Δεν επιθυμεί την συμμετοχή στην ενιαία αγορά η Μέι. Οι 12 προτεραιότητές για το Brexit

Δεν επιθυμεί την συμμετοχή στην ενιαία αγορά η Μέι. Οι 12 προτεραιότητές για το Brexit
LONDON, ENGLAND - JANUARY 17: British Prime Minister Theresa May delivers her keynote speech on Brexit at Lancaster House on January 17, 2017 in London, England. It is widely expected that she will announce that the UK is to leave the single market. (Photo by Kirsty Wigglesworth - WPA Pool /Getty Images)
LONDON, ENGLAND - JANUARY 17: British Prime Minister Theresa May delivers her keynote speech on Brexit at Lancaster House on January 17, 2017 in London, England. It is widely expected that she will announce that the UK is to leave the single market. (Photo by Kirsty Wigglesworth - WPA Pool /Getty Images)
WPA Pool via Getty Images

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, παρουσίασε τις 12 προτεραιότητές της για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη κατά την ομιλία της ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του.

Μιλώντας από το Λονδίνο, η ίδια άρχισε τον λόγο της εξηγώντας ότι σκοπός της βρετανικής κυβέρνησης είναι να ακούσει το μήνυμα των πολιτών της και πριν από έξι μήνες οι Βρετανοί «ψήφισαν υπέρ της αλλαγής». Ακόμα, ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί τη μερική συμμετοχή της χώρας στην EE, ενώ επιβεβαίωσε, όπως είχε προβλεφθεί, ότι η Βρετανία θα βγει από ενιαία αγορά, επιδιώκοντας ωστόσο να έχει μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς. Η Μέι δήλωσε πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όμως πρόσθεσε πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές». Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίρα κατέγραψε κατά την διάρκεια της ομιλίας της τη μεγαλύτερη άνοδό της από το δημοψήφισμα του Ιουνίου. Πολύ σημαντικό σημείο της ομιλίας της ήταν η προτεραιότητά της να θεσπίσει η Βρετανία τους δικούς της νόμους.

Η κ. Μέι φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική απέναντι στους ξένους υπηκόους, εξηγώντας πως τα «ξένα ταλέντα» θα ευδοκιμήσουν στην Βρετανία που σχεδιάζει.

«Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη. Θέλω η Βρετανία να βγει από την περίοδο αλλαγής πιο δυνατή, πιο δίκαιη, πιο ενωμένη και πιο εξωστρεφής από ποτέ. Θέλω να γίνουμε μια ασφαλής, αναπτυγμένη και ανοιχτόμυαλη χώρα – ένας μαγνήτης για διεθνή ταλέντα και σπίτι των ανθρώπων με φρέσκες ιδέες που θα χαράξουν το μέλλον του κόσμου», είπε.

Μιλώντας για τις σχέσεις της με την ΕΕ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί μια καλή σχέση με την Ένωση και ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα. Ακόμα, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα συνεργάζονται με αυτές των κρατών-μελών για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και σε άλλα θέματα ασφαλείας. Ωστόσο, στο ζήτημα μιας συμφωνίας εμπορίου, είπε ότι θα προτιμούσε να μην συνεργαστεί την ΕΕ, από το να αποδεχτεί μια «κακή» συμφωνία.

Οι 12 προτεραιότητές της για το Brexit, σύμφωνα με την ομιλία της, είναι οι εξής:

  • Η ασφάλεια
  • Οι νόμοι θα θεσπίζονται στο Ουεστμίνστερ (στο Κοινοβούλιο)
  • Η ενδυνάμωση των σχέσεων των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Η διατήρηση του καθεστώτος που διέπει τις μετακινήσεις από και προς την Ιρλανδία
  • Ο Έλεγχος των μεταναστευτικών ροών
  • Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες και των Ευρωπαίων που ζουν στην Βρετανία
  • Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων
  • Μια συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με την ΕΕ
  • Να καταστεί η Βρετανία ξανά υπερδύναμη
  • Μια συνεργασία με την ΕΕ σε επιστημονικό επίπεδο
  • Η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας
  • Η σταδιακή εφαρμογή των παραπάνω σχεδίων

Όσα γνωρίζουμε για το Brexit:

-Χρονοδιάγραμμα:

Η πρωθυπουργός από τις τάξεις των Συντηρητικών Τερέζα Μέι αποφάσισε ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο ξεκινάει η διαδικασία διαζυγίου πριν από το τέλος του Μαρτίου.

Οι δύο πλευρές θα έχουν στη διάθεσή τους στη συνέχεια δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εκτός κι αν συμφωνήσουν για την παράταση του χρονικού αυτού διαστήματος.

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την πλευρά της ΕΕ, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, είχε δηλώσει ότι θέλει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019.

-Μετανάστευση και ενιαία αγορά:

Το Λονδίνο θέλει να επανέλθει στα χέρια του ο έλεγχος όσον αφορά την μετανάστευση από την ΕΕ και ταυτοχρόνως να διατηρήσει την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ωστόσο οι ευρωπαίοι εταίροι του προειδοποιούν ότι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων συνδέεται με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Για τις κυριακάτικες εφημερίδες της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι θα προετοιμάσει κατά συνέπεια σήμερα το έδαφος για ένα "σκληρό Brexit", με αποχώρηση από την ενιαία αγορά, από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

-Μεταβατική συμφωνία:

Το άρθρο 50 αφορά μόνον στο διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Οι μελλοντικές σχέσεις τους, κυρίως οι εμπορικές, αλλά και στον δικαστικό τομέα, θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο άλλων διαπραγματεύσεων οι οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Εξ ου και η ιδέα για μια μεταβατική συμφωνία που θα επιτρέψει να αποφευχθεί μια εξαιρετικά απότομη έξοδος από την ευρωπαϊκή αγκάλη, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, εν αναμονή της οριστικής συμφωνίας.

-Η οικονομία αντιστέκεται:

Την ώρα που τα πιο απαισιόδοξα σενάρια προβλέπουν ένα σοκ για την βρετανική οικονομία στον απόηχο του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, αυτή έχει δείξει να αντιστέκεται, όπως μαρτυράει μια σειρά από πρόσφατους δείκτες, μεταξύ των οποίων αυτός της ανεργίας που ήταν σταθερός στο 4,8% στα τέλη του Οκτωβρίου, και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% για το σύνολο του 2016.

Ωστόσο αν και η βρετανική δραστηριότητα αντιστέκεται μέχρι στιγμής, οικονομικοί θεσμοί και η τεράστια πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει να υπάρξει μια σαφής επιβράδυνση το 2017.

-Κοινοβούλιο:

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα πρέπει να αποφανθεί πριν από το τέλος αυτού του μήνα αν η Μέι θα πρέπει να συμβουλευτεί το Κοινοβούλιο προτού μπορέσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Αν αυτό αποφασίσει πως πρέπει, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο ένα σύντομο σχέδιο νόμου που θα δίδει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μολονότι είχαν υπερασπιστεί μια παραμονή στην ΕΕ κατά την προεκλογική εκστρατεία πριν από το δημοψήφισμα, οι βουλευτές αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν τώρα το σχέδιο νόμου φοβούμενοι ότι θα προκαλέσουν την μήνιν των ψηφοφόρων τους.

Δημοφιλή