Έρχεται νέο κύμα χιονιά. Επί ποδός η κρατική μηχανή

Έρχεται νέο κύμα χιονιά. Επί ποδός η κρατική μηχανή
SOOC

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο 24ωρο με απρόβλεπτα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις.

Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Νικόλαου Τόσκα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποτιμήθηκε θετικά η αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την χώρα τις τελευταίες ημέρες, με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε ορισμένες περιοχές. Ιδιαίτερα καλή αξιολογήθηκε η συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, η οποία συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα, με τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά, σε σχέση με την ένταση των καιρικών φαινομένων, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες και τα όρια του μηχανισμού. Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες και οι τρόποι ενίσχυσης της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, των οποίων η θέση είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ορισμένα σημεία.

Ακόμη, επισημάνθηκαν οι περιοχές, όπου διαπιστώθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, (με την Αλόννησο και την Κύμη να έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης), συμφωνήθηκε κατανομή δυνάμεων ανάμεσα στις υπηρεσίες και αναφέρθηκαν οι άμεσες ενέργειες, που θα πρέπει να γίνουν, σε συνεργασία με την Τροχαία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία το επόμενο χρονικό διάστημα. Επισημάνθηκε επίσης, ότι υπό αυτές τις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, έως και πρωτόγνωρες για συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας, η συνεργασία των πολιτών για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, ανάγεται σε παράγοντα καθοριστικής σημασίας.

Για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, κινητοποιήθηκαν χιλιάδες άνδρες και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και δυνάμεις του Στρατού, των ΟΤΑ και εξοπλισμός του ιδιωτικού τομέα.

Μόνο η ΕΛΑΣ, χρησιμοποίησε το τελευταίο εορταστικό τριήμερο 1.132 αξιωματικούς, 4.767 τροχονόμους, 2.393 περιπολικά, 311 δίκυκλα, 49 γερανούς, 116 αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες και 170 ακόμη αστυνομικούς.

Μετά από τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Νικόλαος Τόσκας, έκαναν δηλώσεις και απάντησαν σε ερωτήματα δημοσιογράφων:

Σκουρλέτης: «Είναι αλήθεια ότι η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων δεν είχε προηγούμενο. Σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για χιονοπτώσεις που είχε να δει ο τόπος πάνω από τριάντα χρόνια. Εξάλλου υπήρχε και μία ποικιλία έντονων καιρικών φαινομένων με θυελλώδεις ανέμους και βροχοπτώσεις που συνδυάστηκαν με έντονες χιονοπτώσεις.

Σε γενικές γραμμές, η κρατική μηχανή, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις. Και το βασικό που ήταν να μείνουν ανοιχτά τα εθνικά δίκτυα επετεύχθη πέρα από την περίπτωση της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών, όπου εκεί λόγω των συγκεκριμένων έργων που γίνονται είχαμε τα προβλήματα τα οποία όμως ξεπεράστηκαν σε ένα λογικό συγκεκριμένο διάστημα.

Θέλω να σας πω ότι η ικανοποίηση από την κινητοποίηση των μηχανισμών επιβεβαιώνεται αν δει κανείς και την εικόνα και, την συγκρίνει με τις γειτονικές χώρες που αντιμετωπίζουν εξίσου έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι το μυστικό για την αποτελεσματικότητα είναι ο καλός συντονισμός ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Η κακοκαιρία σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε δεν θα υποχωρήσει το επόμενο εικοσιτετράωρο. Παραμένουμε σε ετοιμότητα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει και να είστε βέβαιοι ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που επιβάλλεται από τις καταστάσεις που δημιουργούνται από την σφοδρή κακοκαιρία.

Θα επισκεφτούμε τις περιοχές μετά από την ύφεση των καιρικών φαινομένων για να δούμε ακριβώς τι ζημιές έχουν υπάρξει και να ακολουθήσουμε τον κλασικό δρόμο των αποζημιώσεων που προβλέπονται.

Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στη σύσκεψη για το θέμα των μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς επίσης υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά και για τους άστεγους στις μεγάλες πόλεις, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Όλοι λοιπόν και όλες δίνουμε αυτή τη στιγμή την μάχη για να μπορέσουμε να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις από ένα πρωτόγνωρο κύμα κακοκαιρίας και νομίζω ότι μέχρι τώρα τα πάμε καλά».

