Η πρόταση της κυβέρνησης: Επέκταση του «κόφτη» και νέα μέτρα μετά το 2018 ως διασφάλιση για την επίτευξη των στόχων

Η πρόταση της κυβέρνησης: Επέκταση του «κόφτη» και νέα μέτρα μετά το 2018 ως διασφάλιση για την επίτευξη των στόχων
Sooc

Επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και λήψη νέων μέτρων μετά το 2018 ως διασφάλιση για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος περιλαμβάνει η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να αλλάξει το κλίμα στη διαπραγμάτευση και να επιταχύνει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η νέα επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς θα παρέχει τη νέα λίστα παρεμβάσεων που αντιπροτείνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να κάμψει τις αντιστάσεις των δανειστών, ικανοποιώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εξευμενίζοντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η επέκταση και αυστηροποίηση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018. Όπως είναι γνωστό οι θεσμοί απαιτούν ο ενισχυμένος κόφτης να έχει όση διάρκεια θα έχουν και οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνταξιούχους, ο «κόφτης» πρόκειται να ισχύσει μόνο για ένα χρόνο (σ.σ. το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018). Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών για διατήρηση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ, αλλά με τη διαφορά ότι το 1% από το πλεόνασμα θα διοχετεύεται στην οικονομία με τη μορφή μειώσεων στη φορολογία ή έκτακτων βοηθημάτων. Επίσης, ζητά ισχυρότερη δέσμευση από το Eurogroup για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Η μάχη του αφορολόγητου

Θυσία στα υψηλά πλεονάσματα φαίνεται πως θα γίνει για ακόμα μια φορά το ύψος του αφορολόγητου ορίου. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποφύγει ακόμα μια μείωση του ορίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο ακόμη και χαμηλόμισθοι με μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 660 και πάνω.

Σήμερα το αφορολόγητο κλιμακώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα του υπόχρεου. Συγκεκριμένα προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά ( αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ ( αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά. Εφόσον το ποσό μειωθεί αν όχι στα επίπεδα των 5.000 ευρώ που ζητά το ΔΝΤ, αλλά στα 6.000 με 6.500 ευρώ τότε οι επιβαρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα είναι μεγάλες.

Εντύπωση άλλωστε έκαναν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ότι το αφορολόγητο ποσό βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και κινδυνεύει να μειωθεί κάτω από τα σημερινά όρια.

«Το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο Δ. Παπαδημητρίου χθες από τα Τρίκαλα.

Λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Οικονομίας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Σε ανακοίνωση ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης (ούτε είναι στις προθέσεις), για μείωση του αφορολόγητου.

Η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018.»

Παρόλα αυτά όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μαζί, μεταξύ άλλων, της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις, αλλά και της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%. Ωστόσο, για την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ καλά ενημερωμένες πηγές, έδιναν μικρές πιθανότητες να περάσει ακόμα και από τους δανειστές.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις, μαζί με όσες ακόμα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα περιγράφονται αναλυτικά στην επιστολή που ετοιμάζει σε συνεννόηση με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στόχος είναι να αποσταλεί σε Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ, έως την Τετάρτη, προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά στο Eurogroup της Πέμπτης.

Σε αυτή τη συνεδρίαση η κυβέρνηση αποσκοπεί να «ξεπαγώσει» τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς προκειμένου να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης. Μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών η Ελληνική κυβέρνηση θα έχει σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στην οποία θα συζητηθεί η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το Ελληνικό χρέος.

Δημοφιλή