Τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης για την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης για την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ
Menelaos Myrillas / SOOC

Πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ευνοϊκή μεταχείριση τραπεζών προς ΜΜΕ, διαχρονικό φαινόμενο διαπλοκής ιδιωτικού κεφαλαίου με την κρατική χρηματοδότηση, διαπιστώνει στο τετρασέλιδο πόρισμά του το ΚΚΕ, που θα καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες, ενώ προτείνει να αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές την περαιτέρω διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν ευνοϊκή ή παράτυπη δανειοδότηση.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμο το «πόρισμα Καλούδη» που παρέπεμπε τον οικονομικό υπεύθυνο του κόμματος για το δάνειο που πήρε το ΚΚΕ το 2013 από την ΕΤΕ και επιτίθεται σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Ειδικότερα, πολιτικές ευθύνες για ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σύνολο των δανείων τους που έχουν χορηγηθεί από την κρατική ΑΤΕ και έχουν καταγγελθεί, καταλογίζει στο πόρισμά του το ΚΚΕ. «Συνολικά επρόκειτο για δανεισμό χωρίς εγγυήσεις, με πολλαπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και για διάρκεια που ξεπερνούσε την συνήθη κοινοβουλευτική περίοδο», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές».

Ακόμα, διαπιστώνει «ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με δάνεια χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικών πηγών αποπληρωμής και χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει δέσμευση των μετόχων».

Το ΚΚΕ, χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμη την αναφορά του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη για το δάνειο που έλαβε το ΚΚΕ από την ΕΤΕ, σύμφωνα με την οποία, «θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά στελεχών τραπεζών και οικονομικών υπευθύνων (εκπροσώπων) πολιτικών κομμάτων, μεταξύ αυτών και του οικονομικού υπευθύνου του ΚΚΕ».

Επικαλούμενο και τις εκθέσεις της ΤτΕ, το ΚΚΕ αντιτείνει ότι ήταν απόλυτα νομότυπη η δανειοδότηση, με εκχώρηση αποκλειστικά και μόνο προς την Εθνική Τράπεζα, του συνόλου της ετήσιας τακτικής κρατικής επιχορήγησής του, των ετών 2011 έως 2018 και με πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων της και τονίζει ότι το δάνειο αυτό ήταν και είναι ενήμερο και εξυπηρετείται κανονικά.

Όπως αναφέρει, τα δάνεια του ΚΚΕ από την ΕΤΕ και την Attica Bank, συνολικού ύψους 8,3 εκατ. ευρώ, είναι εξυπηρετούμενα και έχουν δοθεί με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση και με εμπράγματη ασφάλεια ακινήτων.

Στο πόρισμα του, το ΚΚΕ κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού, για να συντηρήσουν, όπως υποστηρίζει, «ένα ψευδεπίγραφο πολωτικό κλίμα και να συγκαλύψουν τη γενικευμένη σύγκλιση που επιδεικνύουν στις στρατηγικές επιλογές που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά και να συσκοτίζουν το χαρακτήρα της κρίσης».

Το ΚΚΕ κάνει ακόμα λόγο για «διαπλοκή ιδιωτικού κεφαλαίου με την κρατική χρηματοδότηση», σημειώνοντας ότι «η σύμφυση της πολιτικής με την οικονομική εξουσία αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο για το σύνολο των καπιταλιστικών οικονομιών και σε αυτή βρίσκεται και η βάση της διαπλοκής, της διαφθοράς και των σκανδάλων, ενώ η αποκάλυψή τους, σε μεγάλο βαθμό, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού».

Επίσης, το ΚΚΕ σημειώνει ότι «το έργο της Επιτροπής περιορίστηκε στην εξέταση δανείων κομμάτων και ΜΜΕ που ανέρχονται μόλις στα 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή «ενός μικρού μέρους της συνολικής δανειοδότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο το τρίτο τρίμηνο του 2016 ανήλθε στα 238 δισ. ευρώ και από αυτά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι της τάξεως των 107,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 45,2% του συνόλου».

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέτει το ΚΚΕ:

Τα δάνεια των κομμάτων από τις τράπεζες είναι σήμερα 418 εκατ. ευρώ περίπου. ΕΤΕ: 33,6 εκατ. ευρώ, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης της ΑΤΕ): 359 εκατ. ευρώ, Eurobank: 13 εκατ. ευρώ και Alpha Bank: 12,2 εκατ. ευρώ.

- Η ΝΔ οφείλει 210 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 196 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (ΑΤΕ), η οποία το έχει καταγγείλει].

- Το ΠΑΣΟΚ οφείλει 190 εκατ. ευρώ [από τα οποία 158 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (ΑΤΕ), που επίσης έχουν καταγγελθεί].

- Ο ΣΥΡΙΖΑ 8 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ, το οποίο εξυπηρετείται.

-Το ΚΚΕ 8,3 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ και Attica Bank, τα οποία εξυπηρετούνται.

Ένωση Κεντρώων: «Πρόσκληση εις βάρος της κοινωνίας»

Υπόμνημα που αφορά τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα. Το υπόμνημα εστάλη στον πρόεδρο της Επιτροπή κ. Αντώνη Μπαλομενάκη από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη.

