Στα μπλόκα ξανά οι αγρότες σε όλη τη χώρα. Ποιοι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από τρακτέρ

Στα μπλόκα ξανά οι αγρότες σε όλη τη χώρα. Ποιοι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από τρακτέρ
Eurokinissi

Νωρίς από το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες σε όλη τη χώρα ζέσταναν ξανά τις μηχανές των τρακτέρ τους και βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και πλήττουν, όπως αναφέρουν, τον αγροτικό κόσμο. Τα πρώτα μπλόκα στήθηκαν στα Ιωάννινα, την Πάτρα και τη Ζάκυνθο, με τα τρακτέρ να αποκλείουν κεντρικούς δρόμους και εθνικές οδούς.

Εν τω μεταξύ τρακτέρ στη Εθνικό οδό Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της Μελούνας, κατέφθασαν λίγο μετά τις 13:30 από παραγωγούς του Τυρνάβου, καθώς σήμερα ξεκινάνε τα μπλόκα στη χώρα όπως είχαν αποφασίσει και οι αγρότες της Λάρισας στην πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας τόνισε πως οι αγρότες βγαίνουν στο δρόμο και ξεκινούν έναν αγώνα ώστε δουν λύσεις στα προβλήματα τους.

«Εμείς βγαίνουμε στο δρόμο και για να επιτύχουμε λύσεις στα προβλήματα μας, αλλά και να αποτρέψουμε τα νέα μέτρα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση ενάντια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Θα συνεχίσουμε και φέτος τον αγώνα μας ώστε να ασκηθεί ο μέγιστος βαθμός πίεσης στη κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρούδας.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αγροτικών συλλόγων του νομού και οι επιτροπές αγώνα, αύριο Τρίτη στήνεται ακόμα ένα μπλόκο στην περιοχή της Αγιάς, ενώ την Πέμπτη στήνεται το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, από τις Ομοσπονδίες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ, στο Αγρίνιο. Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία της παναιτωλοακαρνανικής συντονιστικής επιτροπής αγροτών και συμμετείχαν μέλη των αγροτικών συλλόγων Καινουρίου, Παναιτωλίου και Θέρμου.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στο Αγρίνιο, μίλησε ο πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις, διότι αντιμετωπίζουμε μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας». Γι’ αυτό, όπως πρόσθεσε, «ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας».

Όσον αφορά τις επόμενες ενέργειες, αυτές αναμένεται να αποφασιστούν κατά την διάρκεια παναιτωλοακαρνανικής συνέλευσης αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

  • Ιωάννινα

Από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, ξεκίνησαν στις 11 το πρωί της Δευτέρας τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο γεφύρι, στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και έστησαν μπλόκο στην Ιόνια οδό στην έξοδο για την πόλη της 'Αρτας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά το συλλαλητήριο και την πορεία με τα τρακτέρ που πραγματοποίησαν στην πόλη της Άρτας, έκλεισαν και τα δύο ρεύματα στην έξοδο της Ιόνιας Οδού στη θέση Άγιος Δημήτριος. Η Τροχαία έκανε αμέσως εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε παρακαμπτήριους δρόμους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Βαγγέλης Μπέστας αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το κλείσιμο του δρόμου είναι «επ΄ αόριστον», και πως το μπλόκο συμμετέχει στην πανελλαδική επιτροπή με την οποία βρίσκεται σε συντονισμό.

Εξ άλλου, στο μπλόκο στην κωμόπολη του Λούρου, οι αγρότες «οργανώνονται για να μείνουν», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρέβεζας, Σπύρος Κλινάκης.

  • Πάτρα

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι λίγο πριν από τις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας έκλεισαν τη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.

Ειδικότερα, μέλη του αγροτικού συλλόγου συγκεντρώθηκαν περίπου στις 10.30 το πρωί στην Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη νέα εθνική οδό, όπου προχώρησαν στον αποκλεισμό. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό.

Στο μεταξύ στην Ηλεία αγρότες συγκεντρώθηκαν στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, έχοντας παρατάξει αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, χωρίς όμως να έχουν κλείσει το δρόμο.

