ΔΙΕΘΝΕΣ
04/01/2017 13:39 EET | Updated 04/01/2017 13:39 EET

«Επιχείρηση Χαμόγελο»: Διάσωση 200 παιδιών-εργατών στην Ινδία

Amit Dave / Reuters
Labourers rest as a boy playfully shovels coal at a yard in the western Indian city of Ahmedabad November 20, 2014. India will allow locally registered foreign firms to mine and sell coal when commercial mining is permitted as part of the opening up of the nationalised industry after four decades, Coal Secretary Anil Swarup told Reuters. To match Interview INDIA-COAL/ REUTERS/Amit Dave (INDIA - Tags: BUSINESS POLITICS ENERGY SOCIETY EMPLOYMENT TPX IMAGES OF THE DAY)

Η ινδική αστυνομία διέσωσε σχεδόν 200 παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 14 ετών, που βρέθηκαν να εργάζονται σε μια κεραμοποιία στο νότιο ομόσπονδο κρατίδιο Τελανγκάνα, σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του είδους εκεί, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Τα παιδιά διασώθηκαν από μια κεραμοποιία στη Γιανταντίρι, 40 χλμ. από την πρωτεύουσα του κρατιδίου, τη Χαϊντεραμπάντ, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Χαμόγελο», μιας εκστρατείας που διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και την εύρεση αγνοούμενων παιδιών.

Τα παιδιά που διασώθηκαν είχαν μεταφερθεί στο συγκεκριμένο κρατίδιο από το Οντίσα. Ζούσαν και εργάζονταν μαζί με ενήλικες—που παρίσταναν τους γονείς τους—στην κεραμοποιία, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Δεν είμαστε σίγουροι αν οι άνθρωποι αυτοί είναι πραγματικά οι γονείς τους, υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένα από τα παιδιά να είναι θύματα διακίνησης», είπε ο Μάχες Μπάγκουατ, αξιωματικός της ινδικής αστυνομίας, στο Thomson Reuters Foundation.

«Οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν κορίτσια ακόμη και επτά κι οκτώ ετών να μεταφέρουν τούβλα στα κεφάλια τους. Ορισμένα από τα παιδιά ήταν μόλις τεσσάρων ετών.»

Το 2015 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είχε εκτιμήσει πως ο αριθμός των παιδιών τα οποία εργάζονται στην Ινδία και είναι ηλικίας από 5 ως 17 ετών ανέρχεται σε 5,7 εκατομμύρια, επί συνόλου 168 εκατομμυρίων παγκοσμίως.

Τα μισά και πλέον εκτελούν γεωργικές δουλειές και το ένα τέταρτο στις κατασκευές, σύμφωνα με τη ΔΟΕ.

Ο Π. Ατσιούτα Ράο, μέλος ενός ινδικού οργανισμού προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, τόνισε ότι τα ομόσπονδα κρατίδια Τελανγκάνα και Άντρα Πραντές έχουν μετατραπεί σε εστίες διακίνησης παιδιών και παιδικής εργασίας.

Μόνο «πέρυσι σώθηκαν πάνω από 3.000 παιδιά, πολλά από κεραμοποιίες και άλλα που βρίσκονταν σε κατάσταση σύγχρονης δουλείας. Σε όλες τις περιπτώσεις τα παιδιά κατάγονταν από την ανατολική Ινδία», ανέφερε ο Ράο.

Πολλά μικρά παιδιά μεταναστών καταλήγουν να δουλεύουν μαζί με τους γονείς τους, αφού συχνά δεν υπάρχουν σχολεία και δάσκαλοι που να παραδίδουν μαθήματα στις γλώσσες των περιοχών από τις οποίες κατάγονται, τονίζουν ακτιβιστές.

Αξιωματούχοι τόνισαν πως θα ερευνήσουν εάν τα παιδιά που διασώθηκαν είχαν εγγραφεί ή όχι σε σχολεία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)