Οι τρεις φορές που τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ έγιναν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων

Οι τρεις φορές που τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ έγιναν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων
eurokinissi

Για τέταρτη φορά γίνονται στόχος τρομοκρατών τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Η «17 Νοέμβρη» την ταραγμένη δεκαετία του ’90 είχε πραγματοποιήσει δύο επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που σταθμεύει έξω από το κτίριο. Χτύπημα πραγματοποίησε και το 2014 πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με το όνομα «Επαναστατική Αυτοάμυνα», ενώ άγνωστο παραμένει ποια οργάνωση βρίσκεται πίσω από τη σημερινή επίθεση.

02 Νοεμβρίου 1991: Η «17 Νοέμβρη» αποφασίζει να χτυπήσει με ρουκέτα το λεωφορείο των ΜΑΤ που βρίσκεται παρκαρισμένο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Η επίθεση πραγματοποιείται στις 00:50 τα μεσάνυχτα, με τον αστυφύλακα Γιάννη Βάρη να χάνει τη ζωή του και άλλους επτά αστυνομικούς να τραυματίζονται. Κατά την προανάκριση από την ΕΛ.ΑΣ. οι Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος ομολογούν τη συμμετοχή τους στο περιστατικό. Πιο αναλυτικά ο Χριστόδουλος Ξηρός λέει: «... τον Νοέμβριο του 1991, εγώ, ο αδελφός μου ο Σάββας, ο "Σταμάτης" (σ.σ.: Βασ. Τζωρτζάτος) και ο "Λουκάς" (σ.σ.: Δημ. Κουφοντίνας) κάναμε την επίθεση εναντίον λεωφορείου της Αστυνομίας που ήταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ της Χαρ. Τρικούπη. Στο σημείο που επιλέξαμε για την εκτόξευση της ρουκέτας υπήρχε τοιχίο ύψους 2,5 μ. περίπου και λόγω που δεν είχαμε σκάλα εγώ υποβάσταζα στους ώμους μου τον αδελφό μου Σάββα, ο οποίος κατάφερε να στοχεύσει και να εκτοξεύσει τη ρουκέτα. Εκ των υστέρων έμαθα ότι σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, ενώ δεν θυμάμαι αν και ποιος πέταξε χειροβομβίδα, ούτε και πώς απομακρυνθήκαμε από το σημείο».

31 Μαρτίου 1999: Επίθεση με ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε περί τις 23:42 το βράδυ από μαντρότοιχο της οδού Μαυρομιχάλη στην πίσω πλευρά του κτιρίου, πραγματοποιεί εναντίον των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ η οργάνωση «17 Νοέμβρη». Η ρουκέτα χτύπησε στον πρώτο όροφο των γραφείων και εξοστρακίστηκε χωρίς να σφηνωθεί σε σταθερό αντικείμενο και να εκραγεί. Ύστερα από έρευνες που κράτησαν αρκετή ώρα οι αστυνομικοί την βρήκαν σε μπαλκόνι πολυκατοικίας στην οδό Μαυρομιχάλη. Ο Βασίλης Ξηρός –μετά την εξάρθρωση της «17Ν»- θα ομολογήσει κατά την προανακριτική διαδικασία ότι «περί τα τέλη Μαρτίου 1999, μαζί με τον "Λουκά" (σ.σ.: Δημ. Κουφοντίνα) και τον Σάββα, πήγαμε με ένα αυτοκίνητο που είχαμε κλέψει τις προηγούμενες μέρες από κάποια περιοχή των Αθηνών, που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή, στην πίσω πλευρά των κεντρικών γραφείων του ΠαΣοΚ στη Χαρ. Τρικούπη στην Αθήνα και τοποθετήσαμε μια ρουκέτα η οποία πυροδοτήθηκε με αυτοσχέδιο μηχανισμό».

25 Μαΐου 2014: Χρησιμοποιώντας πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov, άγνωστος πυροβολεί δύο φορές εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 05:30-07:00 τα ξημερώματα, διάστημα μέσα στο οποίο αλλάζει η βάρδια της φρουράς. Στο κεντρικό παράθυρο του δευτέρου ορόφου, έχουν γίνει δύο μεγάλες τρύπες. Η πρώτη βολίδα έσπασε τη τζαμαρία του δευτέρου ορόφου και δεύτερη βολίδα σφηνώθηκε στην πάνω δεξιά πλευρά ψευδοροφής στον τρίτο όροφο. Την ευθύνη αναλαμβάνει μερικές ημέρες αργότερα η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Δημοφιλή