  • Ζάκυνθος

Από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου, άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Τη Δευτέρα, λίγο μετά τις δέκα το πρωί τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στον κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, ο οποίος επεσήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».

«Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει».

  • Ηράκλειο

Με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα που έχουν παραταχθεί αριστερά και δεξιά του δρόμου, στον κόμβο των Πραιτωρίων, ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο μπλόκο των αγροτών του Συλλόγου Αστερουσίων.

«Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης. Με το πλαίσιο αιτημάτων μας δεν ζητάμε πολλά, μα τα αναγκαία για να μπορούμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, να ζουν οι οικογένειές μας υποφερτά» τονίζουν οι αγρότες, ενώ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων σημειώνει, ότι «μας κλείνουν το σπίτι, μας βγάζουν από τη γη μας, γι’ αυτό βγαίνουμε στους δρόμους. Θα μείνουμε όσο καιρό το αγροτικό οργανωμένο κίνημα αποφασίσει. Οι αγώνες μας έχουν συνέχεια».

Επίσης οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η επιτροπή αγώνα αγροτών Αρκαλοχωρίου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, χωρίς ωστόσο να έχει μεγάλη συμμετοχή.

Οι αγρότες παρέμειναν έξω από τα γραφεία της Εφορίας και αφού επέδωσαν ψήφισμα στον διευθυντή της ΔΥΟ, αποχώρησαν αργότερα, χωρίς να εμποδίσουν τις συναλλαγές των φορολογουμένων.

Στηρίζει η ΑΔΕΔΥ

Τη στήριξή της στους αγώνες των αγροτών εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και ειδικότερα στους μικρομεσαίους αγρότες «που ξαναβγήκαν σήμερα στους δρόμους και τα μπλόκα του αγώνα για να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Ένωσης-μνημονίων-κεφαλαίου».

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της, οι αγρότες βάλλονται με τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ, με περικοπή συντάξεων μέχρι και κατά 60% έως το 2022, με διπλασιασμό του συντελεστή φορολόγησης από 13% στο 26%, με φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς και με φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ επιτίθεται στην κυβέρνηση και καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά της Τμήματα και τα σωματεία να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης που πραγματοποιούνται στα μπλόκα με στόχο την ανατροπή της «αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής» της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Στο πλευρό των αγροτών το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε κάθε κλάδο, σε όλη τη χώρα, να στηρίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην προσπάθεια «κοινωνικού αυτοματισμού» από την κυβέρνηση. Με «όχημα» τις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις καλεί σε συσπείρωση εργατών, αγροτών και μικρών επαγγελματιών.

Όπως σημειώνει, οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με την περικοπή επιδοτήσεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ και την αύξηση της φορολογίας τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν:

- Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.

- Σχεδόν διπλάσιο φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%, ενώ βαρύς θα πέσει πάνω τους και ο «φορολογικός πέλεκυς» και με τα τεκμήρια διαβίωσης.

- Αυξημένο από 13% σε 24% τον ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κα αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.

- Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.

- Ειδικό φόρο στο κρασί και το τσίπουρο.

- Πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

- ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.

Να μειωθεί η φορολογία στους αγρότες για εισοδήματα έως 15.000 ευρώ ετησίως, ζητά η Ένωση Κεντρώων

Να μειώσει τη φορολογία των αγροτών, καλεί την κυβέρνηση η Ένωση Κεντρώων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η Ένωση Κεντρώων ζητά από την κυβέρνηση «να μειώσει αισθητά τη φορολογία των κατ΄ αποκλειστικώς και κύριο επάγγελμα αγροτών για εισόδημα μέχρι 15 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Από εκεί και μετά να τηρηθούν όσα έχουν προβλεφθεί, γιατί οι Έλληνες πρέπει να συμμετάσχουμε στην ανόρθωση της οικονομίας». Επιπλέον, η Ε.Κ υπογραμμίζει ότι «τα μέτρα ήρθαν σαν αποτέλεσμα μιας ανοικοκύρευτης πολυετούς πορείας, σε ένα πελατειακό σύστημα».

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή