Πάλι αναβάλατε τις υποχρεώσεις σας; Πώς να σταματήσετε να κωλυσιεργείτε

Πάλι αναβάλατε τις υποχρεώσεις σας; Πώς να σταματήσετε να κωλυσιεργείτε
Bored and lazy business people wasting time in meeting
Oivind Hovland via Getty Images
Bored and lazy business people wasting time in meeting

Οι περισσότεροι θα έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με το δίλημμα «ταινία ή διάβασμα για το σχολείο» στην ζωή σας ή θα έχετε ολοκληρώσει μια εργασία για το Πανεπιστήμιο ή την δουλειά λίγα λεπτά πριν τελειώσει η διορία.

Λέγεται εξάλλου ότι η αναβλητικότητα και η κωλυσιεργία είναι ένα από τα προβλήματα της εποχής μας. Γιατί όμως τείνουμε να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας και πώς μπορούμε να αλλάξουμε τακτική το 2017;

Το BBC εξηγεί πως η κωλυσιεργία δεν ευθύνεται ούτε στην τεμπελιά, ούτε στην κακή διαχείριση χρόνου. Στην πραγματικότητα, οφείλεται στην αδυναμία να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και γι' αυτό συνήθως το φαινόμενο παρουσιάζεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι τείνουμε να αποφεύγουμε εκείνα που πιστεύουμε ότι θα μας προκαλέσουν δυσάρεστα συναισθήματα, ακόμα κι αν ξέρουμε πως πρόκειται για υποχρεώσεις οι οποίες θα πρέπει να διεκπεραιωθούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Με τον ίδιο τρόπο που τρώμε ζαχαρώδη τρόφιμα, παρόλο που γνωρίζουμε τις συνέπειες για την υγεία μας, έτσι αποφεύγουμε και τις υποχρεώσεις που θεωρούμε δυσάρεστες. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς, η κωλυσιεργία έχει συνδεθεί με το άγχος και τις κακές μαθητικές επιδόσεις.

Σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που προτείνει το BBC:

  • Κάντε διαλογισμό (βοηθάει στην διαχείριση των συναισθημάτων)
  • Βάλτε στόχο να ολοκληρώσετε ένα βήμα τη φορά (μειώνει το άγχος και το αίσθημα δυσφορίας)
  • Μην τιμωρείται τον εαυτό σας (όσοι δεν έχουν ενοχές για την κωλυσιεργία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην αναβάλουν τις υποχρεώσεις τους)
  • Σκεφτείτε τον... μελλοντικό εαυτό σας (και τα προβλήματα που θα προκύψουν εάν δεν φροντίσετε να τα λύσετε τώρα)