ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/01/2017 09:14 EET | Updated 04/01/2017 09:14 EET

Αισιόδοξο το Fortune για την ελληνική κρίση το 2017 (αρκεί να ακούσουμε το ΔΝΤ)

Michael Sick

Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ακολουθώντας την γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γράφει στο «Fortune» ο οικονομολόγος του Stern Business School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νικόλας Οικονομίδης. Το άρθρο έχει τίτλο «Πώς η προβληματική οικονομία της Ελλάδας θα μπορούσε να ανακάμψει το 2017» και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Απευθυνόμενος στο διεθνές κοινό, ο κ. Οικονομίδης εξιστορεί την «τραγωδία», όπως την χαρακτηρίζει, της ελληνικής κρίσης. Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα πηγάζει στην άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν την ισχύ του κράτους και θα διευκολύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις, γεγονός που ο ίδιος αποδίδει στον μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2015.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το ΔΝΤ προτείνει λιγότερη λιτότητα, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την χώρα περισσότερο ανταγωνιστική. Ο ίδιος φαίνεται αισιόδοξος ότι το 2017 η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι τον ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ακολουθήσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα. Ως εναλλακτική λύση ο κ. Οικονομίδης «βλέπει» το Grexit.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, για το με ποιο «στρατόπεδο» θα πρέπει να ταχθεί η Ελλάδα, έχει διχάσει τους οικονομολόγους. Τον προηγούμενο μήνα η οικονομολόγος Φράνσις Κόπολα είχε γράψει στο Forbes ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, θεωρώντας απίθανο σενάριο η κυβέρνηση να δεχτεί τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που προτείνει. Η ίδια δεν φαινόταν αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας μας.