Τόσκας: «Τα παγκόσμια τα κλιματολογικά φαινόμενα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και αυτό μας υποχρεώνει σε διαφοροποιήσεις των τρόπων ενεργείας και των συντονισμών που απαιτούνται. Γι’ αυτό τον λόγο όπως είπε και πριν ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης προσπαθήσαμε να δούμε τι δεν πήγε καλά, τι πρέπει να κάνουμε τις επόμενες ημέρες, γιατί πράγματι τα καινούργια δεδομένα της ΕΜΥ μας υποχρεώνουν σε διαρκή εγρήγορση και θα πρέπει να εντείνουμε την προσοχή μας σε κάποιες περιοχές, αυτό έγινε μέσα από τον σημερινό σχεδιασμό και θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα όποια σφάλματα έγιναν και να επικεντρωθούμε στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο ή που θα διαρκέσουν περισσότερο τα φαινόμενα. Η κύρια επιδίωξη είναι να μείνουν οι κεντρικοί δρόμοι, οι εθνικές οδοί ανοιχτοί, οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία, οι άστεγοι και οι απομονωμένες περιοχές να μην μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την υποστήριξη που πρέπει να έχουν. Δεν είναι μια σύσκεψη που έγινε σήμερα για τον επόμενο χειμώνα, διαρκώς συντονιζόμαστε γιατί από ότι φαίνεται τα φαινόμενα θα συνεχιστούν.»

Για το ενδεχόμενο αύξησης των περιοχών που τίθενται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης

Τόσκας: «Οι περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κηρύσσονται προκειμένου να διευκολυνθούν οι τοπικοί παράγοντες στην καλύτερη αντιμετώπιση των φαινομένων, σε προμήθειες που χρειάζονται άμεσα, για αλάτι ή για κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, μιλάμε για μικρές προμήθειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης και αυτό θα γίνει ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε από τώρα. Έχουμε την ευελιξία πάντως να κηρύξουμε εφόσον χρειαστεί.»

Για τη συνδρομή των Μέσων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Τόσκας: «Είναι η μεγάλη μας εφεδρεία τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν δεν επαρκούν τα Μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, καλούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό είναι μέσα στον σχεδιασμό μας».

Για τα μέτρα υποστήριξης των αστέγων

Σκουρλέτης: «Για τους αστέγους, όπως γνωρίζετε υπάρχουν θερμαινόμενες αίθουσες των δήμων, που είναι ανοιχτές, υπήρχαν από τις προηγούμενες ημέρες που είχαμε ούτως ή άλλως χαμηλές θερμοκρασίες, σταθμοί του ΜΕΤΡΟ που θα παραμείνουν ανοιχτοί. Άρα, όλα τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει είναι σε ισχύ. Γνωρίζετε επίσης, ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει μοιράσει - για κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που αρνούνται να μετακινηθούν σε θερμαινόμενους χώρους, - κλινοσκεπάσματα.»

Για την παρέμβαση στην Κορίνθου – Πατρών

Σκουρλέτης: «Υπήρξαν ιδιαίτερες συνθήκες σε σχέση και με την ένταση των καιρικών φαινομένων, δηλαδή δεν είναι κάτι που παρουσιάζεται εύκολα σε εκείνη την περιοχή, το ξέρετε. Όταν αναφέρθηκα σε φαινόμενα που έχουμε να δούμε έως και 30 χρόνια, αναφερόμουν συγκεκριμένα και σ’ αυτή την περιοχή. Το γεγονός ότι ο δρόμος βρίσκεται στην κατάσταση που είναι, άρα δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης μεγάλα μηχανήματα, δημιούργησε την συγκεκριμένη εμπλοκή. Κρατήστε όμως, ότι υπήρξε μια άμεση κινητοποίηση, κυρίως αν δεν κάνω λάθος, από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες απεγκλώβισαν κόσμο. Περίπου 90 άτομα μεταφέρθηκαν και στους σταθμούς που υπάρχουν στις εθνικές οδούς και σε ξενοδοχεία. Θεωρώ ότι κάναμε ό’τι καλύτερο ήταν δυνατό σε μια κατάσταση η οποία δεν ήταν προβλέψιμη. Αλλού περιμέναμε το κύμα κακοκαιρίας και αλλού τελικά μας πέτυχε. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να προβλέπεις επακριβώς την ώρα και τον τόπο που θα εκδηλωθούν τα καιρικά φαινόμενα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο ΓΓ Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος και επιχειρησιακά στελέχη.

Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού στο deltiokairou.gr

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Δευτέρα (09/01/2017) και αύριο Τρίτη (10/01/2017):

α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στέρεα, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην Αττική παροδικές χιονοπτώσεις από απόψε το βράδυ οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα βόρεια.

β. Παγετός κατά τόπους ισχυρός ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

γ. Τοπικές καταιγίδες από απόψε το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Τοπικά θυελλώδεις άνεμοι από απόψε το βράδυ στο Αιγαίο. 2. Την Τέταρτη (11/01/2017) και την Πέμπτη (12/01/2017): α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης. γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι. Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Πηγή: News247

Δημοφιλή