ΔΙΕΘΝΕΣ
16/01/2017 06:23 EET | Updated 16/01/2017 06:24 EET

Ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου: «Το Κόσοβο έδειξε ότι θέλει πόλεμο» λέει ο Σέρβος πρόεδρος

Alexander Shcherbak via Getty Images
BELGRADE, SERBIA - DECEMBER 12, 2016: Serbia's President Tomislav Nikolic looks on during a meeting with Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov (not in picture). Alexander Shcherbak/TASS (Photo by Alexander Shcherbak\TASS via Getty Images)

Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή πως το Κόσοβο έδειξε πως επιθυμεί πόλεμο αναπτύσσοντας ειδικές δυνάμεις για να αποτρέψει το πέρασμα ενός τρένου βαμμένου στα εθνικά χρώματα της Σερβίας, με την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβία», από την περιοχή του.

Ο πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς είπε πως οι χώρες βρίσκονταν «στα πρόθυρα σύγκρουσης» το Σάββατο, ενώ η πρωθυπουργός του Κοσόβου είπε σε δημοσιογράφους ότι το τρένο, ένα εγχείρημα της σερβικής κυβέρνησης, έστελνε «μήνυμα κατοχής».

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά η Σερβία το θεωρεί ακόμα τμήμα της και υποστηρίζει τη σερβική μειονότητα που βρίσκεται σε αυτό. Τα αεροπορικά πλήγματα του ΝΑΤΟ το 1999 ανάγκασαν το Βελιγράδι να αποσύρει τα στρατεύματά του. Το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμα 5.000 στρατιωτικούς στο Κόσοβο.

Το τρένο έφυγε από το Βελιγράδι για την πόλη της Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο το Σάββατο, αλλά σταμάτησε εντός της Σερβίας όταν η Πρίστινα ανακοίνωσε πως είχε αναπτύξει ειδικές δυνάμεις για να αποτρέψει τη διέλευσή του από τα σύνορα.

Μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Νίκολιτς είπε πως στέλνοντας ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, «οι Αλβανοί έδειξαν πως ήθελαν πόλεμο».

«Ήμασταν στα πρόθυρα σύγκρουσης χθες» είπε.

Η πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, είπε πως η κίνηση είχε σκοπό την προστασία της κυριαρχίας του Κοσόβου.

Σημειώνεται ότι οι εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας κλιμακώθηκαν ξανά στις 4 Ιανουαρίου, όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάζ, συνελήφθη στη Γαλλία λόγω εντάλματος από τη Σερβία βάσει του οποίου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 90% του συνολικού πληθυσμού του Κοσόβου (1,8 εκατ. κατοίκων). Στο βόρειο Κόσοβο, όπου βρίσκεται η Μιτρόβιτσα, υπάρχει μια σερβική μειονότητα 40.000-50.000 κατοίκων, που δεν θεωρούν πρωτεύουσά τους την Πρίστινα.

Sponsored Post