Πολιτική κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία. Το Sinn Fein πυρπόλησε την κατανομή εξουσίας Καθολικών-Προτεσταντών

Πολιτική κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία. Το Sinn Fein έβαλε τέλος στην κατανομή εξουσίας Καθολικών-Προτεσταντών
Wavy flag of Nothern Ireland fills the frame.
Wavy flag of Nothern Ireland fills the frame.
Mag_Mac via Getty Images

Πολιτική κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία με προεκτάσεις στο Λονδίνο και στη διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η κατανομή εξουσίας στη Β.Ιρλανδία μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, ενωτικών και εθνικιστών καταρρέει καθώς το Sinn Fein δεν στηρίζει πλέον την κυβέρνηση συνασπισμού. Σημειώνεται πως βάσει της συμφωνίας ειρήνης που έθεσε τέλος σε δεκαετίες σύρραξης, η κυβέρνηση της Β.Ιρλανδίας είναι υποχρεωτικά κυβέρνηση συμμαχίας ανάμεσα στους ενωτικούς και τους εθνικιστές.

Έτσι η Β.Ιρλανδία οδηγείται σε εθνικές εκλογές στις 2 Μαρτίου, όπως αναφέρει το BBC αν και τα πρώτα σύννεφα είχαν διαφανεί από την περασμένη εβδομάδα μετά την παραίτηση Martin McGuinness, του αναπληρωτή πρώτου υπουργού της Β.Ιρλανδιας και βουλευτή του Sinn Fein. Τώρα ήρθε η άρνηση του κόμματος να τον αντικαταστήσει, οδηγώντας έτσι τη Β.Ιρλανδία στις κάλπες.

Aφορμή στάθηκαν οι πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εκτιμάται πως μπορεί να κοστίσουν στους πολίτες ακόμη και 490εκατ. λίρες αλλά η όλη διαμάχη επανέφερε στην επιφάνεια μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία τελικά έφεραν και τη ρήξη μεταξύ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) και του Sinn Fein που μοιράζονταν την εξουσία. Νωρίτερα είχε ζητηθεί από το Sinn Fein η παραίτηση της πρώτης υπουργού του DUP καθώς διενεργείται έρευνα για την υπόθεση με τις ΑΠΕ αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι το Sinn Fein απέσυρε τον McGuinness.

Σύμφωνα δε με τον Ιndependent η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να αναγκάσει την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέσα Μέι να μην προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση από την ΕΕ καθώς οι βουλευτές της Β.Ιρλανδίας δεν θα βρίσκονται στο Κοινοβούλιο και κατ' επέκταση δεν θα μπορούν να ψηφίσουν για την έγκριση ή μη των βρετανικών προτάσεων για το θέμα.

Πάντως οι κάτοικοι στη Β.Ιρλανδία έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής της Μ.Βρετανίας στην ΕΕ.

Δημοφιλή