To τελικό πόρισμα των του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ

To τελικό πόρισμα των του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ
SOOC

Την λειτουργία του τριγώνου της διαπλοκής ΜΜΕ – τράπεζας – πολιτικό σύστημα περιγράφει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης. Το πόρισμα, που δόθηκε ως προσχέδιο σε όλα τα κόμματα, είναι πάνω 400 σελίδες και την Πέμπτη θα γίνει συζήτηση επ’ αυτού. Επισημαίνεται ότι δεν καταλογίζεται ποινική ευθύνη σε πολιτικό πρόσωπο (κάτι που θα μπορούσε να πράξει η Εξεταστική), αλλά πολιτικές ευθύνες σε στελέχη των τραπεζών και των μήντια για την «προνομοιακή μεταχείριση» που είχαν τα κόμματα και τα ΜΜΕ.

Για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «υπάρχει σειρά ζητημάτων με ευρύτερες, και ποινικού χαρακτήρα, προεκτάσεις σχετίζονται με τις διπλές ή και πολλαπλές εκχωρήσεις».

Η ΝΔ εμφανίζει συνολικό υπόλοιπο οφειλής προς όλες τις τράπεζες ύψους 132.438.000 εκ ευρώ για το 2011, από 127,6 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2010.

Το ΠΑΣΟΚ έχει συνολική οφειλή 199 εκατ. στις τράπεζες και συγκεκριμένα:

«Ουσιαστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα σε κατάσταση οικονομικής χρεοκοπίας», τονίζεται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ και προστίθεται: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια, δεν έχουν καταβάλλει ούτε ευρώ από το Φθινόπωρο του 2011, τα δάνειά τους έχουν καταγγελθεί από τις δανείστριες τράπεζες, και υπό γενική έννοια έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία να καταβάλλουν το ελάχιστο χρηματικό ποσό έναντι των οφειλών τους».

Ειδική αναφορά γίνεται στην τροπολογία Τσουμάνη, Σταμενίτη, Χριστογιάννη με την οποία φέρεται να δόθηκε ποινική ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για τα δάνεια που έδωσαν στα κόμματα.

Για την Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνεται ότι «οι εποπτικές αρχές προτίμησαν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας για πρόκληση τραπεζικού πανικού, να αποφύγουν να επιβάλουν ως όφειλαν έγκαιρα κυρώσεις και διορθωτικά μέτρα στο τραπεζικό σύστημα».

Η τραπεζική έκθεση σε δάνεια σε ΜΜΕ έχει ως εξής:

Δημοφιλή