Αναστολή έκδοσης βίζα και κατασκευή τείχους μεταξύ των μέτρων που υπογράφει ο Τραμπ για μετανάστες και πρόσφυγες

Αναστολή έκδοσης βίζα και κατασκευή τείχους μεταξύ των μέτρων που υπογράφει οΤραμπ για μετανάστες/πρόσφυγες
Opponents of the Keystone XL and Dakota Access pipelines hold a rally as they protest US President Donald Trump's executive orders advancing their construction, at Lafayette Park next to the White House in Washington, DC, on January 24, 2017.US President Donald Trump signed executive orders Tuesday reviving the construction of two controversial oil pipelines, but said the projects would be subject to renegotiation. / AFP / SAUL LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
Opponents of the Keystone XL and Dakota Access pipelines hold a rally as they protest US President Donald Trump's executive orders advancing their construction, at Lafayette Park next to the White House in Washington, DC, on January 24, 2017.US President Donald Trump signed executive orders Tuesday reviving the construction of two controversial oil pipelines, but said the projects would be subject to renegotiation. / AFP / SAUL LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
SAUL LOEB via Getty Images

Στην τάχιστη υλοποίηση των πιο ακραίων πολιτικών που είχε εξαγγείλει όταν ήταν ακόμη υποψήφιος, προχωρά ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασής του στο Οβάλ Γραφείο. Η αρχή έγινε με το «ξήλωμα» του Obamacare, την αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία με τις χώρες του Ειρηνικού (TPP), το νόμο κατά των αμβλώσεων που σχετίζεται με την χρηματοδότηση ΜΚΟ ενώ υπέγραψε και εκτελεστική πράξη που επιτρέπει την διέλευση του αγωγού Dakota Pipeline από περιοχές που είχε απαγορευθεί θα για περιβαλλοντικούς λόγους.

Τώρα σειρά έχουν οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές και αυτές κατά των προσφύγων.

Συγκεκριμένα ο Τραμπ σήμερα, Τρίτη και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας υπογράφει εκτελεστικές πράξεις που προβλέπουν:

  • πολύμηνη απαγόρευση της εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ, μέχρι την εφαρμογή πιο αυστηρής νομοθεσίας. Σε πρώτη φάση θα επιβληθεί απαγόρευση έκδοσης βίζα από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες σε πολίτες της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, αλλά και της Υεμένης.
  • το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων των ΗΠΑ αναμένεται να περιλαμβάνει και την κατασκευή τείχους στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού- όπως είχε εξαγγείλει ο Τραμπ- αλλά γενικότερα στην εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που ζουν εντός της αμερικανικής επικράτειας. Ήδη σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ φαίνεται ενθουσιασμένος για όσα αναμένεται να υπογράψει σήμερα: «Μία μεγάλη ημέρα προγραμματίζεται να είναι η αυριανή, για την εθνική ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, θα χτίσουμε το τείχος».
  • Πηγές αναφέρουν ότι τα πρώτα διατάγματα αναμένεται να υπογραφούν σήμερα, Τρίτη με τον Τραμπ να έχει την προσοχή του στην ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ τα ζητήματα των προσφύγων, αναμένεται να απασχολήσουν το νέο πρόεδρο, προς το τέλος της εβδομάδας.

    Ο Στίβεν Λεγκόμσκι, υψηλόβαθμος σύμβουλος για τις αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Τραμπ με τις πράξεις αυτές «Από καθαρά νομική άποψη, θα βρίσκεται ακριβώς εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του. Αλλά από πολιτική άποψη, θα είναι μία τρομακτική ιδέα, με δεδομένη τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η νέα αμερικανική κυβέρνηση κλείνει περισσότερο προς την εφαρμογή ενός ειδικού πλαισίου μέτρων κι όχι προς την εφαρμογή απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ, στους πιστούς συγκεκριμένων θρησκειών όπως είχε ακουστεί κατά την προεκλογική περίοδο.

