Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1. I, Donald Trump, do solemnly swear

Στις 7μμ (ώρα Ελλάδος) ορκίζεται 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην τελετή που θα διεξαχθεί στο Καπιτώλιο και θα ξεκινήσει στις 16:30 αναμένεται να παρευρεθούν περί το 1εκατ άτομα ενώ πολύ πολλαπλάσιος εκτιμάται πως θα είναι ο αριθμός όσων θα παρακολουθήσουν τηλεοπτικά το κορυφαίο πολιτικό γεγονός. Πάντως, την ώρα της ορκωμοσίας 99 οργανώσεις -υπέρ ή κατά του Τραμπ- σχεδιάζουν συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της Ουάσινγκτον. Το τέλος της ορκωμοσίας θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση στην λεωφόρο Πενσυλβάνια.

2) Στυλώνει τα πόδια ο Σόιμπλε και προειδοποιεί

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν θα στηρίξει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η Γερμανία εμμένει στους βασικούς της κανόνες για τη χρηματοδοτική διάσωση της Ελλάδας.

«Το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του το 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ»,δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.Ακόμη είπε πως εάν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα σημαίνει πως οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους και «ο πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του».

Εν τω μεταξύ πηγές της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην παρούσα φάση εκ των ων ουκ άνευ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές της Eυρωζώνης.

Μια εβδομάδα πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, η υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία εργάζονται οι Βρυξέλλες είναι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αμέσως μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν τις ολλανδικές εκλογές. Αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση, επισημαίνουν πηγές της Eυρωζώνης.

3) Οι δασκάλες που αντιστέκονται

Τα έκτροπα που σημειώθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα θύμισαν σε αρκετούς την υπόθεση Τεμπονέρα. Τον Γενάρη του 1991 μια ανάλογη ένταση κατέληξε σε συμπλοκή και τελικά σε δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Μετά από 26 χρόνια η ελληνική κοινωνία βίωσε ξανά βία ενηλίκων εντός σχολικού περιβάλλοντος- κλωτσιές, μπουνιές, απειλές μπροστά σε μαθητές δημοτικού. Και ήταν ξανά μια «αγανακτισμένη αντίδραση πολιτών»- κομματικά καπελωμένη από αυτόκλητους (ή όχι) κομματικούς πυρήνες αλλά και μέλος του κοινοβουλίου αυτή τη φορά.Η HuffPost Greece μίλησε με τη Μαρία Βουλγαρίδου και την Ελένη Καραγιάννη, τις δύο εκπαιδευτικούς που αμέσως μετά τα έκτροπα στο σχολείο του Περάματος, δεν δίστασαν να τοποθετηθούν δημόσια και επωνύμως.

«Αισθάνθηκα μια φριχτή παραδοξότητα, μια τεράστια αρνητική έκπληξη όταν είδα ανθρώπους να προσπαθούν να στερήσουν από παιδιά το δικαίωμά τους να πάνε σχολείο. Δεν θα τα καταφέρουν όμως να εμποδίσουν το αυτονόητο», λέει η Μαρία Βουλγαρίδου.

«Παιδάκια περιφέρονταν μέσα σε αυτή την ένταση, κάποια περίμεναν τους γονείς τους για να πάνε σπίτι. Τα μικρότερα τα απομακρύναμε αμέσως, σε έναν άλλο χώρο της αυλής. Έκλαιγαν. Πώς να αντιδράσει ένα παιδί όταν βλέπει μια δασκάλα πεσμένη κάτω;», λέει η Ελένη Καραγιάννη.

4) Οι ανορθόδοξες απόψεις του Γιακουμάτου για την ομοφυλοφιλία και το άδειασμα από τον πολιτικό κόσμο

Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της ΝΔ, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε τη δήλωση του κ. Γιακουμάτου ατυχής, ενώ όπως γράφει του ζήτησε να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη από όσους έθιξε. «Ν.Δ. δεν ανέχεται καμία διάκριση» κατέληξε. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων κάτι που ανάγκασε τελικά τον κ. Γιακουμάτο να ζητήσει συγνώμη.

«Επειδή γίνεται μεγάλη σπέκουλα και διαστρέβλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με συνέντευξη που παραχώρησα στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” ξεκαθαρίζω ότι:

Δεν υπήρξα και δεν είμαι ομοφοβικός το οποίο δηλώνω ξεκάθαρα», τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ και προσθέτει:«Και όπως δηλώνω ρητά σέβομαι απόλυτα τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάθε ανθρώπου. Το επίμαχο σημείο αναφέρεται σε μια συζήτηση για τα πρότυπα. Είμαι 40 χρόνια ειδικό παθολόγος και δεν θα μπορούσα να πω ποτέ ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια. Έχω ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης και το νομοσχέδιο για την άρση οποιασδήποτε διάκρισης. Για όλους όσους εξαιτίας της παραπληροφόρησης όχι αθώων δημοσιογραφικών οργάνων εθίγησαν ζητώ συγγνώμη».

5) Ποιοι σταθμοί του μετρό θα είναι κλειστοί το Σαββατοκύριακο

Κλειστοί θα παραμείνουν το Σαββατοκύριακο οι σταθμοί «Αττική» και «Ακρόπολη» της γραμμής 2, καθώς και οι σταθμοί «Μέγαρο Μουσικής» και «Εθνική Αμυνα» της γραμμής 3 του μετρό, για την εκτέλεση τεχνικών εργασιών που αφορούν την εγκατάσταση του νέου αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι συρμοί θα διέρχονται από τους παραπάνω σταθμούς χωρίς στάση ενώ οι μετεπιβιβάσεις, μεταξύ των γραμμών 1 και 2 ,θα γίνονται στον σταθμό «Ομόνοια».

Ο σταθμός «Αττική» της γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ) θα λειτουργήσει κανονικά.

Δημοφιλή