Οι γυναίκες γιατροί προσφέρουν καλύτερη περίθαλψη στους ασθενείς τους από ό,τι οι άνδρες

Οι γυναίκες γιατροί προσφέρουν καλύτερη περίθαλψη στους ασθενείς τους από ό,τι οι άνδρες
Female doctor and mature female patient working on digital tablet in exam room
Female doctor and mature female patient working on digital tablet in exam room
Thomas Barwick via Getty Images

Oι γυναίκες γιατροί προσφέρουν καλύτερη περίθαλψη στους ασθενείς τους από ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Όπως αναφέρει ο Ιndepedent, η έρευνα συνέλεξε στοιχεία τεσσάρων ετών από 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις σε νοσοκομείο και τα συμπεράσματά της κατέδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν τεθεί υπό την επίβλεψη γυναικών ιατρών είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και επανεισδοχής.

Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Internal Medicine και υποδεικνύουν αν οι άνδρες γιατροί λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο με τις γυναίκες περίπου 32.000 ζωές θα είχαν σωθεί.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ασκούν διαφορετική την ιατρική επιστήμη», αναφέρει η μελέτη.

«Η βιβλιογραφία έχει αποδείξει ότι οι γυναίκες γιατροί είναι πιο πιθανό να συμμορφώνονται με τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες, παρέχουν πιο συχνά προληπτική φροντίδα και έχουν περισσότερη επικοινωνία με τους ασθενείς, ενώ αποδίδουν εξίσου καλά στις τυποποιημένες εξετάσεις και παρέχουν περισσότερη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική στους ασθενείς από ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί τους».

Η Vineet Arora, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Σικάγο δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων.

«Θα μπορούσε να είναι κάτι που οφείλεται στη συμπεριφορά του εκάστοτε γιατρού. Θα μπορούσε να είναι κάτι που οφείλεται στη συμπεριφορά του εκάστοτε ασθενή και στην αντίδρασή του απέναντι στον γιατρό», είπε, μιλώντας στην Washington Post.

«Το να σε παρακολουθεί μία γυναίκα γιατρός είναι προνόμιο», πρόσθεσε.

Δημοφιλή