Παραμένει ευρωπαία η Ξάνθη, 2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα

Παραμένει ευρωπαία η Ξάνθη, 2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα
Sport 24

Μια πολύ σπουδαία νίκη πήρε το απόγευμα της Κυριακής η Ξάνθη επικρατώντας εντός έδρας του ΠΑΣ Γιάννινα με 2-0. Οι Ακρίτες επέστρεψαν έτσι στις νίκες και παράμειναν στην δεύτερη θέση ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο όντας στην καλύτερη θέση της ιστορίας τους.

Αντίθετα ο ΠΑΣ μετά από ένα σερί θετικών αποτελεσμάτων γνώρισε την ήττα που τον αφήνει στους 22 βαθμούς και λογικά θα τον βγάλει εκτός της πρώτης πεντάδας. Οι φιλοξενούμενοι με βάση την εικόνα τους στο παιχνίδι δικαιούνταν κάτι καλύτερο και αν ήταν συγκεντρωμένοι θα μπορούσαν να είχαν πετύχει κάποιο γκολ και να αλλάξουν την εικόνα της αναμέτρησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φιλοξενούμενοι ολοκλήρωσαν το ματς με περισσότερες τελικές απ' ότι οι γηπεδούχοι καθώς είχαν 9 έναντι 6 αλλά η Ξάνθη είχε 4 προς την εστία και ο ΠΑΣ 3.

Το παιχνίδι ήταν αρκετά ενδιαφέρον με τις δυο ομάδες να δικαιολογούν τη θέση τους στον βαθμολογικό πίνακα και να παίζουν αρκετά καλό ποδόσφαιρο, και προσπαθώντας να δημιουργήσουν και όχι να καταστρέψουν η μία το παιχνίδι της άλλης. Για αυτό και είχαμε αρκετές φάσεις, δυνατές μονομαχίες και πάθος σε ένα ωραίο ματς.

Πρωταγωνιστής για την ομάδα της Ξάνθης ήταν ο Σολτάνι ο οποίος άνοιξε το σκορ ενώ το δεύτερο γκολ πέτυχε ο Γιουνές, πρώτος σκόρερ των γηπεδούχων, που έφτασε τα δέκα γκολ στο πρωτάθλημα.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Οι δυο προπονητές δεν άλλαξαν κάτι στα σχέδια τους σε σχέση με ότι εφάρμοζαν μέχρι τώρα στα προηγούμενα ματς και δεν ετοίμασαν κάποια έκπληξη ο ένας στον άλλον. Έτσι ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρέταξε την ομάδα του με ένα 4-2-3-1 έχοντας στο τέρμα τον Ζίβκοβιτς. Στο δεξί άκρο αγωνίστηκε ο Χατζητερζόγλου και αριστερά ο Μπαξεβανίδης ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Καρασαλίδης, Φλίσκας. Τα δυο αμυντικά χαφ ήταν οι Ντε Λούκας, Λουσέρο και η τριάδα μπροστά τους οι από τα δεξιά προς τα αριστερά οι Σολτάνι, Βασιλακάκης και Τριάδης και μοναδικός προωθημένος ο Γιουνές.

Από την πλευρά των φιλοξενούμενων ο ΠΑΣ ξεκίνησε το ματς με το γνωστό 3-5-2 με τον Πασχαλάκη στην εστία. Οι τρεις στην άμυνα ήταν οι Τζημόπουλος, Μιχαήλ και Σκόνδρας. Ως δεξί μπακ χαφ αγωνίστηκε ο Μπουκουβάλας και αριστερό ο Κούτρης. Ενώ στο κέντρο έπαιξαν οι Γιάκος, Ακόστα, Κοζορώνης και το δίδυμο της επίθεσης ήταν οι Ζάιρο, Μαμπουλού.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που απείλησαν πρώτοι όταν στο 9' ο Μαμπουλού προσπάθησε να φύγει στην κόντρα, είδε αριστερά του τον Ζάιρο του πέρασε την πάσα αλλά αυτή ήταν λίγο πιο δυνατή με τον Ζίβκοβιτς να βγαίνει και να μπλοκάρει την μπάλα.

Η Ξάνθη απείλησε με την σειρά της στο 10' όταν ο Τριάδης από τα αριστερά έκανε τη σέντρα για τον Γιουνές ο οποίος όμως δεν έκανε καλό κοντρόλ και έδωσε την ευκαιρία στον Πασχαλάκη να βγει και να μαζέψει την μπάλα.