    Διαβάστε επίσης: Προαναγγελίες και προειδοποιήσεις Τραμπ προς τον κόσμο και τις ΗΠΑ

    Οι εντολές του Προέδρου

    Στο μεταξύ ο Τραμπμ συναντήθηκε με εκπροσώπους της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ενώ δρομολόγησε εξελίξεις και στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ:

    • Ήδη ζήτησε από τους προέδρους της General Motors Co, της Ford Motor Co και της Fiat Chrysler Automobiles NV να αυξήσουν τον αριθμό των αυτοκινήτων που παράγουν στην αμερικανική αγορά.

  • Υπέγραψε εκτελεστική πράξη για τη μείωση της γραφειοκρατίας και του φορολογικού βάρους που αντιμετωπίζει η αμερικανική βιομηχανία για την αντιμετώπιση του «άκαμπτου, τρομερού και χρονοβόρου γραφειοκρατικού συστήματος».
  • Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και το υπουργείο Γεωργίας, θα προσχωρήσουν σε ανάκληση εφαρμογής κανονισμών, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με του εκπροσώπους των εμπορικών σωματείων.
  • Και οι συνέπειες των αποφάσεων του Τραμπ

    • Η εκτελεστική πράξη που υπέγραψε τη Δευτέρα Τραμπ για την «διευκόλυνση» της κατασκευής των αγωγών πετρελαίου (Keystone XL και Dakota Access) προκειμένου να διευρυνθεί το δίκτυο ενεργειακών υποδομών έχει ήδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ειδικά στην περίπτωση του Dakota Pipe Line φαίνεται πως ανακαλούνται αποφάσεις που είχε λάβει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

      Διαβάστε επίσης: Οι Ινδιάνοι νίκησαν τους μεγιστάνες του πετρελαίου. Δεν δίνεται άδεια διέλευσης στον Dakota Pipeline από τη γη τους

      Η δε απόφαση ήρθε μετά την ανυποχώρητη στάση των αυτοχθόνων των περιοχής της Βόρειας Ντακότα της φυλής των Σίου που υπερασπιζόμενοι τη γη και το νερό τους -τμήμα του αγωγού θα περνούσε κάτω από τη Λίμνη Οάχε που λειτουργεί ως ταμιευτήρας νερού-κατάφεραν να φέρουν σε πέρας μια από τις πιο εμβληματικές στην σύγχρονη αμερικανική ιστορία πράξεις αντίστασης κερδίζοντας την κοινή γνώμη και χιλιάδες ενεργούς υποστηρικτές. Τώρα μετά την απόφαση Τραμπ, τα μέλη της φυλής δηλώνουν πως ο πρόεδρος δεν παραβιάζει μόνο το νόμο αλλά και μια σειρά από συνθήκες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των ΗΠΑ και των φυλών των αυτοχθόνων και δηλώνουν πως γι αυτούς ο αγώνας συνεχίζεται. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Λευκό Οίκο
    • Επίσης τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Τραμπ να σχεδιάζει να καταργήσει τη Endowment for the Arts ( Δημόσιο εθνικό Κληροδότημα για τις τέχνες) και το National Endowment for the Humanities (Δημόσιο Εθνικό Κληροδότημα για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες). Αυτή η απόφαση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Όχι μόνο γιατί αν γίνει πραγματικότητα αυτό το σχέδιο θα σταματήσει η δημόσια ενίσχυση για τις τέχνες αλλά και για πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και αρχεία αλλά επίσης επειδή μέσω αυτών χρηματοδοτούνται και το National Public Radio και το Public Broadcasting Service, τα μόνο δημόσια εθνικά μέσα ενημέρωσής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη στιγμή λαμβάνουν 445.5 εκ. δολάρια το χρόνο από την κυβέρνηση – τα μισά από αυτά ενισχύουν 350 τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες το σχέδιο του Τραμπ είναι να ιδιωτικοποιηθoύν – αφήνοντας ουσιαστικά τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς δημόσια μέσα ενημέρωσης.

    Δημοφιλή