Τζανακόπουλος: «Κόφτη για ένα μόνο χρόνο και εφόσον συμφωνηθούν όλα»

Τζανακόπουλος: «Κόφτη για ένα μόνο χρόνο και εφόσον συμφωνηθούν όλα»
SOOC

Κόφτη για ένα μόνο χρόνο, και εφόσον προϋπάρξει συμφωνία σε όλα τα εκκρεμή θέματα, είναι η μεσολαβητική πρόταση της κυβέρνησης που έχει ως τακτικό στόχο της διαπραγμάτευσης το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να πάρει την πολιτική απόφαση και να ανοίξει την συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Συζητάμε την επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή για ένα και μόνο χρόνο στην περίπτωση που έχει υπάρξει συμφωνία για όλα τα άλλα θέματα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι ο κόφτης «δεν συνιστά ψήφιση μέτρων» καθώς ο δημοσιονομικός διορθωτής επιφέρει μέτρα εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ποια θα είναι η διαδικασία που θα υπάρχει σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων: «πρώτα διαβούλευση και αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα είναι η αυτόματη δημοσιονομική διόρθωση», είπε.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, που είναι σε συνεννόηση με την Κομισιόν, υιοθετεί το μοντέλο με το οποίο έκλεισε η αξιολόγηση του Μαΐου. «Πρόκειται για την ρύθμιση με την οποία ψηφίσθηκε η πρώτη αξιολόγηση» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι και το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος του 3,5% λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. «Είμαστε διατεθειμένοι εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα να συζητήσουμε ένα μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, όμως δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί καθώς οι αριθμοί της ελληνικής οικονομίας δεν τον επιβάλλουν. Ας περιμένουμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων γιατί αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

Δημοφιλή