Κοτζιάς: Να είναι συνεχής η ροή αποχώρησης του τουρκικού στρατού από τα Κατεχόμενα, με συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία

Κοτζιάς: Να είναι συνεχής η ροή αποχώρησης του τουρκικού στρατού από τα Κατεχόμενα, με συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία
Eurokinissi

Να είναι συνεχής η ροή αποχώρησης του τουρκικού στρατού από τα Κατεχόμενα, με συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως στις 23 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων. (Σημειώνεται πως εν τέλει αποφασίστηκε συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών στις 18).

Ανέφερε επίσης πως πρότεινε να υπάρξει ειδική ομάδα του ΟΑΣΕ, που θα καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ, όπως και τους οπλισμούς τους και στη συνέχεια να καταγράφει και τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων.

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, «είχαμε ξαναδεί χάρτες με πρωτοβουλία του ΟΗΕ τώρα είδαμε από τις δυο κοινότητες». Επίσης τόνισε πως «υπενθυμίσαμε σε όλους ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα κατοχής και παράνομης επέμβασης στο εσωτερικό της Κύπρου και όχι ένα πρόβλημα ανάμεσα στις δυο κοινότητες».

«Πιθανολογώ με όσα έχουν δείξει οι συζητήσεις μέχρι τώρα, ότι θα επιβεβαιωθεί η καταρχάς συμφωνία μας για τη δημιουργία μιας ομάδας με ειδικούς οι οποίοι θα ετοιμάσουν έναν κατάλογο ερωτήσεων, στη βάση του οποίου θα γίνει στις 23 του Γενάρη συνάντηση των ΥΠΕΞ με βάση αυτά τα ερωτήματα», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι επικεφαλής από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της Διάσκεψης, τόνισε ότι το κεντρικό πρόβλημα ως προς την απόκλιση απόψεων είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη κατάργησης του καθεστώτος αυτού.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί -μια πιθανότητα είναι αυτή- μια διεθνής ομάδα που να παρατηρεί και να κάνει υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκθέσεις για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και επισήμανε ότι «είναι φανερό ότι η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα, και θέλει αποχώρηση του στρατού».

Δημοφιλή