Tραγουδίστρια βάζει στον Τραμπ τον πιο σκληρό όρο: Να πει ΑΥΤΟ το τραγούδι στην ορκωμοσία του

Η τραγουδίστρια που έβαλε στον Τραμπ τον πιο σκληρό όρο: Να πει ΑΥΤΟ το τραγούδι στην ορκωμοσία του
UNITED STATES - February 1947: Photo of American jazz singer Billie Holiday (1915 - 1959) performing at the Club Downbeat in Manhattan. (Photo by William Gottlieb/Redferns)
UNITED STATES - February 1947: Photo of American jazz singer Billie Holiday (1915 - 1959) performing at the Club Downbeat in Manhattan. (Photo by William Gottlieb/Redferns)
William Gottlieb via Getty Images

Η 30χρονη, Rebecca Ferguson διαθέτει μια χαρακτηριστική, αυθεντική jazz φωνή και από όταν έγινε ευρέως γνωστή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό X-Factor στη Βρετανία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, πολλοί υποστηρίζουν πως είναι το νέο κορίτσι της Soul που έχει τα προσόντα για να γίνει μια από τις «μεγάλες κυρίες» του είδους.

Πριν από λίγο καιρό, η ομάδα του νεοεκλεγέντος Ντόναλντ Τραμπ της ζήτησε να τραγουδήσει στην τελετή ορκωμοσίας και εκείνη δέχθηκε υπό έναν όρο: να τραγουδήσει ένα συγκεκριμένο τραγούδι, ύμνο κατά του ρατσισμού.

Το «Strange Fruit» που η ανεπανάληπτη Billie Holiday «σφράγισε» με την ερμηνεία της.

Η επιλογή της Ferguson, δεν είναι καθόλου τυχαία και η ίδια δεν έχει καμία πρόθεση να συγκριθεί με τη μεγάλη κυρία της jazz. Αντιθέτως το ρίσκο για την ίδια είναι μεγάλο. Επέλεξε όμως να το θέσει ως όρο για τη συμμετοχή της στην τελετή, επειδή με το τραγούδι αυτό θα έχει τη δυνατότητα να στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα. Και η απάντηση του Τραμπ στο «αίτημά» της θα σημάνει πολλά, για το είδους Πρόεδρος θέλει να είναι...αλλά και τι μηνύματα θα θελήσει να περάσει στην τελετή ανάληψης καθηκόντων.

Γιατί το «Strange Fruit», δεν είναι μόνο μια μεγάλη επιτυχία με όρους μουσικούς και εμπορικούς αλλά ένα δυνατό ποίημα που πραγματεύεται τον ρατσισμό στις ΗΠΑ σε βάρος των αφροαμερικανών στις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας του τόπου. Είχε μπει στη «μαύρη λίστα» στις ΗΠΑ καθώς κρίθηκε πολύ «αμφιλεγόμενο» εξαιτίας των γλαφυρών περιγραφών του λιντσαρίσματος αφροαμερικανών στις αρχές του 20ου αιώνα ενώ χαρακτηρίστηκε ως πράξη ως «κήρυξη πολέμου...και η έναρξη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα»

  • Η αληθινή ιστορία πίσω από το ποίημα

To Strange Fruit είναι ένα ποίημα που γράφτηκε το 1937 από τον λευκό στιχουργό και ποιητή Abel Meeropol τον οποίο είχαν «στοιχειώσει» οι φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί απο λιντσαρίσματα μαύρων σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Ο Μeeropol ήταν Εβραίος και σοσιαλιστής-είχε εναντιωθεί στη σύλληψη, καταδίκη και αργότερα εκτέλεση του ζεύγους Ροζενμπεργκ ως ένοχοι για κατασκοπία υπέρ της ΕΣΣΔ (φωτο δεύτερος από δεξιά) και δεν άντεχε την αδικία που έβλεπε να συντελείται σε βάρος των αφροαμερικανών.

Η φωτογραφία που τον είχε σοκάρει περισσότερο- και θεωρείται ως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία λινσταρίσματος στην ιστορία- ήταν αυτή με τους Thomas Shipp και Abram Smith που τραβήχτηκε στο Marion της Indiana, στις 7 August 1930 από τον Lawrence Beitler. Σύμφωνα με τα όσα είχε μεταδώσει τότε ο ραδιοφωνικός σταθμός ΝPR, οι δύο άνδρες είχαν κατηγορηθεί για τη δολοφονία ενός λευκού εργάτη εργοστασίου και τον βιασμό της συντρόφου του, αλλά η υπόθεση δεν διαλευκάνθηκε ποτέ. Η τοπική αστυνομία δεν κατάφερε να εμποδίσει τον αγριεμένο όχλο που κατάφερε να εισβάλει με βαριοπούλες στο κρατητήριο και να λιντσάρει μέχρι θανάτου τους δύο μαύρους κρατούμενους.

  • Η σπαρακτική ερμηνεία της Billie Holiday

Ο Meeropol αφού ολοκλήρωσε το ποίημα αποφάσισε να το μελοποιήσει και το τραγούδι άρχισε να κερδίζει την προσοχή θαμώνων νυχτερινών κέντρων στη Νέα Υόρκη όπου ζούσε ο στιχουργός.

Η μαύρη τραγουδίστρια, Laura Duncan ερμήνευσε το τραγούδι στο Madison Square Garden και ακολούθησε η συγκλονιστική ερμηνεία της Billie Holiday η οποία έμαθε για το τραγούδι το 1939 από τον Barney Josephson ιδρυτή του θρυλικού Café Society. Η Holiday το τραγούδησε στο club ενώ ο Meeropol ήταν μεταξύ των θαμώνων.

Και μαγεύτηκε. «Έδωσε μια αναπάντεχη, δραματική, βαθιά ερμηνεία που θα μπορούσε να ταρακουνήσει ακόμη και το πιο εφησυχασμένο κοινό, οπουδήποτε...Ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα να κάνει αυτό το τραγούδι, γι αυτό το λόγο το έγραψα», είχε σχολιάσει, εξηγώντας πως η ερμηνεία της Billie Holiday χάρισε στο τραγούδι τα χαρακτηριστικά που και ο ίδιος ήθελε ενώ το κοινό είχε συγκλονιστεί και την επευφημούσε.

Το τραγούδι ερμήνευσαν ακόμη οι John Martin, Sting, Nina Simone και Robert Wyatt.

  • Η αναγνώριση

Το 2002 η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ξεκίνησε να προσθέτει σημαντικές αμερικανικές ηχογραφήσεις στο Εθνικό Μητρώο Καταγραφής προκειμένου να εξασφαλίσει πως δεν θα χαθούν ή ξεχαστούν. Η αρχική ηχογράφηση του Strange Fruit από την Billie Holiday ήταν μεταξύ των πρώτων 50 που προστέθηκαν τον πρώτο χρόνο. Στη Βιβλιοθήκη και στη σχετική καταχώρηση αναφέρεται πως «είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική ηχογράφηση της Billie Holiday η οποία «παρουσίασε το θέμα του λιντσαρίσματος στο εμπορικό κοινό».

Δημοφιλή