Το βίντεο της ντροπής από τη Μόρια. Οι θαμμένες στο χιόνι σκηνές και οι άθλιες συνθήκες που καλούνται να ζήσουν άνθρωποι

Το βίντεο της ντροπής από τη Μόρια

«Κοιτάξτε πως ζούμε εδώ μέσα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ μέσα. Κοιτάξτε τις συνθήκες [...] Τραβάω αυτό το βίντεο για να σας δείξω που ζούμε. Είναι αυτό εδώ λογικό; Πείτε μου; Είναι αυτό εδώ λογικό; Είναι απαράδεκτο. Δείτε και μόνοι σας. Δείτε!».

Μόρια, 7 Ιανουαρίου 2016. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι αναγκασμένοι να ζουν στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, για δεύτερη μέρα σήμερα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών. Και όλα αυτά ενώ προ ημερών, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαίωνε ότι «κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο».

Το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την εφημερίδα της Λέσβου, «Πολιτικά», τραβήχτηκε χθες από πρόσφυγα που αναγκάζεται μαζί με πολλούς άλλους να ζει κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες.

Η φωνή είναι σπασμένη, κουρασμένη, τραγική και προσπαθεί να περιγράφει τις δραματικές συνθήκες επιβίωσης.

Να θυμίσουμε πως πριν από λίγο καιρό ένα 6χρονο παιδί και η 66χρονη γιαγιά του έχασαν τη ζωή τους ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε μέσα στη σκηνή καθώς προσπαθούσαν να μαγειρέψουν με γκαζάκι.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαναλαμβάνει σήμερα την έκκληση της να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα. Ακόμα και μετά τις πρόσφατες προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης, οι συνθήκες σε πολλούς χώρους φιλοξενίας στα νησιά παραμένουν ιδιαίτερα ελλιπείς.

Ζουν ακόμη σε καλοκαιρινές σκηνές

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αρκετά άτομα ζουν ακόμη σε καλοκαιρινές σκηνές. Άλλα 119 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες μέρες από την Ύπατη Αρμοστεία -με έξοδα του ΟΗΕ- στη ηπειρωτική Ελλάδα από τη Λέσβο, ώστε να συνεχίσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου. Στόχος να απελευθερωθούν χώροι σε πλαστικές μεγάλες σκηνές ώστε να μετακινηθούν εκεί κάποιοι από αυτούς που σήμερα ζουν στις καλοκαιρινές σκηνές. Ωστόσο, εντελώς η κατάργηση των καλοκαιρινών σκηνών δεν είναι εύκολη, δεδομένων των συνεχιζόμενων μικρών έστω αφίξεων αλλά και του υπερπληθυσμού που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας.

Το χιόνι που έγινε πάγος και τα προβλήματα υγείας

Σήμερα τα χιόνια είναι εμφανώς λιγότερα, όχι όμως επειδή έλιωσαν, αλλά γιατί μετατράπηκαν σε πάγο. Γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεσταίνονται σε δύο μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας στις οποίες λειτουργεί ένα σύστημα θέρμανσης. Οι υπόλοιποι, κυρίως Αφρικανοί άνδρες, ζουν στην πλειονότητά τους στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στον πάγο με κουβέρτες που τους έχουν διανεμηθεί. Με τις οποίες όμως τέτοιες θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Σε υπαίθριες φωτιές καίνε ό,τι μπορεί να καεί και κυρίως ξυλεία από τα γύρω ελαιοκτήματα, ενώ προσπαθούν και να μαγειρέψουν σε αυτές τις φωτιές κάτι πέραν του προσφερόμενου συσσιτίου.

Η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει τις οργανώσεις γιατρών που επιχειρούν στο κέντρο, αφού ήδη άρχισαν να προσέρχονται ασθενείς με πόνους στους μύες και στα κόκαλα λόγω του έντονου ψύχους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα στον καταυλισμό της Μόριας υπήρχαν αυστηρά μέρα ασφαλείας ενώ αστυνομικοί απαγόρευαν τη φωτογράφιση του καταυλισμού ακόμα και απ’ έξω.

Φωτογραφίες μέσα από τον καταυλισμό

Μόρια

Δημοφιλή