Οι Έλληνες εξαργυρώνουν και τις χρυσές λίρες τους

Οι Έλληνες εξαργυρώνουν και τις χρυσές λίρες τους
|
Coins stack vector illustration, coins icon flat, coins pile, coins money, one golden coin standing on stacked gold coins modern design isolated on white background
Coins stack vector illustration, coins icon flat, coins pile, coins money, one golden coin standing on stacked gold coins modern design isolated on white background
vladwel via Getty Images

Τις λίρες τις οποίες είχαν βάλει στην άκρη για τις δύσκολες ώρες εξαργυρώνουν οι Έλληνες, γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής» παραθέτοντας στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, προκειμένου οι πολίτες να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές και οικονομικές τους υποχρέωσεις και να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες τους «άνοιξαν τα σεντούκια» τους και ρευστοποίησαν το 2016 υπερδιπλάσιο αριθμό χρυσών λιρών Αγγλίας σε σχέση με αυτές που αγόρασαν.

Πιο αναλυτικά, το 2016 οι Έλληνες εξαργύρωσαν συνολικά 56.972 χρυσές λίρες έναντι 27.080 που αγόρασαν. Σε ό,τι αφορά στο 2015 υπήρξαν και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Πριν την επιβολή όμως των capital controls, το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος ρευστοποιήθηκαν 15.811 λίρες και αγοράστηκαν 10.524. Το τρίμηνο όμως Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2015, αμέσως μετά την επιβολή των ελέγχων, εξαργυρώθηκαν 7.291 και αγοράστηκαν 10.827. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αυτό συνέβη γιατί αρκετοί συμπολίτες μας είχαν διαθέσιμη ρευστότητα και επέλεξαν εκτός των άλλων (αγορές αυτοκινήτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών) να αγοράσουν και χρυσές λίρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις αγοραπωλήσιες λιρών το 2016, υπερδιπλάσιο αριθμό χρυσών λιρών Αγγλίας ρευστοποίησαν οι Έλληνες το 2016, σε σχέση με αυτές που αγόρασαν, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις βαριές οικονομικές τους υποχρεώσεις (πληρωμή φόρων, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή ΦΠΑ κλπ).

Από μια πρώτη μελέτη των στοιχείων της ΤτΕ, προκύπτει ότι από το ξεκίνημα της κρίσης, το 2009, είναι εμφανής η αντίδραση του κοινού τον Οκτώβριο του 2009 (εξαργυρώθηκαν 316.143 τεμάχια και αγοράσθηκαν 180.493 τεμάχια) κυρίως από τον φόβο του «άγνωστου» που έρχονταν. Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και παλαιότερα όταν για παράδειγμα, η ανησυχία του κοινού για το μέλλον του ευρώ είχε οδηγήσει στον υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων χρυσών λιρών τα πρώτα χρόνια του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος από την ΤτΕ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2002 είχαν ρευστοποιηθεί 162.075 χρυσές λίρες ενώ είχαν αγορασθεί 98.419, ενώ την χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ρευστοποιήθηκαν 226.698 τεμάχια έναντι αγορών 73.084 τεμαχίων.

Σχετικά, η τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι οι λίρες έχουν διαφορετική αξία ανάλογα από το βάρος τους και την περιεκτικότητά τους σε χρυσό. Η εκτίμηση της αξίας τους γίνεται στην τράπεζα, ενώ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην προέλευση του χρυσού.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα