Γιατί η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγα χρόνια

Γιατί η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγα χρόνια
Stocktrek Images/Kevin Lafin

Το θέμα της αναζήτησης εξωγήινης ζωής (και του τι θα ακολουθούσε εάν τη βρίσκαμε) βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα: Εάν κάποια στιγμή εντοπίσουμε εξωγήινες μορφές ζωής ή έρθουμε σε επαφή με κάποιον προηγμένο ξένο πολιτισμό, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη είδηση της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς κυριολεκτικά θα φέρνει «τα πάνω- κάτω» σε πάρα πολλούς τομείς, αλλά και στην ίδια μας την κοσμοθεωρία και αντίληψη περί του σύμπαντος και της θέσης μας σε αυτό. Οι διαφορές μας μπορεί να είναι λίγες (εάν θεωρήσουμε πως το «προσχέδιο» της ζωής στη Γη είναι αυτό που είναι απλά και μόνο επειδή είναι επιτυχημένο, τότε αυτό δεν θα απέκλειε άλλες μορφές ζωής να έχουν εξελιχθεί σε παρεμφερείς- επιτυχημένες από πρακτικής πλευράς- γραμμές και αλλού), ή μπορεί να είναι και τέτοιες που αδυνατούμε να αντιληφθούμε αυτή τη στιγμή (σκεφτείτε τους εξωγήινους του πρόσφατου «Arrival», και το πόσο «ξένος» στην ανθρώπινη φύση είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονταν τον χρόνο). Ακόμη, το ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την ανθρωπότητα αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα: Τα σενάρια είναι πραγματικά άπειρα, από τα αισιόδοξα περί ειρηνικής συνύπαρξης και προόδου μέχρι τον πόλεμο ή την εξάλειψη του ενός είδους λόγω στο πρότυπο αυτού που συνέβη στους Ινδιάνους της Αμερικής όταν κατέφθασαν στην ήπειρο οι Ευρωπαίοι.

Μια τέτοια επαφή θα μπορούσε να συμβεί σε χιλιάδες ή εκατοντάδες χρόνια, σε δεκαετίες ή...αύριο, καθώς πραγματικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Ωστόσο, ο Μπεν Μίλερ, παρουσιαστής της βρετανικής τηλεοπτικής εκπομπής «It's Not Rocket Science» και συγγραφέας του «The Aliens Are Coming! The Extraordinary Science Behind Our Search for Life in the Universe», εκτιμά πως θα μπορούσε να συμβεί σύντομα, μιλώντας στο National Geographic. Όπως υπογραμμίζει, η πρόοδος όσον αφορά στην έρευνα πάνω στους εξωπλανήτες είναι αλματώδεις τις τελευταίες δεκαετίες, και τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα- όπως πχ το ότι ο Proxima B, στον Εγγύτατο Κενταύρου (το άστρο που βρίσκεται πιο κοντά στο Ηλιακό Σύστημα), είναι ένας πλανήτης στη σωστή απόσταση για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή- το οποίο θεωρείται πως έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή. Επίσης, ο Μίλερ τονίζει πως, στη Γη, έχει εντοπιστεί ζωή σε σημεία τα οποία παλαιότερα θα θεωρούνταν αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο. Όσον αφορά στην άποψη του Στίβεν Χόκινγκ, που θεωρεί ότι θα έπρεπε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην αναζήτηση ξένων πολιτισμών, καθώς θα μπορούσαμε να καταστραφούμε ως είδος, ο ίδιος αναγνωρίζει πως υπάρχει κίνδυνος, αλλά το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ο Μίλερ αναφέρεται ειδικότερα στο πρόγραμμα TESS (Transiting Exoplanet Survey), για τη μελέτη των κοντινότερων άστρων μας, που θα δώσει ακόμα περισσότερα στοιχεία για τους γειτονικούς μας πλανήτες- το ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς, συγκεκριμένα. Όπως εκτιμά, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα έχουμε αρκετά καλή εικόνα σχετικά με το εάν οι πλησιέστεροι πλανήτες μας που μοιάζουν με τη Γη φιλοξενούν ζωή. Εάν όντως συμβεί αυτό, η ανθρωπότητα θα βρεθεί ενώπιον τεράστιων αλλαγών: «Μόλις βρούμε ζωή εκεί έξω, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι άλλες νοήμονες μορφές ζωής και πολιτισμοί υπάρχουν επίσης» σημειώνει. Επίσης, δεν λησμονείται πως και οι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος- της άμεσης διαστημικής «γειτονιάς» μας θα μπορούσαν να φιλοξενούν μορφές ζωής, από τον Άρη μέχρι την Ευρώπη, τον Τιτάνα αλλά και την Αφροδίτη (ή και άλλους κόσμους κοντά μας- δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι).

Αλλά και να ερχόμασταν σε επαφή με προηγμένους πολιτισμούς, πώς θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε; Αν και ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς με βεβαιότητα, είναι πολύ πιθανό οι εξωγήινοι και εμείς να είχαμε εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις περί γλώσσας και επικοινωνίας εν γένει (ας μην ξεχνάμε πως κάποια είδη στον ίδιο μας τον πλανήτη επικοινωνούν με ξένες για τον άνθρωπο μεθόδους, όπως τα χρώματα, οι φερομόνες κ.α.). Επίσης, ακόμη και αν καταφέρναμε να κατανοήσουμε μια εξωγήινη γλώσσα (όπως στο «Arrival») τίθεται και θέμα εννοιών των όποιων λέξεων (με τον μεγάλο κίνδυνο μιας δραματικής παρεξήγησης).

Σε σχετικό βίντεο – μίνι ντοκιμαντέρ της Wendover Productions αναφέρεται πως ίσως θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μέσω των Μαθηματικών: 1+1=2 σε κάθε γωνία του σύμπαντος. Και μόνο η επιβεβαίωση ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τα ίδια Μαθηματικά θα αποτελούσε σημαντικότατο βήμα προόδου (και εκτιμάται πως ο καλύτερος τρόπος για αυτό θα ήταν ίσως το Πυθαγόρειο Θεώρημα, καθώς θα μπορούσε να επιδειχθεί και οπτικά)- αλλά και πάλι θα έπρεπε να γίνουν πολλά περισσότερα.

Στο ίδιο βίντεο αναφέρεται πως η αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών θα μπορούσε να γίνει μέσω της μελέτης της λάμψης των άστρων- στην ουσία η αναζήτηση «Dyson Spheres», ένα σενάριο που έγινε ευρύτερα γνωστό τον τελευταίο καιρό λόγω των παραδοξοτήτων στη λάμψη του άστρου KIC 8462852 (επίσης γνωστό ως Tabby's Star), που πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με την ύπαρξη ενός προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού γύρω από αυτό.

Πάντως, όσον αφορά στην επαφή, εκτιμάται πως, πέρα από τα μηνύματα που έχουμε στείλει (ή μπορεί να στείλουμε) εσκεμμένα, είναι πιο πιθανό εξωγήινοι να ανακαλύψουν την ύπαρξή μας από ραδιοκύματα που έχουν αποσταλεί στο Διάστημα ακούσια μέσα σε χρονικό διάστημα ενός αιώνα από την ανθρωπότητα: Αν και τα περισσότερα είναι αρκετά αδύναμα για να μπορέσουν να φτάσουν σε άλλους γαλαξίες, κάποια είναι αρκετά ισχυρά για να τα καταφέρουν- και αντίστοιχα να ληφθούν από προηγμένους πολιτισμούς, με αυξημένες τεχνολογικές δυνατότητες.

Δημοφιλή