Αναστασιάδης: Βρισκόμαστε στην αρχή του ουσιαστικού διαλόγου

Αναστασιάδης: Βρισκόμαστε στην αρχή του ουσιαστικού διαλόγου
Cypriot President Nicos Anastasiades arrives for the Cyprus reunification talks at the United Nations in Geneva, Switzerland January 9, 2017. REUTERS/Denis Balibouse
Cypriot President Nicos Anastasiades arrives for the Cyprus reunification talks at the United Nations in Geneva, Switzerland January 9, 2017. REUTERS/Denis Balibouse
Denis Balibouse / Reuters

Σε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη προέβη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του ουσιαστικού διαλόγου. Αναγνωρίζεται πλέον ωστόσο, ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να είναι απειλή για τον άλλο» είπε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι «η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που υπάρχει ενώπιον της διάσκεψης είναι η πρόταση που υποβλήθηκε από τη δική μας πλευρά». Υπογράμμισε δε, πως «όσο υπάρχουν δείγματα ότι ο διάλογος είναι ζωντανός και συνεχίζει, εγώ ελπίζω για τη λύση», διευκρινίζοντας ότι παραμένει στο τραπέζι το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, το οποίο, όπως δήλωσε, δεν συζητήθηκε.

«Θέση μας παραμένει η κατάργηση εγγυήσεων και η ρύθμιση αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων» υπογράμμισε.

«Την 1η Δεκεμβρίου έλαβα την απόφαση ευθύνης για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν αυτήν την απόφαση» είπε και πρόσθεσε: «Δύο στόχοι υπήρχαν: Να αποτραπεί το αδιέξοδο κ να διαφανούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις. Για πρώτη φορά καταγράφεται η επιστροφή σημαντικού αριθμού εδαφών. Για πρώτη φορά η Τουρκία ενεπλάκη ενεργά σε συζήτηση για ασφάλεια και εγγυήσεις».

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της πολυμερούς επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα. «Έχει σημειωθεί πρόοδος. Για πρώτη φορά από το 1974 κατατέθηκε χάρτης που καταγράφεται η επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση σημαντική επιστροφή κατεχόμενων εδαφών. Ακόμη κι αν δεν μας ικανοποιεί ο χάρτης ειναι η βάση για διαπραγμάτευση. Για πρώτη φορά συγκλήθηκε πολυήμερης για Κυπρο σε υψηλό επίπεδο όπου για πρώτο φορά ενεπλακει σε διάλογο με την Κυπρο η Τουρκία για κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων. Η απόφαση για συνέχεια της διάσκεψης συνιστά την απαρχή διαλόγου με στόχο η κατάληξη να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού».

Ακόμη είπε σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου: «Στόχος παραμένει να πετύχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών καταγράφει την πρόθεση των συμμετεχόντων για αποτέλεσμα και ότι αναγνωρίζεται πως η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλο, αποτελεί όρους εντολής για την ομάδα εμπειρογνωμόνων για ριζική διαφοροποίηση.

Αναφέρομαι σε ολοκληρωμένη πρόταση γιατί αφορά όλα τα κεφαλαία. Κατά τη χθεσινή σύνοδο η κάθε πλευρά ανέφερε πως βλέπει να διαμορφώνεται το καθεστώς ασφαλείας εγγυήσεων. Η πρόταση μας αναφέρεται σε εφ όλης της ύλης θεμάτων, και για εσωτερική ασφάλεια, και της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης.

Είναι η απαρχή διαλόγου και όχι με συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν σε μια διάσκεψη υψηλού πολιτικού επιπέδου. Ο διάλογος θα συνεχίσει ακόμη και εκεί».

Επιπλέον σημείωσε ότι δεδομένου ότι «η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και υπό τη μετεξέλιξη αν επιτευχθεί θα συνεχίσει να είναι μέλος. Κι αν δεν επιτευχθεί θα συνεχίσει να είναι μέλος. Μπορεί να παρέχει ασφάλεια».

Για τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις και τις πληροφορίες που ήθελαν να υπάρχει διάσταση απόψεων διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων με την Ελλάδα» και ευχαρίστησε τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά «για την αμέριστη υποστήριξη».

Δημοφιλή