«Επιμένει» το ψύχος στη βόρεια Ελλάδα. Στα λευκά Χανιά και Ρόδος

«Επιμένει» το ψύχος στη βόρεια Ελλάδα. Στα λευκά Χανιά και Ρόδος
Eurokinissi

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν και σήμερα Κυριακή σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με το θερμόμετρο στη Φλώρινα να δείχνει τους -19 βαθμούς Κελσίου και στο Νευροκόπι της Δράμας τους -16.

Στην Καστοριά ο υδράργυρος έπεσε στους -13, στην Κοζάνη στους -12, στις Σέρρες στους -11 και στην Αλεξανδρούπολη στους -10. Στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία νωρίς το πρωί ήταν στους -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία επικρατεί ολικός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και τα επόμενα 24ωρα θα διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Μια ελάχιστη βελτίωση και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη.

Κλειστά θα παραμείνουν αρκετά σχολεία, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Φλώρινας τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, δεν θα λειτουργήσουν στις 9 και 10 Ιανουαρίου, ενώ κανονικά θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί.

Στο Δήμο Κατερίνης κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, θα είναι κλειστά μόνο τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά.

Στη Χαλκιδική, στο Δήμο Αριστοτέλη δεν θα ανοίξουν αύριο, Δευτέρα, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου σε δομές της πρωτοβάθμιας (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία), όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια) καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΚΔΑΠ και στο σύνολο των κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία το ερχόμενο διήμερο, Δευτέρα και Τρίτη, και στο Δήμο Πολυγύρου. Εξαιρούνται τα σχολεία της παραλιακής ζώνης (Μεταμόρφωση, Ορμύλια, Καλύβες, Όλυνθος) τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά με μία ώρα καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων.

Στο Δήμο Εορδαίας στην Κοζάνη όλα τα σχολεία θα είναι αύριο, Δευτέρα, κλειστά καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Στην Ημαθία, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες απαιτούνται στην Εγνατία Οδό από Βέροια προς Κοζάνη από το 235ο έως και το 227ο χιλιόμετρο (κόμβος Πολυμύλου) και από Κοζάνη προς Βέροια από το 227ο έως το 240ο χιλιόμετρο.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Αλεξάνδρειας), αλλά και για τους οδηγούς που θυα κινηθούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 Πηγάδια.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται και μέσα στην πόλη της Νάουσας.

Στην Πέλλα, προβλήματα παρατηρούνται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.

Στην Πιερία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας, από το 15ο έως το 44ο χιλιόμετρο, αλλά και για το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου.

Στη Χαλκιδική, προβλήματα σημειώνονται στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Αρναίας – Στανου, Παλιοχωρίου – Μ.Παναγιάς, Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη, Πολυγύρου – Γερακινής, Ν.Μουδανιών – Παλιουρίου, καθώς επίσης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 65ο έως το 95ο χιλιόμετρο.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων οι αλυσίδες είναι απαραίτητες εντός των οικισμών Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου και σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Ορους.

Στις Σέρρες, χρειάζονται αλυσίδες προς το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά και στις επαρχιακές οδούς Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου (από Φαιά Πέτρα έως Καρυδοχώρι), Σερρών – Βροντούς και στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση Κορμίστας προς την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Εδεσσας, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου, οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Για τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανακοίνωση ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Κλειστά θα παραμένουν τα σχολεία και σε όλες τις περιοχές του νομού Λάρισας, λόγω παγετού σύμφωνα με αποφάσεις των δημάρχων.

Στο δήμο της Λάρισας, κλειστά θα παραμένουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για Δευτέρα λόγω παγετού, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί της πόλης.

Αντίστοιχα, σε όλες τις υπόλοιπές περιοχές του νομού δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία σε Ελασσόνα, Κιλελέρ, Αγιά, Φάρσαλα (για Δευτέρα και Τρίτη) και στο Δήμο Τεμπών.

Από τις 10:00 και μετά, θα λειτουργήσουν αύριο με απόφαση του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τρικκαίων. Ειδικά στη δημοτική ενότητα Κόζιακα, όμως, δεν θα λειτουργήσει κανένα σχολείο, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών.

Λόγω παγετού, τέλος, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Καλαμπάκας, Πύλης, Φαρκαδόνας, στο νομό Τρικάλων.

