Με λιγότερα από 800 ευρώ αμείβεται ένας στους δύο ιδιωτικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα

Με λιγότερα από 800 ευρώ αμείβεται ένας στους δύο ιδιωτικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα
Sooc

Παρόλο που οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 82.679 μέσα σε ένα χρόνο, ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παίρνει λιγότερα από 800 ευρώ μεικτά μηνιαίως.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», που επικαλείται στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, η εικόνα κάθε άλλο παρά ευοίωνη είναι για το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων. Πιο συγκεκριμένα, δύο στις τέσσερις νέες θέσεις αφορούν εργαζομένους που προσλαμβάνονται με μισθούς κάτω των 600 ευρώ, ενώ το 25% των νέων εργαζομένων έχει υπογράψει πρόσληψη με ευέλικτες μορφές εργασίας και μισθό κάτω των 500 ευρώ μεικτά. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα στοιχεία αφορούν το 2016 και ίσως να είναι πολύ χειρότερα εάν απομονωθεί ο αμιγώς ιδιωτικός τομέας και δεν συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και κατέθεσαν τους σχετικούς πίνακες στο υπουργείο, ανέρχονταν στο τέλος του προηγούμενου έτους σε 233.151 από 222.281 που είχαν καταθέσει αντίστοιχους πίνακες το 2015 (αύξηση κατά 10.870 επιχειρήσεις ή 4,89%). Ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε αυτές ανέρχεται σε 1.702.524, αυξημένος κατά 82.679 νέους εργαζομένους σε σχέση με το 2015 (1.619.845) ή κατά 5,1%.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει την παραπάνω εικόνα παραπλανητική, καθώς «η μεγάλη διαφορά που παρατηρείται σε σχέση με τις ροές απασχόλησης που κατέγραψε το σύστημα Εργάνη κατά το 2016 είναι γιατί τα στοιχεία των ροών απασχόλησης αποτυπώνουν τις προσλήψεις - αποχωρήσεις και το αρνητικό ή θετικό ισοζύγιο απασχόλησης κατά τη συγκεκριμένη στιγμή και όχι την πραγματική εικόνα της αγοράς». Παραπλανητική χαρακτηρίζεται και η εικόνα αύξησης κατά 9,34% που παρουσιάζει σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας ο μέσος όρος των μεικτών μηνιαίων αποδοχών. Πιο συγκεκριμένα, το +9,34% αντιστοιχεί στην αύξηση της μισθολογικής δαπάνης, με δεδομένη και την αύξηση της απασχόλησης και όχι των μέσων αποδοχών των εργαζομένων.

Δημοφιλή