Ο Λίβανος προχωρά στην κατάργηση του νόμου που ο βιαστής παντρεύεται το θύμα και γλιτώνει τη φυλακή

Ο Λίβανος προχωρά στην κατάργηση του νόμου που ο βιαστής παντρεύεται το θύμα και γλιτώνει τη φυλακή

«Το λευκό δεν κρύβει τον βιασμό»...Αυτό είναι από τα συνθήματα που βροντοφωνάζουν γυναίκες στο Λίβανο, φορώντας σκισμένα νυφικά και τυλιγμένες σε ματωμένους επιδέσμους, προσπαθώντας να πείσουν την κυβέρνηση να καταργήσει το διαβόητο άρθρο 522 του Ποινικού Κώδικα που επιτρέπει στους βιαστές να γλυτώνουν τη φυλάκιση εάν παντρευτούν το θύμα τους.

Τώρα για πρώτη φορά, φαίνεται πως οι φωνές του ακούστηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της κατάργησης του συγκεκριμένου άρθρου θα συζητηθεί στη Βουλή κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και αναμένεται σύντομα να αποτελεί παρελθόν. Αυτό καθώς υπήρξε ήδη σχετική ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.

Παρά βέβαια τη μεγάλη αυτή νίκη του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός παραμένει πως ένας μεγάλος αριθμός γυναικών έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εφαρμογή της επαίσχυντης αυτής νομοθεσίας. Όπως, δηλώνει στον Al Jazeera η Roula Marsi της ΜΚΟ, ABAAD («Διαστάσεις») αν και δεν υπάρχει ακριβής αριθμός, εκτιμάται ότι ο νόμος εφαρμόστηκε σε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες θύτης και θύμα γνωρίζονταν και το περιβάλλον άσκησε πιέσεις στη γυναίκα να δεχθεί την «πρόταση γάμου». «Υπάρχει ένα ψυχικό τραύμα...Τα θύματα συνήθως χρειάζεται να υποβληθούν σε θεραπεία. Μπορεί να αισθάνονται πως το σεξ είναι κάτι αηδιαστικό...Συνήθως τα θύματα υποχρεώνονται από τα μέλη της οικογένειάς τους, να παντρευτούν τον βιαστή τους. Τα κατηγορούν και τα πιέζουν να προχωρήσουν με τον γάμο για να σωθεί η τιμή της οικογένειας».

Φυσικά ο πιο ευνοημένος είναι ο βιαστής ο οποίος με τον γάμο γλυτώνει την προβλεπόμενη 5ετή ποινή φυλάκισης- η οποία με τις αλλαγές που προωθούνται αναμένεται να αυξηθεί στα 7 χρόνια.

Αυτό σε μια χώρα περίπου 6εκατ κατοίκων όπου κατά μέσο όρο τέσσερις γυναίκες την εβδομάδα καταγγέλλουν αδικήματα σεξουαλικής βίας και όπου εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος αφού πολλοί βιασμοί δεν καταγγέλλονται στις αρχές, κυρίως επειδή τα θύματα δεν εμπιστεύονται την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Ένας επιπλέον λόγος βέβαια, στην περίπτωση που το θύμα δεν είχε προηγούμενη σεξουαλική δραστηριότητα. Η απώλεια της παρθενίας καθιστά σχεδόν απίθανο να παντρευτεί. Και έτσι οι νομοθέτες σε πολλές μουσουλμανικές χώρες εκτιμούν πως ο γάμος με τον βιαστή «προστατεύει» τη γυναίκα από το κοινωνικό στίγμα, όπως τονίζει η Rothna Begum, ερευνήτρια του Human Rights Watch για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Ανάλογοι νόμοι είναι σε ισχύ και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως η Τυνησία όπου και εκεί η περίπτωση μιας 13χρονης που βιάστηκε από τον θετό αδελφό της, έμεινε έγκυος και στη συνέχεια αναγκάστηκε να τον παντρευτεί, προκάλεσε οργή. Αντίστοιχου περιεχομένου νομοσχέδιο επιχείρησε να «περάσει» και η Τουρκία αλλά τελικά έκανε πίσω εξαιτίας της θύελλας αντιδράσεων που ξέσπασαν στη χώρα αλλά και τα αιχμηρά σχόλια σε πολλές χώρες της Δύσης.

Δημοφιλή