ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2017 08:46 EET | Updated 11/01/2017 08:47 EET

O πιο γνωστός σύριος πρόσφυγας που έβγαλε selfie με τη Μέρκελ, κάνει μήνυση στο Facebook

A migrant takes a selfie with German Chancellor Angela Merkel outside a refugee camp near the Federal Office for Migration and Refugees after registration at Berlin's Spandau district, Germany September 10, 2015. REUTERS/Fabrizio Bensch TPX IMAGES OF THE DAY
Fabrizio Bensch / Reuters
A migrant takes a selfie with German Chancellor Angela Merkel outside a refugee camp near the Federal Office for Migration and Refugees after registration at Berlin's Spandau district, Germany September 10, 2015. REUTERS/Fabrizio Bensch TPX IMAGES OF THE DAY

Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ήταν 18 ετών, ο Anas Modamani από τη Δαμασκό της Συρίας τράβηξε μια selfie με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ έξω από το κέντρο προσφύγων Spandau του Βερολίνου. Η φωτογραφία αυτή έγινε, για πολλούς λόγους viral και μετέτρεψε τον ίδιο στον πιο διάσημο πρόσφυγα στη Γερμανία και όχι μόνο.

Υπήρχε όμως και μια αρνητική συνέπεια. Έξι μήνες μετά η ίδια φωτογραφία έγινε και πάλι viral αφού ποσταριζόταν ευρέως σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο που αυτή τη φορά οι αναφορές ήταν αρνητικές. Μία σχετική ομοιότητα του Modamani με τον έναν εκ των δύο βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών -τον Μαροκινό Najim Laachraoui- ήταν αρκετή. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο Modamani είχε γίνει ένας τρομοκράτης που είχε καταφέρει να παρουσιαστεί ως Σύριος, να φτάσει στη Γερμανία, να πλησιάζει τη Μέρκελ και να βγάλει φωτογραφία μαζί της.

Η αλήθεια για την ταυτότητα του σύριου πρόσφυγα, αποκαταστάθηκε αλλά οι αναρτήσεις παρέμειναν «εκεί έξω» και συχνά πυκνά ανακυκλώνονται. Η δε φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, με αρνητικά σχόλια, από ακροδεξιές, ξενοφοβικές, ρατσιστικές οργανώσεις εντός και εκτός Γερμανίας ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως το όλο «μπέρδεμα» και οι αναρτήσεις έγιναν εσκεμμένα και όχι κατά λάθος...

Τώρα και πάλι ο Modamani πέφτει θύμα ψευδούς ειδήσεως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Για δεύτερη φορά!

Αυτή φορά χρήστες του Facebook «θέλουν» τον Modamani να είναι ένα από τα μέλη ομάδες μεταναστών στη Γερμανία που έβαλαν φωτιά σε άστεγο άνδρα ο οποίος κοιμόταν σε σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Βερολίνο, ανήμερα των Χριστουγέννων.

Αυτό παρά το γεγονός πως και οι επτά δράστες της επίθεσης έχουν αναγνωριστεί και φυσικά ο σύρος πρόσφυγας δεν είναι μεταξύ αυτών. Η δε «είδηση» συνεχίζει να κυκλοφορεί στο Facebook, χρήστες αντιδρούν, σχολιάζουν, κοινοποιούν...

Μετά από όλα αυτά ο Chan-jo Jun, δικηγόρος στη Βαυαρία ανέλαβε να εκπροσωπήσει τον Modamani στη μήνυση που υπέβαλε κατά του Facebook.

«Για το Facebook, οι ψευδείς ειδήσεις και οι προσβολές δεν αποτελούν παραβίαση των standards της διαδικτυακής κοινότητας, αποτελούν όμως παραβίαση γερμανικού Δικαίου» σχολίασε ο δικηγόρος στην Bayerischer Rundfund. 

Ο δικηγόρος, ο οποίος έχει καταθέσει στο παρελθόν και άλλες μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του Facebook, πρόσθεσε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την υπόθεση αυτή για να αποδείξει ότι το γερμανικό δίκαιο δεν σταματά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα μιας “κινητής δικαιοδοσίας” και ο ενάγων μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε δικαστήριο περιοχής όπου η φωτογραφία τραβήχτηκε. Και σε αυτά (τα δικαστήρια) περιλαμβάνεται και αυτό (της Βαυαρίας)».

Πηγή:Sputnik

Sponsored Post