Επιστρέφουν τα 15μελή μαθητικά συμβούλια. Σκέψεις για αντίστοιχο θεσμό και στο Δημοτικό

Επιστρέφουν τα 15μελή μαθητικά συμβούλια. Σκέψεις για αντίστοιχο θεσμό και στο Δημοτικό
Sooc

Τον θεσμό των 15μελή μαθητικών συμβουλίων πρόκειται να επαναφέρει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», επιδιώκεται η θεσμοθέτηση διαδικασιών όπου θα συμμετέχουν στις αποφάσεις των σχολείων ακόμα και οι μαθητές του Δημοτικού.

«Οι μαθητικές κοινότητες αποτελούν κύτταρο δημοκρατικής ζωής, όπου με τον διάλογο και τη συμμετοχή οι μαθητές, με πνεύμα συνεργασίας, ασκούνται στη δημοκρατική διαδικασία και στη συμμετοχή τους στα κοινά, μελετώντας και προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα που τους αφορούν. (...) Οι μαθητικές κοινότητες αποτελούν τη μαθητική έκφραση στα σχολικά θέματα και πρωτοστατούν στην κατοχύρωση της συνεργασίας καθηγητών - γονέων - μαθητών, για την ανάπτυξη του διαλόγου στη σχολική ζωή και την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων που την αφορούν. Στη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων δεν είναι δυνατό να υποβαθμίζεται ο ρόλος τους από αυταρχικές μεθόδους λειτουργίας και αντιδημοκρατικούς περιορισμούς, που θα περιθωριοποιούσαν τον μαθητή στη σχολική ζωή. Αντίθετα, πρέπει να εξασφαλίζονται εκείνες οι λειτουργίες, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεργασίας στη ζωή του σχολείου. Παράλληλα και ταυτόχρονα θα πρέπει η λειτουργία τους να συμβάλλει στη διαφύλαξη και βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στη συστηματική μετάδοση της ουσιαστικής γνώσης», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Υπενθυμίζουμε ότι τα 15μελή μαθητικά συμβούλια θεσμοθετήθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου του 1986, όταν εκδόθηκε η εν λόγω υπουργική απόφαση (23.613/6/Γ2/4094). Η «Καθημερινή» αναφέρει πως τριάντα χρόνια μετά, ο νυν υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισε ότι «για τον στόχο της ισότητας, της δημοκρατίας στην εκπαίδευση θα ανανεώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, ώστε ο θεσμός να ζωντανέψει και να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη σχολική ζωή». Η επιστροφή των μαθητικών συμβουλίων θα συνοδευθεί με ενίσχυση του συλλόγου διδασκόντων και την κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού σε κάθε σχολείο.

Δημοφιλή