Ένας ψυχολόγος αποκαλύπτει πώς να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις

Attractive young woman looking in a mirror and seeing a hideous reflectionhttp://195.154.178.81/DATA/shoots/ic_781135.jpg
Attractive young woman looking in a mirror and seeing a hideous reflectionhttp://195.154.178.81/DATA/shoots/ic_781135.jpg

Ο Tim Wilson, ένας καθηγητής Ψυχολογίας και συγγραφέας του:« Ανακατεύθυνση: H Εκπληκτική Νέα Επιστήμη Ψυχολογικής Αλλαγής» (Redirect: The Surprising New Science of Psychological Change) συμβουλεύει τους ανθρώπους πώς να ξεπεράσουν τις αρνητικές σκέψεις τους.

«Αν υπάρχει κάτι που μας βασανίζει, ειδικά αν αυτό έχει συμβεί πρόσφατα, δεν είμαστε αρκετά ικανοί ώστε να το ξεπεράσουμε και αυτό το πράγμα καταλήγει να μας καταδιώκει», λέει ο κ. Wilson, μιλώντας στο Business Insider.

Ωστόσο υπάρχει μία απλή άσκηση γραφής που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει.

Μία από αυτές είναι εμπνευσμένη από τον κοινωνιοψυχολόγο James Pennerbaker, o οποίος προέτρεψε τους ανθρώπους να παίρνουν μία κόλλα χαρτί λίγο πριν πέσουν για ύπνο και να γράψουν σ΄αυτήν σε περίπου 15 λεπτά ό,τι τους προβληματίζει. Στη συνέχεια καλό θα ήταν να γράψουν τα βαθύτερα συναισθήματα και τις σκέψεις που έκαναν για το συγκεκριμένο περιστατικό που κατέγραψαν.

«Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι είναι αρκετά δύσκολο να καταγράψει κάποιος τις αρνητικές του σκέψεις. Aλλά αν κάποιος το κάνει για 2-3 βράδια συνεχόμενα θα δει ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη από την εν λόγω διαδικασία. Και νομίζω ότι οι άνθρωποι που θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτό θα είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στο να καταγράψουν με συνοχή ό,τι τους προβληματίζει. Στο τέλος θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν ανακαλύψει έναν νέο τρόπο αφήγησης, έναν νέο τρόπο περιγραφής των προβλημάτων τους που ίσως τους επιτρέψει να σταματήσουν να τα σκέφτονται τόσο πολύ γιατί μέσω αυτής της διαδικασίας θα είναι σε θέση να τα κατανοήσουν καλύτερα. Ως αποτέλεσμα θα νιώθουν περισσότερο υγιείς», σημειώνει ο Tim Wilson.