ΔΙΕΘΝΕΣ
24/01/2017 07:38 EET | Updated 24/01/2017 07:38 EET

Η Αυστραλία αναζητεί τρόπους διάσωσης της TPP και τείνει χείρα προς την Κίνα

Paul Jeffers via Getty Images
(Photo by Paul Jeffers/Getty Images)

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι ελπίζει πως η Συμφωνία Σύμπραξης της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP) μπορεί να σωθεί απουσία των ΗΠΑ και έτεινε χείρα προς την Κίνα.

Οπως είχε ανακοινώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο νέος κύριος του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την πράξη αποχώρησης των ΗΠΑ από την TPP, αγνοώντας το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή υπεγράφη το 2015 από 12 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην TPP όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία για την ανίχνευση τρόπων για τη διάσωσή της.

«Είναι πιθανό ότι η αμερικανική πολιτική θα αλλάξει με τον καιρό για το θέμα αυτό», πρόσθεσε ο αυστραλός πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι ο Ρεξ Τίλερσον, ο επιλεγμένος για την θέση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, ο διορισμός του οποίου έλαβε σήμερα την έγκριση της Γερουσίας, και άλλοι Ρεπουμπλικανοί, διάκεινται θετικά απέναντι στη συμφωνία.

«Υπάρχει επίσης η δυνατότητα η TPP να προχωρήσει χωρίς τις ΗΠΑ. Φυσικά υπάρχει η δυναμική προσχώρησης της Κίνας στη συμφωνία», προειδοποίησε.

Η TPP έχει υπογραφεί από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ και δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Στίβεν Σιόμπ δήλωσε ότι η χώρα του, ο Καναδάς, το Μεξικό και άλλες εξέτασαν πρόσφατα στο Νταβός το ενδεχόμενο μίας «TPP12 - 1».

«Θα υπήρχαν προοπτικές για τη συμμετοχή της Κίνας εάν μπορέσουμε να αναδιαμορφώσουμε σε TPP12 μείον 1 για χώρες όπως η Ινδονησία ή η Κίνα, ακόμη και άλλες χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Μπιλ Ινγκλις δήλωσε από την πλευρά του ότι το Πεκίνο «δεν άργησε να το δει ως ευκαιρία» για να συμμετάσχει στην TPP. Ο Μπιλ Ινγκλις δήλωσε ότι το Ουέλιγκτον «κάνει μία προσπάθεια για να δούμε τι μπορεί να γίνει η TPP, παρά να περιμένουμε τηλεφώνημα από την Ουάσινγκτον για το θέμα ενδεχόμενης διμερούς συμφωνίας» και εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για τις προθέσεις του Τραμπ στη διαπραγμάτευση πιο επωφελών για την Ουάσινγκτον διμερών συμφωνιών, δεδομένης της επιμονής του να υπαγορεύει τους δικούς του όρους.