Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: Τρυφερότητα και όχι μίσος για το διαφορετικό

Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: Τρυφερότητα και όχι μίσος για το διαφορετικό
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πέρασε συγκινητικές στιγμές με προσφυγόπουλα την ώρα που έπαιζαν μαζί με ελληνόπουλα στις εγκαταστάσεις του Χριστουγεννιάτικου «Αστερόκοσμου», στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

O πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε, αλλά είναι σημαντικό ότι «έχουμε φτάσει, όμως, στο σημείο, η ελληνική κοινωνία να αισθάνεται γεμάτη και περήφανη, να αισθάνεται χαρά και συγκίνηση, τρυφερότητα και όχι μίσος για το διαφορετικό κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής: «Προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα σε μια μέρα γιορτής, σε ένα πανηγύρι Χριστουγεννιάτικο, διότι οι γιορτές πάνω από όλα πρέπει να είναι αφιερωμένες στα παιδιά, που έχουν ανάγκη από μια ζεστή αγκαλιά, από παιχνίδι, από χαρά. Θέλω να ευχαριστήσω για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία το υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και τη ΔΕΘ-Helexpo, που άνοιξε τις πύλες σε αυτό τον χώρο όπου δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες προσφυγόπουλα, πάνω από 3.500 θα περάσουν αυτές τις έξι μέρες από εδώ, για να χαρούν όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Είναι μεγάλη η συγκίνηση να βλέπει κανείς χαμόγελα από παιδιά που έχουν γεννηθεί σε μια περιοχή του κόσμου που δυστυχώς το χαμόγελο δεν περισσεύει. Που έχουν πονέσει, που έχουν κλάψει και είμαστε πολύ χαρούμενοι, ευτυχείς που δίνεται η δυνατότητα να αισθανθούν σαν όλα τα παιδιά αυτές τις μέρες. Και πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να μας κάνει όλους να νιώσουμε πολύ καλύτερα. Τα προβλήματα, βεβαίως, είναι μεγάλα, παλεύουμε για να αντιμετωπίσουμε μέρα με τη μέρα. Νομίζω ότι βελτιωνόμαστε. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε. Έχουμε φτάσει, όμως, στο σημείο, κι αυτό είναι σημαντικό, η ελληνική κοινωνία να αισθάνεται γεμάτη και περήφανη, να αισθάνεται χαρά και συγκίνηση, τρυφερότητα και όχι μίσος για το διαφορετικό. Κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση».

Στην είσοδο του «Αστερόκοσμου», τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν προσφυγόπουλα με πολύχρωμα μπαλόνια που αμέσως «πνίγηκαν» στην αγκαλιά του. Αντάλλαξαν ευχές, ο κ. Τσίπρας τους ζήτησε να επαναλάβουν την ευχή και την είπε στη γλώσσα τους.

Αμέσως μετά του πρόσφεραν μια ξύλινη κατασκευή που έχει πάνω ζωγραφισμένο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πάρα πολύ ωραία και ρώτησε ποιος την έφτιαξε. Οι συνοδοί του απάντησαν, ο κ. Τσίπρας τους ευχαρίστησε και σημείωσε: "Θα το βάλω στο γραφείο μου για να σας θυμάμαι. Μετά το "ευχαριστώ" του πρωθυπουργού επανέλαβαν και τα προσφυγόπουλα «ευχαριστώ» στα ελληνικά.

Παράλληλα έπαιζε η μπάντα του Γ' Σώματος Στρατού σε χαρούμενους ρυθμούς.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον «Αστερόκοσμο», σταμάτησε σε πολλά παιχνίδια (παγοδρόμιο, σκοποβολή κ.ά.), συνομίλησε με προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα, τα βοήθησε στο παιχνίδι, έβγαλε αρκετές φωτογραφίες μαζί τους και κάποια τα σήκωσε στην αγκαλιά του, μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, οι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Μάρδας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Hexexpo Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης, οι δήμαρχοι Κορδελιού Ευόσμου Πέτρος Σούλας, Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Το σύλλογο παιδιών με σύνδρομο Down επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός

«Υπάρχουν πράγματα που γίνονται αν υπάρχει πολιτική βούληση και ενδιαφέρον και έγνοια και πράγματα που δεν γίνονται, δεδομένων των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα σήμερα. Γι' αυτά που γίνονται, αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλω να υποσχεθώ, ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν στην υποστήριξη κοινωνικών υποδομών, να κατευθύνονται εκεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου επισκέφθηκε το κτίριο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει πριν από λίγες μέρες στα παιδιά, όταν τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, για να ψάλλουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

«Εγώ δεν θα βγάλω λόγο σήμερα εδώ. Απλά θα σας πω ότι θεώρησα αυτονόητο να ανταποκριθώ άμεσα σε μια ανθρώπινη υπόσχεση. Δεν θέλω να δώσω κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα πολιτικής αξιοποίησης. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή όταν δέχτηκα το αίτημά σας να 'ρθείτε στο Μέγαρο Μαξίμου για να μας πούνε τα παιδιά σας τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Και κάναν τόσα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Έδωσα μια μικρή υπόσχεση να έρθω να σας δω. Το δώρο που υποσχέθηκα ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για τα παιδιά», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τους έδωσε ένα προβολικό μηχάνημα για να μπορούν να βλέπουν κινηματογραφικές ταινίες στα γραφεία του Συλλόγου.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Υποδεχόμενος τον Μητροπολίτη, ο κ. Τσίπρας είπε: «καλωσορίσατε στο φτωχικό μας», με τον Παναγιότατο να απαντά: «προσεύχομαι να πάνε όλα καλά, να έχουμε ελπίδα». "Η ελπίδα είναι σημαντική", ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αύριο θα επισκεφτώ τον συνονόματό σας στην Αλεξανδρούπολη. Ελπίζω να μην με παρεξηγήσετε. Ξέρω ότι τον αγαπάτε πολύ».

Δημοφιλή