Κυπριακό: Τέλος στα σενάρια περί διαφωνίας Αθήνας-Λευκωσίας. H πρόταση Κοτζιά είναι και πρόταση Αναστασιάδη λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κυπριακό: Τέλος στα σενάρια περί διαφωνίας Αθήνας - Λευκωσίας
Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (L) talks to Cyprus' President Nicos Anastasiades before the opening session of the Asia-Europe Meeting (ASEM) summit in Ulaanbaatar, Mongolia, July 15, 2016. REUTERS/Damir Sagolj
Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (L) talks to Cyprus' President Nicos Anastasiades before the opening session of the Asia-Europe Meeting (ASEM) summit in Ulaanbaatar, Mongolia, July 15, 2016. REUTERS/Damir Sagolj
Damir Sagolj / Reuters

Τέλος στα διάφορα σενάρια για δήθεν διαφωνίες Αθηνών -Λευκωσίας έθεσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά για την ασφάλεια είναι και πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και έγινε σε απόλυτη συνεννόηση με την Λευκωσία».

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, προνοεί την αποχώρηση του 75% του τουρκικού στρατού από την πρώτη ημέρα της λύσης και του υπόλοιπου, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Σημείωσε ότι η πρόταση Κοτζιά είναι εξελικτική και πιο λεπτομερής από την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η κυβέρνηση συμφωνεί με την εκτίμηση του Νίκου Κοτζιά, ότι με τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας το Κυπριακό «για πρώτη φορά βγήκε από το βυθό» .

Σχολιάζοντας τοποθετήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης περί διάστασης απόψεων μεταξύ της Λευκωσίας και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ο κύριος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση, ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο θέμα, προσθέτοντας ότι «κακώς στέλνονται τέτοια λανθασμένα μηνύματα».

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ , Άντρος Κυπριανού, διατύπωσε την θέση πως «δεν υπάρχει λόγος σύγκλησης μιας νέας διάσκεψης τύπου Γενεύης, εάν δεν έχει προετοιμαστεί καλά το έδαφος, ώστε να υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας». Ο Άντρος Κυπριανού επεσήμανε πως θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν.

«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης στο Κυπριακό. Υπάρχουν πάρα πολλά σημαντικά ζητήματα τα οποία είναι σε εκκρεμότητα και είναι προφανές ότι με τις δημόσιες τοποθετήσεις που γίνονται από τις διάφορες πλευρές σε ό,τι αφορά τη λύση των συγκεκριμένων θεμάτων υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια, τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν», ανέφερε ο γγ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού συνέστησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τη διαπραγματευτική ομάδα «να ασχοληθούν σοβαρά με αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα και να επιδιώξουν, εμμένοντας στις αρχές λύσης του Κυπριακού, να βρουν τρόπους για ξεπέρασμα των δυσκολιών, οι οποίες υπάρχουν , ώστε καλά προετοιμασμένοι να πάμε στις διαπραγματεύσεις και να πετύχουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια ».

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τον φόβο ότι, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία «θα γίνει περισσότερη ζημιά, παρά καλό».

Επίσης, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να επικεντρωθούν στα σημεία ουσιαστικής διαφωνίας, και να δουν πώς συμβάλλουν στο να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και μετά να συζητηθεί ξανά η σύγκληση της όποιας διάσκεψης.

Δημοφιλή