Κολοσσιαίο παγόβουνο έτοιμο να αποσπαστεί από την Ανταρκτική

Κολοσσιαίο παγόβουνο έτοιμο να αποσπαστεί από την Ανταρκτική
NASA/John Sonntag

Ένα κολοσσιαίων διαστάσεων παγόβουνο, το οποίο αναμένεται να είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, είναι έτοιμο να αποσπαστεί από την Ανταρκτική, εκτιμούν επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC (αλλά και σε αντίστοιχα δημοσιεύματα άλλων μέσων), ένα μεγάλο ρήγμα στον παγετώνα Larsen C μεγάλωσε απότομα τον Δεκέμβριο, και τώρα μόλις 20 χλμ πάγου συγκρατούν το παγόβουνο, έκτασης 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Larsen C είναι ο βορειότερος μεγάλος παγετώνας που υπάρχει στην Ανταρκτική.

Ερευνητές στο Swansea εκτιμούν πως η απώλεια ενός τμήματος τέτοιου μεγέθους θα αφήσει ολόκληρο τον παγετώνα ευάλωτο σε μελλοντικές διασπάσεις. Σημειώνεται πως ο Larsen C έχει πάχος περίπου 350 μέτρων και πλέει στις θάλασσες στα δυτικά της Ανταρκτικής, συγκρατώντας τους όγκους πάγου που διοχετεύονται σε αυτόν. Ερευνητές τον παρακολουθούν εδώ και χρόνια, ειδικά μετά την κατάρρευση του Larsen A το 1995 και την απότομη διάσπαση του Larsen B το 2002.

Πέρυσι, ερευνητές του βρετανικού Project Midas ανέφεραν ότι το ρήγμα μεγάλωνε γρήγορα, ωστόσο τον Δεκέμβριο η ταχύτητα αυτή αυξήθηκε μεγάλωσε πολύ, καθώς απέκτησε επιπλέον 18 χλμ μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Εκτιμάται πως πρόκειται για ένα γεωγραφικής και όχι κλιματικής φύσης φαινόμενο, καθώς το ρήγμα υπάρχει εδώ και δεκαετίες- αν και «έκανε υπέρβαση» την παρούσα περίοδο. Θεωρείται ότι ενδεχομένως η θέρμανση του κλίματος να έπαιξε ρόλο, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να το δείχνουν άμεσα αυτό.

Το παγόβουνο το ίδιο δεν θα προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αλλά εάν ο παγετώνας διασπαστεί περαιτέρω, θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλοι όγκοι πάγων που θα βγουν στον ωκεανό, επηρεάζοντάς τον από αυτή την άποψη.

Εκτιμάται ότι αν όλος ο πάγος που συγκρατεί ο Larsen C φτάσει στη θάλασσα (κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε βάθος δεκαετιών) η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως θα ανεβεί κατά 10 εκατοστά.

Δημοφιλή