Χιόνια στη Ρόδο

Αρκετό χιόνι, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια στο νησί, έπεσε από το βράδυ του Σαββάτου στις ορεινές περιοχές της Ρόδου και στα γύρω χωριά με αποτέλεσμα από χθες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού να σπεύσουν να απολαύσουν το θέαμα.

Πιο συγκεκριμένα από χθες το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει σε αρκετές περιοχές του νησιού, όπως ο Ατάβυρος, ο Προφήτης Ηλίας, ο Έμπωνας, η Σάλακος κ.α., κάτι που σπάνια συμβαίνει στη Ρόδο. Χιόνια επίσης έπεσαν στα χωριά 'Αγιος Ισίδωρος, Κρητηνία, Μονόλιθος και Απόλλωνα.

Ήδη τα χωριά αυτά έχουν γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών ενώ δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Στα λευκά τα Χανιά

« Ντυμένες» στα λευκά βρήκε το πρώτο φως της ημέρας περιοχές των Χανίων με το χιόνι να σκεπάζει ακόμα και σημεία με πολύ χαμηλό υψόμετρο, όπως το δημοτικό διαμέρισμα Περβολίων του δήμου Χανίων, όπου οι κάτοικοι ξύπνησαν βλέποντας χιόνια στις αυλές των σπιτιών τους.

Χιόνια έπεσαν και στις πεδινές περιοχές των Μουρνιών και Νεροκούρου ενώ αποκλεισμένο είναι στα περισσότερα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας το ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο.

Η κατάσταση σε Λέσβο και Χίο

Ο παγετός σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα μετά τη χιονοθύελλα που έπληξε χθες Σαββάτο τα ξημερώματα και για αρκετές ώρες τη Λέσβο.

Οι κεντρικοί οδικοί άξονες του νησιού είναι ανοικτοί μετά από ολονύκτια μάχη των συνεργείων του Δήμου Λέσβου και της περιφέρειας βορείου Αιγαίου με τον πάγο. Όμως συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και όχι άσκοπες μετακινήσεις, αφού ο κίνδυνος καιροφυλακτεί σε σημεία που τρέχουν νερά που παγώνουν όπως στο κεντρικό μεγάλο δάσος του νησιού, μετά το χωριό Λάμπου Μύλοι.

Από το πρωί έχουν συμβεί μικροατυχήματα στο σύνολο τους όταν αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες βγήκαν γλίστρησαν και βγήκαν από το δρόμο. Ανάμεσα τους και δυο κλούβες της Αστυνομίας αλλά και μια νταλίκα που δίπλωσε και προσωρινά διέκοψε την κυκλοφορία στην περιοχή της Καράβας στο δρόμο Μυτιλήνης – Μανταμάδου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, «οι αλατιέρες συνεχίζουν να επιχειρούν ώστε οι δρόμοι δεδομένων των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν να παραμείνουν ανοικτοί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι κινούνται στο ευρύτερο περιφερειακό και αγροτικό δίκτυο όπως οι κτηνοτρόφοι που θα κινηθούν προς τις στάνες τους δεδομένου ότι εκεί δεν έχουν επιχειρήσει συνεργεία».

Μετά από συνεννόηση με τους Δημάρχους και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της εκπαίδευσης η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, τα σχολεία στα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, θα παραμείνουν κλειστά.

Ομαλοποιείται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Χίου

Την ίδια ώρα σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Χίου. Οι ρίψεις αλατιού αλλά και οι παρεμβάσεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων φαίνεται ότι απέδωσαν και το βασικό οδικό δίκτυο της Χίου είναι καθαρό και προσπελάσιμο από ανθρώπους και οχήματα. Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιοχή των Αυγωνύμων και των Καρυών, προς τα Καρδάμυλα και την Βολισσό, όπου είχαν παρουσιασθεί τα σημαντικότερα προβλήματα. Καθαρό είναι, επίσης, όλο το οδικό δίκτυο περιμετρικά της Αμανής.

Παγετός και κρύο στην Πελοπόννησο

Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Πελοπόννησο, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ενώ όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, τονίζει ότι καμία περιοχή δεν είναι αποκλεισμένη.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κορινθίας και της Αρκαδίας, κυρίως λόγω του παγετού. Επίσης απαραίτητες είναι οι αλυσίδες από το 28ο χιλιόμετρο έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας Σπάρτης, μέσω Ταϋγέτου.