Τρία λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι απείλησαν και πάλι όταν ο Ντε Λούκας με τάκλιν έκλεψε την μπάλα, άνοιξε δεξιά στον Γιουνές ο οποίος έκανε τη σέντρα από δεξιά με τον Τζημόπουλο να διώχνει πριν γίνει απειλητικός ο Σολτάνι.

Ο ΠΑΣ βγήκε στην επίθεση και στο 17' απείλησε εκ νέου με τον Ακόστα να δίνει στον Μπουκουβάλα δεξιά και λίγο μέσα στην περιοχή. Ο αμυντικός των φιλοξενούμενων έπιασε το σουτ και η μπάλα έφυγε ψηλά έξω. Στο 20' η ομάδα του Γιάννη Πετράκη είχε μια ακόμα καλή στιγμή για να ανοίξει το σκορ. Ο Κοζορώνης εκτέλεσε από τα αριστερά ένα φάουλ η μπάλα πέρασε απ' όλους και κατέληξε στον Γιάκο ο οποίος από κοντά αλλά πολύ πλάγια θέση έπιασε μια αδύναμη κεφαλιά, με τον Ζίβκοβιτς να μπλοκάρει.

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΣΟΛΤΑΝΙ Η ΞΑΝΘΗ

Η Ξάνθη ήταν αυτή που μπόρεσε να σκοράρει πρώτη στο 22'. Ο Τριάδης έκοψε στον Μπαξεβανίδη ο οποίος μπήκε από τα αριστερά και έκανε τη σέντρα με το δεξί, χρησιμοποιώντας το εξωτερικό μέρος του ποδιού του. Η σέντρα πέρασε και από τον Πασχαλάκη και έφτασε στον Σολτάνι ο οποίος με κεφαλιά σε κενή εστία έκανε το 1-0.

Το γκολ της Ξάνθης δεν πτόησε τον ΠΑΣ που συνέχισε να κάνει το παιχνίδι του και στο 25' θα μπορούσε να φέρει το ματς στα ίσια. Ο Μαμπουλού πήρε την μπάλα στο χώρο του κέντρου, έφυγε μόνος του προς την εστία της Ξάνθης, δεν σούταρε, δεν έδωσε δίπλα του στον Ζάιρο ο οποίος ήταν ανενόχλητος αλλά έκανε μια ντρίμπλα με αποτέλεσμα ο Φλίσκας να τον προλάβει και έκοψε σωτήρια.

Από την πλευρά της και η Ξάνθη συνέχισε να πιέζει για ένα ακόμη γκολ. Και στο 30' οι γηπεδούχοι είχαν μια ακόμα καλή στιγμή για να φτάσουν στο 2-0. Ο Βασιλακάκης βγήκε από τα αριστερά, γύρισε παράλληλα για τον Γιουνές με τον πρώτο σκόρερ των φιλοξενούμενων να κάνει κακό κοντρόλ και την μπάλα να καταλήγει στα χέρια του Πασχαλάκη.

ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΠΑΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τις δυο ομάδες και με τον ΠΑΣ να έχει την πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο 45λεπτο. Ο Κούτρης με ωραία κάθετη είδε την κίνηση του Ζάιρο και του πέρασε την μπάλα, ο επιθετικός των γηπεδούχων όπλισε, σούταρε αλλά ο Μπαξεβανίδης έκανε το τάκλιν και έδιωξε σε κόρνερ.

Δέκα λεπτά αργότερα ο Βασιλακάκης έκλεψε ωραία την μπάλα, μπήκε από τα δεξιά στην περιοχή και γύρισε προς τον Γιουνές αλλά τελευταία στιγμή ο Μιχαήλ με τάκλιν απομάκρυνε την μπάλα σωτήρια. Η Ξάνθη συνέχισε να πιέζει και είχε δυο ακόμα καλές στιγμές. Η πρώτη στο 62' όταν οι γηπεδούχοι αναπτύχθηκαν πολύ καλά, η μπάλα έφτασε στον Τριάδη μέσα στην περιοχή και αυτός την "έσπασε" αριστερά στον επερχόμενο Μπαξεβανίδη. Αυτός σούταρε με το αριστερό, το κακό του πόδι και έστειλε την μπάλα αρκετά έξω.

Ακόμα καλύτερη η στιγμή στο αμέσως επόμενο λεπτό για τους Ακρίτες. Μετά από ωραία ενέργεια και πάσα του Ντε Λούκας ο Τριάδης βρέθηκε ανενόχλητος στα αριστερά της περιοχής. Ο νεαρός επιθετικός σούταρε από καλή θέση με την μπάλα να περνάει λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Πασχαλάκη.

