόβλητο πλήθος.

Δημοφιλή