Κυρίτσης: Δεν επιλύθηκε πλήρως το πρόβλημα στην Μόρια. Νέο κύμα χιονιά στο νησί

Κυρίτσης: Δεν επιλύθηκε πλήρως το πρόβλημα στην Μόρια
Eurokinissi

Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την προστασία των προσφύγων από την σφοδρή κακοκαιρία, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτση.

«Ελήφθησαν μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά με εσωτερικές αναδιατάξεις του πληθυσμού», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι υπήρξαν αντιδράσεις στα σχέδια για φιλοξενία των προσφύγων σε κλειστούς χώρους.

«Έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση να μετακινηθούν οι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και κλειστούς χώρους αλλά δεν ευοδώθηκαν γιατί υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις. Από τους 10.000 ανθρώπους που βολεύτηκαν έμειναν τελικά 1000 σε σκηνές θερμαινόμενες ή με θερμαντικά σώματα αλλά παρόλο που διευθετήθηκε μεγάλο μέρος του προβλήματος δεν σημαίνει ότι επιλύθηκε πλήρως το πρόβλημα», δήλωσε.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε δηλώσει από την Θεσσαλονίκη ότι «κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα». Ωστόσο, εικόνες από τον καταυλισμό στην Μόρια την Κυριακή έδειχναν το χιόνι να έχει σκεπάσει τις σκηνές και τους ανθρώπους να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Σύμφωνα με το LesvosNews, το νησί «χτύπησε» νέο κύμα κακοκαιρίας και σε πολλές περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Δεν είναι γνωστό εάν έχουν ήδη ληφθεί περαιτέρω μέτρα για την προστασία των προσφύγων.

Επίθεση Βαρβιτσιώτη σε Μουζάλα για τους καταυλισμούς

Επίθεση στον υπουργό Μεταναστευστικής Πολιτικής εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τις εικόνες ντροπής, όπως τονίζει, που επικρατούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Μόριας και άλλων περιοχών.

Σε δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι «οι δήθεν ευαίσθητοι αποδεικνύονται - για μια ακόμη φορά - κυνικοί, ασυνεπείς και αναξιόπιστοι» υπενθυμίζοντας πως στις 5 Ιανουαρίου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωνε ότι "κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο"». Ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ επισημαίνει πως «δύο ημέρες αργότερα, οι εικόνες ντροπής στον καταυλισμό της Μόριας, αλλά και άλλων περιοχών, επαλήθευαν την ανικανότητά του, καθώς οι πρόσφυγες και οι σκηνές τους βυθίζονταν στο χιόνι, την ώρα που η δήθεν ευαίσθητη Κυβέρνησή του βυθιζόταν στην ανυπαρξία της» τονίζοντας παράλληλα ότι «στην αρχή τους άφηναν να "λιάζονται" και σήμερα τους αφήνουν να παγώνουν».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη επανέρχονται με αμείλικτο τρόπο,όπως λέει, όλα τα ερωτήματα που έχει θέσει στον αρμόδιο υπουργό και αφορούν στη διασπάθιση των δημόσιων πόρων, ερωτήματα που προκύπτουν, όπως τονίζει άλλωστε, από καταγγελίες του πρώην Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Περιμένω σήμερα από τον κ. Μουζάλα να απαντήσει πειστικά στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση που έχω καταθέσει από καιρό» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Δημοφιλή