ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/01/2017 03:55 EET | Updated 10/01/2017 17:41 EET

Σφοδρή κακοκαιρία σε Σκόπελο και Αλόννησο - Συνεχείς οι διακοπές ρεύματος

Eurokinissi

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στις Σποράδες και συγκεκριμένα στην Σκόπελο και την Αλόννησο. Εικόνες από τις χιονισμένες παραλίες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ωστόσο, τα νησιά έχουν «παραλύσει».

Πρωτοφανούς έντασης και σφοδρότητας χιονοθύελλα έπληξε το μεσημέρι της Τρίτης ξανά την Αλόννησο. Όσο περνούσαν οι ώρες οι συνθήκες επιδεινώνονταν συνεχώς με ένα καθολικό μπλακ-άουτ να πλήττει το νησί.

Από τις 13:00 διεκόπη η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί λόγω κατάρρευσης πυλώνων της ΔΕΗ στη Γλώσσα Σκοπέλου και σε υποσταθμό στην περιοχή Λαύκος του νοτίου Πηλίου.

Παρά τη χιονοθύελλα, οι προσπάθειες διάνοιξης δρόμων συνεχίστηκαν, αλλά η κατάσταση ήταν απελπιστική, αφού δρόμοι που άνοιξαν έκλεισαν και πάλι από τις 15:00. Κατεβλήθησαν προσπάθειες ώστε να φθάσουν μηχανήματα μέχρι τον Γέρακα και το Καλαμάκι, αλλά στάθηκε αδύνατο, με αποτέλεσμα να παραμένουν αποκλεισμένοι πολλοί κτηνοτρόφοι.

Η ίδια κατάσταση επικράτησε και στη Στενή Βάλλα, τον Ρουσούμ Γιαλό, την Παλιά Αλόννησο και τη Μαρπούντα. Οι δρόμοι παρέμειναν κλειστοί από το χιόνι, το οποίο σε πολλά σημεία ξεπέρασε τα 2 μέτρα, αλλά και από πτώσεις σπασμένων πεύκων.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε να αποσταλούν άμεσα κλιμάκια τεχνικών της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών στη ηλεκτροδότηση, γιατροί γιατί δεν επαρκούσε η μία γιατρός που βρίσκεται στο νησί, στρατιωτικές δυνάμεις που θα συνδράμουν στη βοήθεια των κατοίκων και τρία-τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα, προκειμένου να διανοίξουν δρόμους, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Ανάλογη κατάσταση επικράτησε και στη Σκόπελο, όπου από τη σφοδρή χιονόπτωση ξαναέκλεισαν οι δρόμοι και διεκόπη η ηλεκτροδότηση.

Και ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, ζήτησε να αποσταλούν κάθε είδους ενισχύσεις στο νησί για τη συνδρομή και παροχή βοήθειας στους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Τη Δευτέρα, με το οχηματαγωγό «Πρωτεύς», που υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες προσέγγισε την Σκόπελο, εστάλη γκρέιντερ από τον Βόλο για να βοηθήσει στην διάνοιξη του κεντρικού άξονα του νησιού, από την Χώρα Σκοπέλου μέχρι και την Γλώσσα, αφού ο δρόμος παρέμεινε κλειστός από το Σάββατο.