Επίσης, η Ντίνα Νικολάκου ανέφερε πως αντιμετωπίστηκαν άμεσα τα πρόσκαιρα προβλήματα με αποκλεισμούς οχημάτων στην περιοχή των Δερβενακίων. Ακόμη σημειώνει πως με τις συνεχείς ρίψεις αλατιού κατέστη εφικτό να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι στις ορεινές περιοχές, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή.

Η κατάσταση σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Ανοικτό είναι το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού Τρικάλων, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, κ. Χρήστος Μιχαλάκης, προσθέτοντας πως 30 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, δίνουν «μάχη» σε θερμοκρασίες μέχρι και -17 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να παραμείνουν χωρίς προβλήματα ελεύθεροι οι δρόμοι από τον παγετό. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη πάνω από 1200 μέτρα υψόμετρο.

Στο νομό Καρδίτσας, όπως τονίζει,επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο είναι ανοικτό, ενώ 40 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας συνδράμουν στη μάχη κατά του παγετού.

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται πάνω από 1500 μέτρο στον αυχένα Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκόπελος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σκόπελος και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την Αλόννησο, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τα δύο νησιά των Σποράδων, όπου το χιόνι στην μεν Σκόπελο έφθασε το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα, στην δε Αλόννησο, στο Πατητήρι, έχει ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο.

Η κατάσταση κυρίως στην Αλόννησο είναι απελπιστική, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης στο νησί και από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για την στοιχειώδη αποκατάσταση της ζωής στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αφού δεν ηλεκροδοτείται η Αλόννησος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Παράλληλα δεν υπάρχει υδροδότηση στα κτίρια του νησιού, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος και πολικών θερμοκρασιών.

Οι δρόμοι στην Αλόννησο είναι αδιάβατοι, στο Πατητήρι που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, το χιόνι έχει φθάσει το 1,5 μέτρο, ενώ στην Παλιά Αλόννησο ξεπερνά και τα 2 μέτρα. Ανάλογες συνθήκες επικρατούν και στους οικισμούς Βότση,Ρουσούμ Γυαλός και Στενή Βάλλα ,όπου είναι αδύνατη η οδική προσέγγιση.

Στην γειτονική Σκόπελο το χιόνι έφθασε το 1 μέτρο στην Χώρα και όλοι οι δρόμοι είναι χιονισμένοι. Κλειστός παραμένει και ο βασικός δρόμος του νησιού από την Χώρα Σκοπέλου προς το Ελιος, το Λουτράκι και τη Γλώσσα, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά ,σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βασιλούδη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καταβάλλονται προσπάθειες αποχιονισμού των δρόμων, αλλα οι χαμηλές θερμοκρασίες-πρωτόγνωρες για το νησί-έχουν ακινητοποιήσει και τα μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου, το νησί είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητείται να ληφθεί μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, για την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών ζωής.

Στη Μαγνησία τα προβλήματα παραμένουν από τον χιονιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες ,παρά τον ήλιο που έκανε την εμφάνισή του στον Βόλο.

Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας είναι χιονισμένη και προβλήματα υπάρχουν εξαιτίας του πάγου σε πολλές συνοικίες κυρίως στα προάστια προς το Πήλιο.

Στο Πήλιο το χιόνι είναι άφθονο, αλλά ο πάγος δυσκολεύει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στο Πήλιο χρειάζονται αλυσίδες αφού η θερμοκρασία στα Χάνια είναι στους -13 βαθμούς, ενώ στον Βόλο μόλις και άγγιξε το 0.

Ανοιχτό είναι σήμερα και το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες του Πηλίου, αλλά παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, χρειάζονται τα αυτοκίνητα αλυσίδες ,λόγω του πάγου στο οδόστρωμα.

Κλειστά τα σχολεία σε Καλαμπάκα

Κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμπάκας, καθώς και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, που δεν θα λειτουργήσουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, είπε ότι το κλείσιμο των σχολείων οφείλεται στον παγετό και στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Προβλήματα και στον Έβρο

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών (κακοκαιρία, παγετός και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες) που επικρατούν από το απόγευμα της Πέμπτης σε όλο το Νομό, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα μαθήματα.

