Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1. Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην Γενεύη

Συνεχίζονται και σήμερα, Παρασκευή, οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην Γενεύη. Την Πέμπτη, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε λόγο για «τεράστια πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για την εξεύρεση λύσης. Οι συνομιλητές βρίσκονται σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. O Γκουτέρες τόνισε πως πρέπει να γίνει δουλειά για να οριστούν τα εργαλεία που θα ικανοποιούν ταυτόχρονα τις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα πρόκειται για μια συμφωνία ηγετών, αλλά μια συμφωνία που θα πρέπει να εγκριθεί από τους λαούς με δημοψήφισμα. Την ίδια ημέρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε να είναι συνεχής η ροή αποχώρησης του τουρκικού στρατού.

2. Εφικτή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λέει ο Ράις

Eφικτή παραμένει ακόμη και σήμερα παρόλες τις καθυστερήσεις η χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στην πρώτη ενημέρωση του χρόνου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, όσο και για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Την ίδια στιγμή, χθες, Πέμπτη, τη βούλησή τους να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

3. Συμφωνία Γεννηματά και Παπανδρέου για συνεργασία Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ΚΙΔΗΣΟ

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις. Ατό αποφάσισαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη.

4. Κλειστοί τρεις σταθμοί μετρό το Σαββατοκύριακο

Κλειστοί θα παραμείνουν το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου οι σταθμοί του Μετρό «Σεπόλια», «Μεταξουργείο», «Ευαγγελισμός» και «Κατεχάκη», για την εκτέλεση τεχνικών εργασιών που αφορούν στην εγκατάσταση του νέου αυτόματου συστήματος εισιτηρίων. Κατά τη διάρκεια του διημέρου οι συρμοί θα διέρχονται από τους παραπάνω σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

5. «Πόλεμος» Τραμπ - Αμερικανών πρακτόρων για το σκάνδαλο με τις Ρωσίδες ιερόδουλες

Οι ήδη ετοιμόρροπες σχέσεις του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πρόκειται να διαταραχθούν ακόμα περισσότερο, μετά το σκάνδαλο «Watersports». Τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιεύματα ήθελαν τον Τραμπ να πρωταγωνιστεί σε βίντεο με Ρωσίδες ιερόδουλες που έχουν στα χέρια τους Ρώσοι πράκτορες για μελλοντικούς εκβιασμούς. Ο μεγιστάνας φέρεται να είχε ζητήσει από τις γυναίκες να ουρήσουν το στρώμα προεδρικής σουίτας στην Μόσχα, την στιγμή που οι κρυφές κάμερες των μυστικών υπηρεσιών κατέγραφαν τα πάντα. Ο Guardian αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις θα διαταράξουν τις σχέσεις του εκλεγμένου προέδρου με τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Δημοφιλή