ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/01/2017 04:12 EET | Updated 11/01/2017 06:20 EET

Ποια πολιτικά πρόσωπα είχε στο «σημειωματάριό» της η Ρούπα. Τι «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική

Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής εξακολουθούν να βρίσκονται οι σημειώσεις της Πόλα Ρούπα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα που νοίκιαζε στην περιοχή της Ηλιούπολης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συμπέρασμα των αστυνομικών είναι ότι η Ρούπα έκανε προπαρασκευαστικές πράξεις για εντυπωσιακό τρομοκρατικό χτύπημα με στόχο πολιτικό. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στο σχεδιασμό ενός χτυπήματος και την πραγματοποίησή του. Επίσης, μία επίθεση δεν συνεπάγεται απαραίτητα χτύπημα εναντίον προσώπου, καθώς μπορεί να αφορά και σε ενέργεια σε βάρος σπιτιού ή γραφείου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αναφέρονταν στο «σημειωματάριο» της.

Καταγραφές χρόνων για αφίξεις ή αναχωρήσεις από πολιτικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις, διευθύνσεις κατοικιών και γραφείων και πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, περιέχονταν –μεταξύ άλλων- στις σημειώσεις.

Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υποβαθμίζουν, πάντως, την αξία των ευρημάτων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αξιολογούνται ως σημαντικά και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με σχέδια επιθέσεων». Οι σημειώσεις που αφορούσαν στα πολιτικά πρόσωπα δεν συνοδεύονταν από σχεδιαγράμματα ή χάρτες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης. Ο κ. Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό Alpha 98,9, έκανε λόγο για κάποια «σκόρπια ονόματα σε χαρτάκια χωρίς κανένα σχέδιο».

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να διαλευκάνουν το κατά πόσο κάποιες από τις πληροφορίες που περιέχονται στις σημειώσεις θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από φυσική παρακολούθηση των εν δυνάμει στόχων. Σίγουρο δε θεωρείται ότι πολλές από τις πληροφορίες προέρχονται από ανοικτές πηγές ενημέρωσης.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωναν την Τρίτη πως ο κ. Νίκος Τόσκας είχε επικοινωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά. Σε αυτές φαίνεται να τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο των σημειώσεων και την αξιολόγηση της σοβαρότητάς τους.

Η ενημέρωση που είχε ο κ. Σαμαράς είναι ότι βρέθηκαν σημειώσεις που δείχνουν προσπάθεια της ομάδας Ρούπα να εντοπίσει τις μετακινήσεις του. Συγκεκριμένα στις σημειώσεις περιλαμβάνονταν οι αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων που χρησιμοποιούνται από το Σαμαρά και τους αστυνομικούς του. Από την φρουρά του δεν είχε παρατηρηθεί κάτι ύποπτο ενώ δεν είχαν λάβει και κάποια σχετική ενημέρωση από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο μετακινήσεων του Αντώνη Σαμαρά και το συνοδευτικό όχημα ασφαλείας κυκλοφορούν καθημερινά στην Αθήνα και ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να πάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost