Ο τελευταίος κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πέθανε σε ηλικία 92 ετών

Ο τελευταίος κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πέθανε σε ηλικία 92 ετών
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Getty Images/iStockphoto

Ο Οσμάν Βαγιαζίτ Οσμάνογλου, η 44η «κεφαλή» της Οθωμανικής δυναστείας πέθανε σε ηλικία 92 ετών την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει η τουρκική Daily Sabah, ο Οσμάνογλου ήταν ο δεύτερος γιος του Ιμπραχίμ Τεβφίκ, εγγονού του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α', από την τέταρτη γυναίκα του. Εάν η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρχε ακόμα, θα ήταν ο σουλτάνος Βαγιαζίτ ο Γ'.

Ήταν το πρώτο μέλος της Οθωμανικής δυναστείας (οίκος του Οσμάν) που γεννήθηκε στην εξορία, και ο πρώτος επικεφαλής της που γεννήθηκε μετά τη διάλυση της αυτοκρατορίας. Μετά τον χωρισμό των γονιών του, ο πατέρας του πέθανε το 1931, και η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε, με έναν Αμερικανό. Το 1941 ο ίδιος μετακόμισε στις ΗΠΑ με τη μητέρα του, τον μεγαλύτερο αδελφό του και τους δύο ετεροθαλείς αδελφούς του. Υπηρέτησε στον στρατό των ΗΠΑ και εργάστηκε σε βιβλιοθήκη στη Νέα Υόρκη.

O Οσμάν Βαγιαζίτ Οσμάνογλου δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έκανε ποτέ παιδιά. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, με τον θάνατο του Ερτουργούλ Οσμάν, κατέστη επικεφαλής του Οίκου του Οσμάν.

Δημοφιλή