Σύμφωνα με το υπόμνημα της Ένωσης Κεντρώων, επισημαίνεται ότι η Ε.Κ. είχε ομοφωνήσει για την ανάγκη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τη δημόσια μετάδοση των εργασιών της και υπογραμμίζεται ότι οι βουλευτές του κόμματος είχαν παραιτηθεί από οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή.

Η Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζει ότι από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «προέκυψαν καταφανώς σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη αλλά, όπως υποστηρίζει η Ε.Κ. είναι και πολιτικές καθώς «τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση των αξιωματούχων».

Τέλος η Ε.Κ. δηλώνει στο υπόμνημά της ότι «το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες συνιστά πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας».

Το κείμενο υπομνήματος που αφορά τις θέσεις του κόμματος, για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ είναι το ακόλουθο:

Το υπόμνημα

Αξιοσέβαστε Πρόεδρε κύριε Μπαλωμενάκη Αντώνη,

σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή, η οποία αποτελεί και το Υπόμνημα Συμπερασμάτων της Ένωσης Κεντρώων και η οποία σας ζητώ να συμπεριληφθεί ως έχει, στο τελικό κείμενο του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, όπως αυτό θα παραδοθεί στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Βούτση Νικόλαο.

Από την πρώτη στιγμή επιχείρησα να αναδείξω την Ομοφωνία ως προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής και άρα ως κριτήριο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμιζα συχνά στους συναδέλφους - μέλη της Επιτροπής το γεγονός, πως είχαμε ήδη ομοφωνήσει για την ανάγκη σύστασής της, για την δημόσια μετάδοση των εργασιών της, όπως επίσης ομόφωνα παραιτηθήκαμε από οποιαδήποτε αμοιβή για την συμμετοχή μας σε αυτή.

Διαρκώς, σε κάθε ευκαιρία καθιστούσα σαφές πως αντιλαμβανόμουν ως βασικό σκοπό της Επιτροπής την πρόταξη του βασικού ερωτήματος :" - Υπήρξε Διαπλοκή στην Ελλάδα κατά την υπό εξέταση χρονική περίοδο;" και την προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το συγκεκριμένο και απλό ερώτημα ομοφώνως.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής στις 20/01/2017 ζήτησα να απαντηθεί το ερώτημά μου να συμπεριληφθεί στην Εισαγωγή του τελικού πορίσματος της Επιτροπής η διατύπωση του παραπάνω ερωτήματος ώστε το κάθε πολιτικό κόμμα να καταθέσει την δική του απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Διαβάζοντας προσεκτικά τα πρακτικά της εν λόγω συνεδριάσεως (20/01/2017) της Επιτροπής μας, διαπίστωσα εκ νέου αυτό που ήδη είχα αντιληφθεί δια της παρουσίας μου και της συμμετοχής μου και τότε, πως δηλαδή στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ουσιαστικά απαντήθηκε το ερώτημα αυτό από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

Από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ όμως, καταφανώς προέκυψαν σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ. Οι ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη, είναι ωστόσο και πολιτικές υπό την έννοια ότι όλα τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση όλων των αξιωματούχων. Ήταν η εποχή που ορισμένα κόμματα και ΜΜΕ ετύγχαναν προνομιακής μεταχείρισης, ανάλογα με το αν ήταν εντός ή εκτός συστήματος, βιώσαμε επί χρόνια ένα κλίμα έλλειψης πόνου για το δημόσιο χρήμα και καλλιεργήθηκε η αντίληψη ότι αδικήματα που επιτελούνται επί ημερών μιας κυβέρνησης δύνανται ατιμωρητί να συνεχίζονται και επί των ημερών της επομένης.

Κορυφαίο γεγονός της διαδρομής αυτής της μεταπολίτευσης, υπήρξε η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2013, με την οποία δόθηκε ασυλία στα στελέχη τραπεζών για δάνεια που έδωσαν σε νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και έμειναν όλοι με την εντύπωση ότι η ασυλία αυτή αφορούσε τα δάνεια κυρίως των κομμάτων.

Το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες και στα πορίσματά τους το διατυμπανίζουν συνιστά πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας. Αν δεν έγιναν αδικήματα, μήπως κατά κάποιους πρέπει να συνεχιστούν τα ίδια, να λεηλατείται το δημόσιο χρήμα για να παραμένουν στην εξουσία οι λίγες πολιτικές οικογένειες;

Εξαρχής η Ένωση Κεντρώων είχε προβλέψει ότι η εξεταστική επιτροπή δεν θα κατέληγε πουθενά, γιατί στη χώρα μας περισσεύει η υποκρισία, γνωρίζουμε όλοι ότι το έγκλημα διεπράχθη όμως παριστάνουν κάποιοι ότι δεν το εγνώριζαν και η εξεταστική επιτροπή έμοιαζε να ψάχνει ψύλλους στα άχυρα.

Στην Ένωση Κεντρώων και εγώ προσωπικά πιστεύουμε, πως όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να διαβάσουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής στις 20 Ιανουαρίου 2017.

Για τον λόγο αυτό, αίτημα της Ένωσης Κεντρώων είναι να συμπεριληφθούν στο δημόσιο πόρισμα, τα πρακτικά της δημόσιας συνεδρίασης της 20ης Ιανουαρίου 2017.

Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία που περιέχονται στο πόρισμα της Πλειοψηφίας, όπως αυτό μας παρουσιάστηκε.

Με σεβασμό,

Σαρίδης Ιωάννης

Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης - Ένωση Κεντρώων

Δημοφιλή