Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός έγινε γάτα Ιμαλαϊων

Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός έγινε γάτα Ιμαλαϊων
SOOC

Δριμεία επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, για το σύνολο της πολιτικής που ακολουθεί, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής, η οποία πήρε το λόγο μετά τον πρωθυπουργό, αναφέροντας: «Έχετε κυβέρνηση που παραπαίει. Είναι ηθικά και πολιτικά ηττημένη».

Η κ. Γεννηματά στη αρχή της ομιλίας της κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ, επισημαίνοντας την ήττα που υπέστη στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στον ΔΟΛ, ανέφερε: «Δεν καταφέρατε να φτιάξατε το ΣΥΡΙΖΑ channel και τώρα επιβάλλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ κι αφήστε τα περί άδολης σχέσης του με το συγκρότημα». Σε υψηλότερους τόνους, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε: «Ο πρωθυπουργός που βρυχάται περί διαπλοκής και διαφθοράς, έγινε γάτα Ιμαλαΐων. Πάρτε το απόφαση. Η κρίση του λαού θα είναι αμείλικτη».

Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στην κατάσταση και τα προβλήματα των αγροτών, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι «εμείς δεν θα πηδήξουμε στα τρακτέρ, όπως εσείς, αλλά ερχόμαστε στη Βουλή για να προλάβουμε τα γεγονότα». Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εξαπάτησε τους αγρότες, τάζοντας λαγούς και πετραχήλια, οδηγώντας, όπως είπε, σε αδιέξοδο και απόγνωση τον πρωτογενή τομέα. «Η σημερινή κατάσταση έχει υπογραφή. ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιβάρυνε τους αγρότες με μια ντουζίνα βάρη», τα οποία κι απαρίθμησε αναλυτικά.

Ταυτόχρονα, κατέθεσε 12 επεξεργασμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, εξηγώντας ότι ζήτησε τη συζήτηση για να καταστήσει σαφές ότι η χώρα χρειάζεται έντονη περιφερειακή ανάπτυξη, με πρωταγωνιστή τον πρωτογενή τομέα σ’ όλη τη χώρα.

Η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβερνητική τακτική στο ζήτημα της αξιολόγησης, λέγοντας ότι βρίσκεται στα «πρόθυρα συμβιβασμού ενός ηττημένου». «Συζητάτε πρόσθετα μέτρα. Έχετε δεχθεί μόνιμο κόφτη, μείωση αφορολόγητου, ελπίζω όχι κι ομαδικές απολύσεις», είπε και υπογράμμισε απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, ότι δεν έχει νομιμοποίηση και εντολή για 3ο μνημόνιο plus, ούτε και για τέταρτο.

Προέβλεψε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν και πως το ζήτημα είναι, τι κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Για την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχει ένας δρόμος: η διαμόρφωση εθνικής γραμμής, που σημαίνει, όπως είπε, ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, σημαντική μείωση των πλεονασμάτων και εμπροσθοβαρή ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι απαιτείται ισχυρή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει, καθώς στους σκληρούς δανειστές δεν χρειάζονται λεονταρισμοί, αλλά τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις και συνεννόηση.

Παράλληλα, στη δευτερολογία της «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στον πρωθυπουργό, ο οποίος την κάλεσε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ποια είναι η προοδευτική πολιτική και γιατί δεν συνδράμει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα βρείτε συμπαραστάτες στο ζήτημα του εκλογικού νόμου», είπε η Φώφη Γεννηματά: «Κι αφήστε τις κουτοπονηριές για λίγα λεπτά παραπάνω στη παραμονή στην εξουσία», συμπλήρωσε, ενώ υπενθύμισε ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο είχε κατατεθεί εγκαίρως και δεν την έλαβε υπόψη.

Σχετικά με την παρατήρηση του πρωθυπουργού για τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για δήθεν ηρωική διαπραγμάτευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει, αποδεχόμενη μόνιμα μέτρα, όπως ο «κόφτης» διαρκείας, αλλά τα μεταθέτει για το 2018. «Ή ΔΝΤ και βαριά μέτρα ή 4ο μνημόνιο με όρους Σόιμπλε», είπε.

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η πόλωση που επιδιώκει ρίχνει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. «Τον λαϊκισμό σας τον ζήσαμε στα Ζάππεια και στους αγανακτισμένους. Το δίλλημα δεν είναι ναι ή όχι στον λαϊκισμό αλλά πρόοδος ή συντήρηση», είπε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στη κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα το δίλλημα είναι εθνική συνεννόηση ή καταστροφή, καλώντας το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανταποκριθούν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή