Women's March on Washington: Όσα πρέπει να ξέρετε για την πορεία κατά του Τραμπ που αναμένεται να γράψει ιστορία

Women's March on Washington: Όσα πρέπει να ξέρετε για την πορεία κατά του Τραμπ που αναμένεται να γράψει ιστορία

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Washington η επίσημη τελετή ορκωμοσίας του Donald Trump ως 45ου Προέδρου των Η.Π.Α., κάνοντας έτσι πραγματικότητα ένα σενάριο που μέχρι πρότινος περίμενε να συναντήσει κανείς σε κάποιο δυστοπικό μυθιστόρημα ή σε ένα επεισόδιο του The Simpsons και όχι στην πραγματική ζωή.

Το Σάββατο, όμως, μια μέρα μετά την ορκωμοσία, η Ουάσιγκτον θα λειτουργήσει ως σκηνικό σε ένα ακόμα ιστορικό γεγονός. Μόνο που αυτή τη φορά δε θα αφορά έναν αγράμματο, νάρκισσο, υπερμεγέθη μπέμπη, αλλά μία από τις σημαντικότερες πορείες στην ιστορία της Αμερικής, για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Το Women's March on Washington ξεκίνησε ως ένα απλό event στο Facebook και καλούσε τις γυναίκες -και όποιον άλλο ήθελε, γενικότερα- να κατέβουν στους δρόμους την 21η Ιανουαρίου και να διαδηλώσουν κατά των όσων εκπροσωπεί η νέα κυβέρνηση. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση και καταιγιστική, με αποτέλεσμα η εκδήλωση να γίνει γρήγορα viral, δεκάδες οργανώσεις (από το Planned Parenthood μέχρι το Natural Resources Defence Council) να βγάλουν ανακοινώσεις συμπαράστασης και συμμετοχής στη διαδήλωση και τους οργανωτές να λένε τώρα πως υπολογίζουν ότι η συμμετοχή των διαδηλωτών θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τους 200.000.

Στην πορεία θα συμμετέχουν σχεδόν 200 προοδευτικές ομάδες, μεγάλες και μικρές, οι οποίες υπογράφουν ως υποστηρικτές εταίροι. Τα ζητήματα που εκπροσωπούν ποικίλουν από το περιβάλλον, τη νόμιμη άμβλωση, τα δικαιώματα των φυλακισμένων, τα δικαιώματα στη ψήφο, την ελευθερία του Τύπου, την προσιτή υγειονομική περίθαλψη, την οπλοκατοχή και τη φυλετική ισότητα.

Πριν λίγες ημέρες οι οργανωτές του Women's March δημοσίευσαν ένα τετρασέλιδο μανιφέστο στο οποίο εξηγούν εις βάθος τις αρχές και τους στόχους της διαδήλωσης του Σαββάτου, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν και δεκάδες άλλες αδελφικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα (και στον κόσμο-ακόμα και στην Αθήνα), προκειμένου «να μεταδώσουν ένα τολμηρό μήνυμα αντίστασης και αυτό-διάθεσης».

Το μανιφέστο περιγράφει τον σκοπό, τις αξίες και τις αρχές της διαδήλωσης και απευθύνει χαιρετισμό σε ιστορικά κινήματα που προηγήθηκαν αυτού: τις σουφραζέτες, το κίνημα για την κατάργηση της δουλείας, το κίνημα Ινδιάνων της Αμερικής, το κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων, το κίνημα του Black Lives Matter, το Occupy Wall Street καθώς και τον αγώνα για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας.

«Η απελευθέρωσή μας (ως χώρα) είναι άρρηκτα δεμένη με την απελευθέρωση του καθενός από εμάς ξεχωριστά», αναφέρει η ανακοίνωση. «Το Women's March on Washington περιλαμβάνει ηγέτες των οργανώσεων και των κοινοτήτων που οικοδομούν εδώ και ολόκληρες γενιές τα θεμέλια για κοινωνική πρόοδο. Χαιρετίζουμε τέτοιου είδους ζωντανές συνεργασίες και τιμούμε την κληρονομιά των κινημάτων που προηγήθηκαν του δικού μας».

Η πλατφόρμα του Women's March on Washington συμπεριλαμβάνει επίσης στις αξίες της το ζήτημα της διαφοράς μισθών ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, την ελευθερία των γυναικών στην αναπαραγωγή, τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και την επί πληρωμή άδεια για οικογενειακούς λόγους, όλα τους ζητήματα που εντάσσονται στην ατζέντα του φεμινισμού.

«Μια πορεία τέτοιου μεγέθους, με τόση μεγάλη ποικιλία θεμάτων δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν», είπε η Kaylin Whittingham, πρόεδρος του συλλόγου των μαύρων γυναικών δικηγόρων. «Πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί ως μια δύναμη που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει».

«Δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας εναντίον μιας κυβέρνησης που απειλεί όλα όσα πιστεύουμε, σε κάτι που ελπίζουμε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα, λαϊκά προοδευτικά κινήματα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ», συμπλήρωσε η Linda Sarsour, μία από τις διοργανώτριες της πορείας. «Ποτέ στο παρελθόν δεν συγκεντρώθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι εναντίον μιας νέας κυβέρνησης, από την πρώτη κιόλας μέρα», συνεχίζει. «Θα γίνει η μεγαλύτερη μαζική κινητοποίηση στην ιστορία της Αμερικής; Θα σας πω στις 22 Ιανουαρίου».

Μια εξίσου σημαντική λεπτομέρεια που υπογραμμίζει τη σημασία και το μέγεθος της πορείας του Σαββάτου, είναι πως, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη διαδήλωση θα συμμετάσχουν και πολλές γυναίκες που ποτέ πριν στη ζωή τους δεν είχαν πάρει μέρος σε παρόμοιες πορείες και διαδηλώσεις.

Επίσης αναμένεται και υπολογίσιμη συμμετοχή από μεγάλους σταρ, με μερικά από τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα ονόματα να περιλαμβάνουν αυτά των Scarlett Johansson, Julianne Moore, Jessica Chastain, America Ferrera, Uzo Aduba, Zendaya, Katy Perry και Cher.

Ο Jon O'Brien, πρόεδρος της ομάδας-συνεταίρου της πορείας, Catholics For Choice, έδωσε ίσως την καλύτερη περιγραφή της διαδήλωσης του Σαββάτου: «Θα παρευρεθούν κάθε είδους άνθρωποι. Λευκοί, μαύροι, LGBT, ετερόφυλοι, Δημοκράτες, μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι, πλούσιοι, φτωχοί. Με άλλα λόγια, η Αμερική».

Δημοφιλή