Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1. H οργή, το μίσος και τα παιδιά του πολέμου

Εστία εντάσεων και πάλι στο Πέραμα αφού μετά την εισβολή χρυσαυγιτών στο σχολείο όπου επρόκειτο να φοιτήσουν παιδιά-πρόσφυγες την Τετάρτη οι αντιπαραθέσεις «μεταφέρθηκαν» στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γονείς και κάτοικοι, που αντιδρούν έχοντας κατακλύσει την αίθουσα της συνεδρίασης ήρθαν σε αντιπαράθεση και η συζήτηση διεκόπη. Πάντως, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κορυδαλλού εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, καταδίκης της επίθεση της Χρυσής Αυγής στο σχολείο του Περάματος. Είχε προηγηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενώ εκπρόσωπος των γονέων δήλωνε πως οι αντιδρούν γιατί «όλα έγιναν απροειδοποίητα, τελεσίδικα χωρίς να ζητήσουν την γνώμη μας και τέλος χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα παιδιά έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια».

2. Οbama...out!

Την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, αφού την Παρασκευή ορκίζεται ο νέος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Και σε αυτή την συνέντευξη Τύπου δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τον νέο πρόεδρο ότι δε θα μείνει σιωπηλός εάν απειληθούν θεμελιώδεις αξίες της χώρας. Ειδικότερα, είπε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε συζητήσεις για τον τρόπο διοίκησης του Τραμπ, ωστόσο «θα μιλήσει ανοικτά» στην περίπτωση που δει θεμελιώδεις αξίες να καταπατούνται, όπως σε περιπτώσεις διακρίσεων, προσπάθεια φίμωσης του Τύπου ή απόπειρες να απομακρυνθούν από τη χώρα παιδιά μεταναστών που μεγάλωσαν στις ΗΠΑ. «Θα είμαι εδώ εάν απειληθούν οι αξίες μας»...

3. Εκλογές αξιολόγηση, ΔΟΛ και σπόντες

Το αίτημα για διενέργεια εκλογών, η πορεία της αξιολόγησης, το Κυπριακό αλλά και οι εξελίξεις στον ΔΟΛ, κυριάρχησαν στην υψηλών τόνων, κατά περιόδους, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό στη Βουλή η οποία κατέληξε με την «μονομαχία» μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της ΝΔ, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών του στο μέτωπο της 2ης αξιολόγησης μιλώντας για έξοδο απ΄το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και τονίζοντας πως η 2η αξιολόγησε θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως είναι η πιο επικίνδυνη και αυταρχική κυβέρνηση, που έχει γνωρίσει η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση και μετά. Με αιχμή την οικονομία σημείωσε πως η β’ αξιολόγηση έπρεπε ήδη να έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο του 2016 και τώρα πάει στην καλύτερη περίπτωση για τον ερχόμενο Μάρτιο, επισημαίνοντας πως «κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε τις τραγικές στιγμές του α’ εξαμήνου του 2015» και πως οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο αυτό επιφέρουν νέα πρόσθετα μέτρα.

4. Ρίχτερ ξανά στην κεντρική Ιταλία

Tτέσσερις κατά σειρά σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην κεντρική Ιταλία. Η τέταρτη δόνηση έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε, ανάμεσα στις πόλεις Ριέτι και Λ' Ακουϊλα. Είχαν προηγηθεί τρεις δονήσεις μεγέθους από 5,3 μέχρι 5,5 βαθμών οι οποίες έγιναν επίσης αισθητές σε όλη την κεντρική Ιταλία. Ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και ένας άλλος αγνοείται. Όπως έγινε γνωστό, από τις σημερινές δονήσεις κατέρρευσε ό,τι είχε απομείνει από το καμπαναριό της κεντρικής εκκλησίας του Αματρίτσε. Σημειώθηκαν επίσης ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε, ενώ έχουν διακοπεί πολλές σιδηροδρομικές συνδέσεις ανάμεσα στη Ρώμη και περιοχές που βρίσκονται βόρεια της ιταλικής πρωτεύουσας. Πολλά σχολεία στην Αιώνια Πόλη, αλλά και στις πόλεις Ριέτι και 'Ασκολι, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.

5. Ρεκόρ θερμοκρασιών το 2016

Το 2016 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει βιώσει η Γη αφότου ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών, το 1880, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Καθώς ο υδράργυρος πέρσι κατέγραφε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους και των ωκεανών ήταν κατά 0,94 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία (των 13,9 βαθμών) του 20ού αιώνα. Έσπασε επίσης το προηγούμενο ρεκόρ, του 2015, κατά 0,04 βαθμό Κελσίου. Τον Σεπτέμβριο του 2016 σταμάτησε η κατάρριψη των ρεκόρ ζέστης, που συνεχιζόταν επί 16 μήνες.

Δημοφιλή