Εν συνεχεία η Ξάνθη χωρίς λόγο οπισθοχώρησε για να κρατήσει το υπέρ της σκορ και έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΣ να βγει στην επίθεση. Στο ο Γιάκος εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ σε καλή θέση αλλά ο Ζίβκοβιτς ήταν στη σωστή θέση και μπλόκαρε την μπάλα. Νέα καλή στιγμή για τους φιλοξενούμενους στο 78' με τον Κόντε ο οποίος μόλις είχε περάσει στο ματς να πιάνει την κεφαλιά αλλά την μπάλα να βγαίνει άουτ.

ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ Ο ΠΑΣ, ΤΟ ΓΚΟΛ Η ΞΑΝΘΗ

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η μπάλα πήγαινε πάνω κάτω με τον ΠΑΣ να χάνει μια σπουδαία ευκαιρία να φέρει το ματς στα ίσια στο 85'. Μετά από σέντρα από τα αριστερά ο Ναδάλες βρέθηκε μέσα στην περιοχή, θα μπορούσε να αφήσει την μπάλα να περάσει δίπλα του στον Ζάιρο, αλλά τελικά έκανε το πίβοτ, γύρισε, σούταρε και έστειλε την μπάλα λίγο έξω από το δοκάρι του Ζίβκοβιτς.

Στο επόμενο λεπτό η Ξάνθη κέρδισε φάουλ το οποίο εκτέλεσε απευθείας ο Γιουνές αλλά ο Πασχαλάκης με γροθιές απομάκρυνε την μπάλα.

Νέα σπουδαία ευκαιρία για τον ΠΑΣ Γιάννινα να ισοφαρίσει στο 87' με τον Κούτρη να βγάζει κάθετη πάσα στον Κόντε, ο οποίος κέρδισε την κόντρα από τον Καρασαλίδη, προσπάθησε να πλασάρει τον Ζίβκοβιτς αλλά ο γκολκίπερ της Ξάνθης έσωσε την ομάδα του.

Σαν να μην έφτανε αυτό στο επόμενο λεπτό η Ξάνθη βγήκε στην επίθεση με τον Γιουνές να γίνεται κάτοχος της μπάλας και τον πρώτο σκόρερ της ομάδας να επιχειρεί το σουτ εκτός της περιοχής, η μπάλα κόντραρε στον Μιχαήλ και καταλήγει στα δίχτυα της εστίας του ΠΑΣ για το 2-0.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Το χαμένο τετ α τετ του Μαμπουλού στο 25'. Ο Μαμπουλού πήρε την μπάλα πίσω από τον χώρο του κέντρου, έφυγε με ορμή προς την εστία του Ζίβκοβιτς αλλά η τελική του επιλογή, να ντριμπλάρει αντί να σουτάρει ή να δώσει δίπλα του στον Ζάιρο δεν ήταν σωστή και ο άσος του ΠΑΣ έχασε σπουδαία ευκαιρία να ισοφαρίσει το ματς.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο Τριαντάφυλλος Τίκας από την Καρδίτσα. Πολύ σωστή η διαιτησία του ρέφερι της αναμέτρησης. Ούτε ένα λάθος στην διάρκεια του 90λεπτου.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Πολύ καλή η παρουσία του Σολτάνι. Ο επιθετικός της Ξάνθης πέρα από το γκολ που πέτυχε με το οποίο άνοιξε το σκορ είχε πάρα πολύ καλή παρουσία σε όλη την διάρκεια της αναμέτρησης βοηθώντας ουσιαστικά τους Ακρίτες.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο Μπαξεβανίδης. Ο αμυντικός της Ξάνθης αν και δεν είναι αριστεροπόδαρος έπαιξε ως αριστερό μπακ και ήταν αξιοπρεπέστατος αμυντικά ενώ επιθετικά είχε την ασίστ στο πρώτο γκολ της ομάδας του. Με ωραία έμπνευση και κάνοντας την σέντρα με το δεξί και το εξωτερικό.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο λιγοστός κόσμος στις εξέδρες. Η Ξάνθη πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της αλλά ο κόσμος της Ξάνθης δεν βοηθάει την ομάδα. Η εικόνα των άδειων εξεδρών δεν είναι όμορφη για την ομάδα του Λουτσέσκου.

Πηγή: Sport 24

Δημοφιλή