Στη σχετική απόφαση αναφέρεται πως από την Τρίτη, τη μέριμνα επί του θέματος, έχει ο κατά περίπτωση αρμόδιος Δήμος, σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010.

Σημειώνεται πως παρά την έντονη χιονόπτωση και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας εξακολουθούν να διατηρούν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, επαρχιακό και εθνικό, σε όλο το μήκος του Νομού στον οποίο ωστόσο οι μετακινήσεις συνίσταται να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και με τους οδηγούς να φέρουν στα οχήματά τους τον απαραίτητο για την ασφάλειά τους εξοπλισμό.

Πολικές θερμοκρασίες στην Ήπειρο

Πεντακόσιους τόνους αλάτι, έχει ρίξει το τελευταίο τριήμερο η Πολιτική Προστασία Ηπείρου, σε όλο το οδικό δίκτυο προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοικτοί, καθώς στην περιοχή επικρατεί παγετός και πολικές θερμοκρασίας.

Στην λίμνη των Ιωαννίνων, έχουν παγώσει τμήματα κοντά στις όχθες, ενώ χείμαρροι και μικρά ποτάμια στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου μετατράπηκαν σε «γλυπτά της φύσης».

Στο Μέτσοβο το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -15, στην Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων-12 βαθμούς. Υπό του μηδενός είναι και οι θερμοκρασίες στις παραθαλάσσιες περιοχές, στην Πάργα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα. Ωστόσο τα χιονισμένα χωριά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές προσφέρουν ένα όμορφο χειμωνιάτικο σκηνικό στους επισκέπτες της Ηπείρου.

Από τη Τροχαία Ηπείρου απαγορεύτηκε εξαιτίας του παγετού, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό Αρχάγγελου-Νεράιδας, από το 19ο έως 24ο χλμ., και η κίνηση γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Χιονιάς στην Εύβοια

Πάνω από την Κεντρική και Νότια Εύβοια έχει «εγκατασταθεί» κυριολεκτικά ο χιονιάς τα τελευταία εικοσιτετράωρα: Η περιοχή της Καρύστου αλλά και η περιοχή της Κύμης δοκιμάζονται ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο, καθώς άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, οι συγκοινωνίες απουσιάζουν και η πρόσβαση είναι σχεδόν εφιαλτική.Αρκετοί οικισμοί παραμένουν ακόμη χωρίς ρεύμα παρά τις προσπάθειες που συνεχίζει να κάνει από τα ξημερώματα η ΔΕΗ προκειμένου να αποκαταστήσει τις βλάβες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων για να απομακρύνουν εγκλωβισμένους ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά το κεντρικό οδικό δίκτυο δόθηκε μια μάχη και οι δρόμοι παραμένουν ανοικτοί ενώ αντίθετα στο επαρχιακό δίκτυο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Φθιώτιδα: πολικές θερμοκρασίες, κλειστά τα σχολεία

Ακόμη και - 13 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε το θερμόμετρο σε ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας από χθες το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας η περιορισμένης έκτασης χιονόπτωση λίγο μετά τα μεσάνυχτα μαζί με τις πολικές θερμοκρασίες που έφτασαν στους - 6 βαθμούς Κελσίου δημιούργησαν από το πρωί συνθήκες κατάψυξης.

Παρά το γεγονός ότι από το μεσημέρι και μετά βγήκε ήλιος οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν πολύ κάτω από το μηδέν.Όλη την προηγούμενη νύχτα εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνοντας αλάτι προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ σχεδόν σε όλους τους δρόμους είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων.

Από το πρωί η συγκοινωνία διεξάγεται ομαλά ενώ σε διάφορα κρίσιμα σημεία στο εθνικό δίκτυο τα εκχιονιστικά μηχανήματα συνεχίζουν να ρίχνουν αλάτι για να μην εντοπίσουν προβλήματα οι οδηγοί κατά τη διέλευση τους. Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο τμήμα που διέρχεται μέσα από το νομό Φθιώτιδας δεν υπήρξαν προβλήματα παρά το γεγονός ότι τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρισκόταν σε «κόκκινο συναγερμό».

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα, μετά από απόφαση που υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Ευθύμιος Καραΐσκος,

Δημοφιλή