ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/01/2017 16:54 EET | Updated 12/01/2017 16:57 EET

Σόιμπλε: Η ΕΚΤ πρέπει να τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση. Νέες διαπραγματεύσεις αν το ΔΝΤ μείνει εκτός ελληνικού προγράμματος

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble attends a debate on the budget during a plenary session at the lower house of Parliament (Bundestag) in Berlin on November 22, 2016.
 / AFP / dpa / Kay Nietfeld / Germany OUT        (Photo credit should read KAY NIETFELD/AFP/Getty Images)
KAY NIETFELD via Getty Images
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble attends a debate on the budget during a plenary session at the lower house of Parliament (Bundestag) in Berlin on November 22, 2016. / AFP / dpa / Kay Nietfeld / Germany OUT (Photo credit should read KAY NIETFELD/AFP/Getty Images)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης την οποία εφαρμόζει από φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί την Παρασκευή και πρόσθεσε ότι η αλλαγή πολιτικής αυτή θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης» που ασκεί, είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στη Süddeutsche Zeitung. «Θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής φέτος», πρόσθεσε.

'Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ και άλλα μέσα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε πως εάν τελικώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM. Ακόμη, υπογράμμισε πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Επίσης ο Σόιμπλε επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι «εφικτό» αλλά και «απαραίτητο» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ακόμη ο Σόιμπλε είπε ότι προβλέψεις που έχουν περιέλθει σε γνώση του υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει το 3% στη Γερμανία φέτος, εντείνοντας τις ανησυχίες για τα χαμηλά επιτόκια. Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπενθύμισε ότι ποτέ του δεν υπήρξε υποστηρικτής της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όμως πρόσθεσε ότι «η εντολή της ΕΚΤ αφορά την ευρωζώνη, και την εκτελεί καλά».

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το ζήτημα-κλειδί για αρκετές χώρες της Ευρωζώνης ότι δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, όπως θεωρεί ότι είναι απαραίτητο. «Το πρόβλημα είναι η αδυναμία των άλλων χωρών, όχι η ισχύς της Γερμανίας», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο συντηρητικός πολιτικός έκρινε πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι Γερμανοί ότι το ευρώ έφερε περισσότερη απασχόληση, κοινωνικά οφέλη και βοήθησε τις επιχειρήσεις, και δεν προκαλεί απλώς οικονομικούς κινδύνους ούτε έχει μόνο αρνητικές συνέπειες. Για να βοηθήσουν τη Γερμανία να προβάλλει με πειστικό τρόπο το επιχείρημα αυτό, ο Σόιμπλε κάλεσε την Ιταλία και άλλα κράτη να τηρούν τους κανόνες της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη είναι λίγο κάτω αλλά κοντά στο 2%, κάτι που αποτυγχάνει να πλησιάσει εδώ και χρόνια. Για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωσε τα επιτόκιά του στο μηδέν κι άρχισε ένα τεράστιο, αλλά αμφιλεγόμενο, πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)