Γιατί το Κυπριακό οδηγεί σε πολιτική συναίνεσης, τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη

Γιατί το Κυπριακό οδηγεί σε πολιτική συναίνεσης, τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη
(Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Ίσως πρόκειται για την πρώτη φορά που Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώνονται από τις συνθήκες να κάνουν πράξη τη λέξη "συναίνεση" αφήνοντας πίσω τους τους διαξιφισμούς και τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων τουλάχιστον δώδεκα μηνών.

Στο τετ α τετ των δυο στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης και η προοπτική μιας λύσης στο μείζον εθνικό θέμα, δημιουργούν συνθήκες περίπου μιας "υποχρεωτικής" εθνικής γραμμής χωρίς τακτικισμούς και μεμονωμένες στρατηγικές, έστω και αν το εσωτερικό πολίτικο περιβάλλον, δεν αποτελεί και τον καλύτερο "σύμμαχο" για το ραντεβού των δυο ανδρών.

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν επιχειρήσει να αναζητήσουν την περίφημη συναίνεση και συνεννόηση σε μια σειρά άλλων ζητημάτων χωρίς επιτυχία, με την καχυποψία να υπερκαλύπτει κάθε καλή πρόθεση και από τις δυο πλευρές.

Ίσως για αυτό το λόγο, από το περιβάλλον του Προέδρου της ΝΔ σπεύδουν να αποσαφηνιστούν πως ανεξαρτήτως του τι ακριβώς θα συζητηθεί στη συνάντηση στην Ηρώδου του Αττικού, "η τελική εκπροσώπηση, άρα και η τελική ευθύνη για ότι συμβεί ή δεν συμβεί στην Γενεύη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στη στρατηγική που θα ακολουθήσει".

Αυτό - διαβεβαίωναν τα ίδια στελέχη - δεν σημαίνει ότι θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν προσχώματα ή να μπουν εμπόδια στην ελληνική αντιπροσωπεία, σημειώνοντας ότι "αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να υποστηριχθούν οι οποίες αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Στη ΝΔ, περισσότερο αυτή τη χρονική συγκυρία, εφιστούν την προσοχή στις τακτικές της τουρκικής πλευράς και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η συνάντηση Κορυφής της Γενεύης ως πεδίο εξαγωγής των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ίσως για αυτό και εκτιμούν ότι δεν ειναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι την τουρκική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, δημιουργώντας ένα θρίλερ γύρω από την εμφάνιση την τελευταία στιγμή του ίδιου του Τούρκου Προέδρου.

Δημοφιλή