Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1. Ημέρες κρίσης για το Κυπριακό

Ενόψει της έναρξης του νέου γύρου συνομιλιών που θα διεξαχθούν στη Γενεύη για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα διαδοχικές κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ επισημάνθηκε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραστεί στη Γενεύη μόνο εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας. Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση -διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο- επανέναρξη.

2. Ο κακός μας ο καιρός (και όσα πρέπει να ξέρετε)

Ενώ αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα η κακοκαιρία (διαβάστε αναλυτικά), δεν ήταν λίγα τα προβλήματα που προκάλεσε χθες η έντονη χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της χώρας. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα πολλά σχολεία της χώρας, λόγω του χιονιά.

Έκταση πήραν χθες και οι απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες καλούνται να ζουν εκατοντάδες άνθρωποι στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών, ειδικά σε εκείνους που ακόμη διαθέτουν καλοκαιρινές σκηνές που αδυνατούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. Χαρακτηριστικό το βίντεο της ντροπής από τη Μόρια, που δείχνει αυτές τις άθλιες συνθήκες.

3. Επίθεση με φορτηγό στην Ιερουσαλήμ

Για «τρομοκρατική επίθεση» κάνουν λόγο οι ισραηλινές αρχές σχετικά με περιστατικό σε δημοφιλή πεζόδρομο (Armon Hanatziv) απέναντι από την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς.

4. Η επιμέλεια στην μητέρα της Ρούπα

Στη γιαγιά του παραδίδεται ο 6χρονος γιος της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη με διάταξη της εισαγγελέως Ανηλίκων. Η εισαγγελέας, αφού μελέτησε τις εκθέσεις των ειδικών, κρίνει ότι την επιμέλεια του 6χρονου πρέπει να αναλάβει μόνο η μητέρα της κρατούμενης και όχι και η αδελφή της, όπως είχε αιτηθεί αρχικά.

5. Πρεμιέρα εκπτώσεων

Αρχίζουν από σήμερα οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Τα καταστήματα θα ανοίξουν και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα (τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 20.00 το βράδυ).

Δημοφιλή