Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις, με επίκεντρο τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, μια υπόσχεση που εάν υλοποιηθεί ενδεχομένως θα προκαλέσει την οργή των αραβικών χωρών.

«Βρισκόμαστε στα πολύ πρώιμα στάδια ακόμα και στο να ξεκινήσουμε να συζητάμε το θέμα» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ σε μια ανακοίνωση.

«Το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται», παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε δηλώσεις του από τα Τρίκαλα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. «Όπως ξέρετε προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα.

Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό, δεν το ξέρω», συμπλήρωσε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση πρέπει να ''κλείσει''».

Αναμένεται το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να ανακοινώσει επί έδρας τις αποφάσεις του για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα αυτομόλησαν και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι για τους 8 Τούρκους έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις. Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις βρίσκονται αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση προετοιμασίας και λήψης οριστικών αποφάσεων για να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες και στη Μαγνησία. Αντιθέτως, οι αγρότες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής.

Η πρώτη ημέρα του Τραμπ στον Λευκό Οίκο άρχισε με περισσότερες από 600 πορείες να οργανώνονται κατά της προεδρίας του παγκοσμίως.

Κυρίως γυναίκες αλλά και άνδρες φώναζαν κατά της πολιτικής Τραμπ και ζητούσαν αλληλεγγύη, σεβασμό, ισότητα. Ανάμεσα στους διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον ήταν και ο Τζον Κέρι, τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πορείες διοργανώθηκαν επίσης σε όλο τον κόσμο. Από το Λονδίνο μέχρι το Ναϊρόμπι και το Τόκιο. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα με τους πολίτες να διαδηλώνουν μαζί με τους πρόσφυγες και κεντρικό σύνθημα: «όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού, της απληστία, των πολυεθνικών του κέρδους».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα