Έφηβοι πρόσφυγες γνωρίζουν την Αθήνα μέσα από τα πιο εμβληματικά graffiti της πόλης

Έφηβοι πρόσφυγες γνωρίζουν την Αθήνα μέσα από τα πιο εμβληματικά graffiti της πόλης
Alternative Athens/Save the Children

Μια ομάδα έφηβων προσφύγων από το Αφγανιστάν είχαν την ευκαιρία να δουν την Αθήνα με μια τελείως διαφορετική ματιά. Μέσα από τα εντυπωσιακά graffiti που, όπως έχουν σχολιάσει οι New York Times, τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει την πρωτεύουσα σε μια «σύγχρονη Μέκκα» της Τέχνης του δρόμου.

Τα παιδιά, ηλικίας 13 έως 17 ετών, μετά από πρωτοβουλία της οργάνωσης Save the Children, είχαν δώσει ραντεβού στην Πλατεία Μοναστηρακίου με την Μαρία η οποία οποία ειδικεύεται στην αποκαλούμενη «street art» και πραγματοποιεί περιηγήσεις στην «αθέατη» Αθήνα για λογαριασμό του Alternative Athens.

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν την πόλη αλλά και να εμπνευστούν και όπως φαίνεται το απόλαυσαν.

Για τον 17χρονο Jaafar ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αφού και ο ίδιος, όπως είπε «ζωγράφισε μικρούς πίνακες στο δωμάτιο μου στο Αφγανιστάν, αλλά στον καταυλισμό δεν έχω ούτε μπογιές, ούτε τίποτε άλλο».

Αντίστοιχα για την 16χρονη Rahila, που ζει σε καταυλισμό περίπου 55χιλιόμετρ έξω από την Αθήνα, ήταν μια ωραία αλλαγή σκηνικού. «Είναι πολύ ωραίο να κάνουμε πράγματα με φίλους, μακριά από τον καταυλισμό. Ο καταυλισμός μοιάζει με φυλακή».

Σημειώνεται πως το Save the Children παρέχει ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε παιδιά και εφήβους σε 23 περιοχές ανά την Ελλάδα. Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόσφυγες-Γραφιτι

Δημοφιλή