Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 12 Ιανουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 12 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1) Κατατέθηκαν οι χάρτες

Σε συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου προέδρου Μουσταφά Ακιντζί, και με την παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, κατατέθηκαν οι χάρτες των δύο πλευρών επί του εδαφικού, το βράδυ της Τετάρτης, στη Γενεύη.

«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού είναι η κατάθεση χαρτών» χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε παράλληλα γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.

2) Σε τροχιά σύγκρουσης

Οι σχέσεις του με την Ρωσία και τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, η σύγκρουση συμφερόντων με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και το πρόσφατο σκάνδαλο «Watersports» μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της πρώτης προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου του εκλεγμένου Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ από τον Ιούλιο.

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι επέλεξε στην αρχή του λόγου του να προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσουν «διαμάχες στο μέλλον» αλλά και ότι παραδέχθηκε για πρώτη φορά την εμπλοκή της Ρωσίας στις διαρροές των e-mails του Τζον Ποντέστα, της Χίλαρι Κλίντον και άλλων μελών του Δημοκρατικού Κόμματος.

3) Ξανά στο τραπέζι για τις διαπραγματεύσεις

Συνεδριάζει σήμερα το Euroworking Group στις Βρυξέλλες με ζητούμενο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών και την επίτευξη προόδου προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Με δεδομένο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εμμένει στις απαιτήσεις του για τη λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόκειται να παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα περιλαμβάνει υψηλά πλεονάσματα για τουλάχιστον μια πενταετία μετά το 2018, επαναφέροντας όμως την πρόταση του για πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το οποίο θα καλύπτει την αποπληρωμή του χρέους και 1% του ΑΕΠ το οποίο θα επιστρέφει στην Ελληνική Οικονομία, για παράδειγμα με φοροελαφρύνσεις.

4) Τέσσερις στους «8»

Ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εισηγήθηκε την Τετάρτη να μην εκδοθούν στην γείτονα χώρα δύο ακόμη Τούρκοι στρατιωτικοί, οι Ουγκούρ Ουτσάν και Αμπντουλάχ Γετίκ. Ο κ. Βουρλιώτης επισήμανε ότι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να εκδοθούν, καθώς κινδυνεύουν στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι την ίδια εισήγηση για άλλους δύο Τούρκους στρατιωτικούς έκανε την Τρίτη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, με το σκεπτικό ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία «υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση».

5) Το καλάσνικοφ της Χαριλάου Τρικούπη «μίλησε»

Η ένοπλη ομάδα «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση με στόχο διμοιρία των ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στα Εξάρχεια.

Αυτό προκύπτει από τις εργαστηριακές εξετάσεις που έκανε η ΕΛ.ΑΣ. σε τρεις κάλυκες φυσιγγίων καθώς και μεταλλικά θραύσματα βολίδων πυροβόλου όπλου, που βρέθηκαν στο χώρο ένοπλης επίθεσης.

Δημοφιλή