ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2017 06:55 EET | Updated 22/01/2017 07:06 EET

Συριακό καθεστώς και αντάρτες δίνουν ραντεβού στην Αστάνα για τις πρώτες άμεσες διαπραγματεύσεις

omersukrugoksu via Getty Images
Map of Syria.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα για την επίλυση της κρίσης στη Συρία θα ξεκινήσουν αύριο στις 13:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθούν την επομένη την ίδια ώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν.

«Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 23 Ιανουαρίου στις 13:00 και θα ολοκληρωθούν στις 24 Ιανουαρίου την ίδια ώρα (που μπορεί να αλλάξει)», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Rixos κεκλεισμένων των θυρών.

Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έχουν ήδη φτάσει στην Αστάνα.

Το καθεστώς της Δαμασκού και οι Σύροι αντάρτες θα συναντηθούν στην Αστάνα αύριο για τις πρώτες άμεσες διαπραγματεύσεις μετά την έναρξη του πολέμου, υπό την αιγίδα των συμμάχων τους.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές –οι πρώτες μεταξύ των απεσταλμένων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και μιας αντιπροσωπείας των ανταρτών που μάχονται στο πεδίο και ελέγχουν εδάφη—αναμένεται να είναι πιο στρατιωτικές από πολιτικές, με τους Σύρους αντιπολιτευόμενους να περιορίζονται σε έναν ρόλο συμβουλευτικό.

Η συριακή κυβέρνηση, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, και οι αντάρτες, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, θα προσπαθήσουν πρώτα απ’ όλα να ενισχύσουν την εκεχειρία που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 30 Δεκεμβρίου.

Στόχος για την κυβέρνηση είναι επίσης να προαχθεί μια «συνολική» πολιτική λύση έπειτα από έξι χρόνια πολέμου. Ο Άσαντ κάλεσε την Πέμπτη τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα με αντάλλαγμα αμνηστία.

Ο ντε Μιστούρα έχει δηλώσει ότι οι συζητήσεις αυτές θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν ως βάση για μια πολιτική λύση, η οποία μπορεί να διερευνηθεί και στις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις 8 Φεβρουαρίου στη Γενεύη.

Των συριακών αντιπροσωπειών θα ηγούνται από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι και από την πλευρά των ανταρτών ο Μοχάμαντ Αλούς, στέλεχος της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ (Ο στρατός του ισλάμ).

Η αντιπροσωπεία των ανταρτών αποτελείται από οκτώ μέλη, τα οποία θα δέχονται συμβουλές από εννέα Σύρους αντιπολιτευόμενους της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Αντιπολίτευσης. Σκιά στις διαπραγματεύσεις ρίχνει όμως η απόφαση της μεγαλύτερης οργάνωσης των ανταρτών, της Άχραρ αλ Σαμ, να συμμετάσχει επικαλούμενη τις «παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η οργάνωση αυτή, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία και συγκεντρώνει χιλιάδες μαχητές, ανακοίνωσε πάντως ότι θα υποστηρίξει τις αποφάσεις της Αστάνα, αν αυτές «υπηρετούν το συμφέρον του έθνους».

«Υπάρχει μια πραγματική ανησυχία στην αντιπολίτευση ότι οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, θα χειραγωγηθούν σε μια πολιτική λύση από το καθεστώς», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές επισφραγίζουν και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία έχει προσεγγίσει τη Ρωσία. Οι δύο χώρες την Τετάρτη διεξήγαγαν τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέλλον του Άσαντ: Η Τουρκία θέλει την αποχώρησή του κατά την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης, κάτι που το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά.

Παρόλα αυτά η Άγκυρα εμφανίστηκε πιο διαλλακτική την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ να παραδέχεται ότι μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία χωρίς τον Άσαντ «δεν είναι ρεαλιστική».

Για το Ιράν, μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Συρίας, η συνάντηση στην Αστάνα, όπου θα εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, θεωρείται μέσο για να εδραιώσει την περιφερειακή της επιρροή μπροστά στη ρωσοτουρκική προσέγγιση.

Το Παρίσι και το Λονδίνο θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ και η ΕΕ θα έχει επίσημη παρουσία.

Η Ρωσία είχε καλέσει και τους Αμερικάνους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Καζακστάν Τζορτζ Κρολ θα είναι παρών ως παρατηρητής.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)